Besnærende luksus

På Tysklands mest eksklusive feriested, øen Sild, ligger to smukke hoteller i den internationale topklasse.

Sild

I sikkerhed for tidevandet nærmest våger Færgehuset i Munkmarsch over den lille lysthavn nedenfor, hvor vandstanden skifter betragteligt. I store dele af døgnet er havnen tørlagt.

Fährhaus er det originale navn på tysk, og i dag står navnet for fornem gastronomi og hotelluksus, begge af højeste klasse. Fährhaus indgår i en eksklusiv gruppe hoteller, "Small Luxery Hotels of the World", hvoraf der kun er fire i Tyskland.

Hermed ser Fährhaus ud til at være landet godt og indpasset i den overdådighed, der kendetegner Tysklands førende og fornemste feriested, øen Sild, på tysk Sylt, i Nordsøen. Så meget mere, som bygningen og institutionen bag sig har et halvanden århundredes dramatisk og omskiftelig historie, der har meget at gøre med Danmark.

Munkmarsch Havn var i generationer øen Silds port til verden. Herfra - og kun herfra - kunne øbeboerne nå fastlandet med skib, dvs. i første række med færge til Højer Sluse - og omvendt feriegæsterne fra fastlandet til den langstrakte ø. Fra 1755 lagde også postbåde til her.

Havnens navn skyldes, at grundejeren oprindeligt var munkebrødrene på Sankt Knuds kloster i Odense.

Færgehusets oprindelse går tilbage til 1867, da Thomas Selmer opførte et træhus med havnerestaurant, hvor folk kunne vente på færgen, tidsmæssigt nødvendigvis afhængig af vadehavets flod og ebbe.

Da hørte Højer Sluse til Prøjsen efter det for Danmark deprimerende nederlag i krigen 1864. Færgetrafikken og turismen udviklede sig gunstigt, og træhuset blev i 1880 erstattet af et stenhus med restaurant. Færgehuset var det første, gæsterne så, når de ankom med dampfærgen til den nordligste af de nordfrisiske øer.

I færgehuset blev overnattet, spist, drukket, festet. Kaptajner, skippere, fiskere, de lokale og andre nysgerrige var gæster her.

Sild på tyske hænder

midlertid skiltes Højer og Sild i 1920 efter folkeafstemningen, der betød, at Højer kom til Danmark og Sild til Tyskland. På selve Sild var der overvældende flertal for Tyskland.

Virkningen blev, at tyske feriegæster nu skulle via Danmark for at nå Sild. Kampen om tilhørsforhold havde været hadsk på Sild. Ifølge de tyske annaler fandt de tyske feriegæster det pinefuldt nu at skulle ind over det sydvestligste hjørne af Danmark for at komme til Sild. Danmark håndhævede i begyndelsen skrappe pas- og visumregler. Umiddelbart før indkørsel til Danmark blev togvognene plomberet og var i Danmark under stærk bevogtning.

Til besværet hørte uberegneligt vejrlig og tidevandet. Alt i alt førte det til, at tyskerne byggede en dæmning til Sild. 1. juli 1927 åbnede rigspræsident Paul von Hindenburg den 11,2 km lange dæmning, der fører en jernbaneforbindelse til biltog over til Sylt - fra Niebüll på fastlandet til Westerland på Nordsø-øen. Dæmningen fik navn efter Hindenburg.

Ankomst til Sild og afrejse var så ikke længere afhængig af flod og ebbe, storme om foråret og efteråret, tåge eller pakis om vinteren. For Færgehuset betød ophøret af færgedriften noget nær ruin. Dog fortsatte Færgehuset med forskellige ejere frem til 1975, da en lokal kaptajn købte stedet og indrettede restaurant. I 1980 var det imidlertid slut. I en årrække stod Færgehuset ubenyttet hen og forfaldt. Kun en fredning af bygningen i 1988 reddede det fra blive revet ned.

Så i 1997 overtog forretningsmanden Karl-Rudolf Mankel Færgehuset. Han så den indbyggede skønhed i den fredede, men nedslidte bygning og lod den renovere originaltro i sin victorianske stil for 10 mio. euro. (75 mio. kr.). 3. oktober 1997 genåbnede den sanerede og rekonstruerede restaurant. I 1999 blev Færgehuset udvidet til et kompleks med et lille, eksklusivt hotel. Kort efter blev komplekset optaget i foreningen af privat førte, mindre luksushoteller "Small Luxury Hotels of the World". Ud af 290 hoteller i 47 lande er der kun fire i Tyskland.

Vadehavets mystik

Færgehuset fremstår i dag som en lille perle med sin enkle arkitektur og ligger med betagende udsigt til det enestående vadehav med dets mystik.

Kvalifikationen til den internationale forening skyldes både hotellets smagfulde indretning og besnærende luksus, hvor wellness spiller en betydelig rolle. Hvert afsnit i huset har fået en grundfarve, der svarer til dets himmelretning. Således vender f.eks. "det blå hus" ud mod havnen og havet.

Den gamle, toetages bygning rummer en restaurant af højeste kvalitet, med fine udmærkelser og stærkt rost. I det moderne køkken huserer "chef de cuisine" Alexandre Pape med 12 (!) kokke.

Interiøret i restauranten og bistroen er omhyggeligt udsøgt og skaber et miljø med velbehagelig elegance. Spiserummene i bistroen gør sig bemærket med vægge, som er smykket med hollandske og portugisiske kakler.

Den 37-årige Gerhard Pohl, der kommer fra en hotelfamilie, leder Færgehuset og er også chef for Hotel Aarnkroog, der med stråtag, megen finfølelse og betydelig luksus er indpasset i landsbyen, hvis idyl ikke mindst skyldes små stråtækte huse.

Færgehuset er et særlig beundret element på den fornemme ferieø Sild, som årligt har en halv million gæster. Udsøgt luksus og velbevarede miljøer klæder øen. Den brede sandstrand med store klitlandskaber ligner den danske vestkyst og forekommer som her endeløs.

En færgeforbindelse fra Rømø er populær og bliver benyttet af mange tyske sommergæster, fordi man her kan reserve plads, hvilket ikke er muligt med biltoget.

kent.olsen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.