Smukke Chamonix

Smuk, men farlig. Skiruten Vallée Blanche ved Chamonix hører til blandt de smukkeste off-piste ture i Europa.

Turen ned fra Aiguille du Midi i næsten fire kilometers højde fører den oplevelseshungrende skientusiast ud på en 25 kilometer lang rejse i dyb sne, over gletsjere og gennem skov for at ende helt nede i byen, 2.807 meter længere nede ad bjerget.

Straks man forlader gondolen og bevæger sig ud ved Aiguille du Midi, bliver man slået af bjergets storhed. Mont Blanc ligger lige for næsen af én, mens man nede i dalen kan se Chamonix.

Det meste af skituren mod bunden er ikke så uhyggeligt og vanskeligt, som man skulle tro. Men starten kræver både mod og is i maven, da man her skal bindes sammen med sin guide og klatre ned ad en lille smal bjergkam med lodrette fald til begge sider.

Nede på selve gletsjeren går turen forholdsvis let, mens man bevæger sig rundt inde midt i Mont Blanc-massivet omgivet af Europas højeste bjergtoppe.

Alligevel er der al mulig grund til at passe på. For der er ikke tale om nogen velpræpareret piste, hvor de lokale pisteurs tjekker sikkerheden. Man kører forbi smukke og voldsomme ismassiver, skal manøvrere sine ski på stejle og ind imellem smalle stier, ligesom man skal kante sig forbi gletsjerspalter så dybe, at man ikke kan se bunden. Turen ned kan sagtens tage hele dagen. Men den kan også klares på en formiddag, hvis vejret viser sig fra sin pæne side, og benene er i orden.

Chamonix byder også på andre og lidt mere traditionelle off-piste-udfordringer. Les Grands Montets er det største og vanskeligste skiområde med stort set udelukkende sorte pister og masser af off-piste.

Her i Europas bjergby nummer et smelter skønheden sammen med dramatikken - og i værste fald døden.

Hver dag mødes skiløbere, bjergbestigere og andre med hang til ekstreme naturoplevelser for at udfordre hinanden og naturen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen