Et must for Da Vinci-nørder

Rosslyn Chapel spiller en hovedrolle i Dan Browns bestseller "Da Vinci Mysteriet". Men kirken er også et besøg værd, selv om man ikke har læst bogen.

Efter at Dan Browns bog "Da Vinci Mysteriet" har gået sin sejrsgang over hele verden, har Rosslyn Chapel i byen Roslin cirka 10 km syd for Edinburgh oplevet en overvældende tilstrømning fra turister.

Den privatejede kirke, som var et af de steder, Tempelridderne slog sig ned, efter at ordenen var blevet bandlyst af paven i 1307, indgår nemlig i bestselleren.

Ifølge legenden har Tempelridderne været i besiddelse af Den Hellige Gral, kruset som Jesus brugte ved den sidste nadver, og som blev brugt til at opsamle hans blod under korsfæstelsen.

Den historie er udgangspunktet i "Da Vinci Mysteriet", hvor hovedpersonen Robert Langdon i et spind af konspirationsteorier jagter gralen fra Paris til blandt andet Rosslyn Chapel. Bogen, der hidtil er solgt i 25 mio. eksemplarer, har tredoblet besøgstallet i kirken.

"Da Vinci Mysteriet" filmatiseres for øjeblikket, og her kommer Robert Langdon til at ligne Tom Hanks på en prik.

Mysterier eller ej. Kapellet er imponerende. Kold på en sommerdag. Lys, men alligevel dyster med rå vægge, der afbrydes af ornamenterede vinduer med farvestrålende mosaikker. Symboler ses overalt, og har man en svaghed for konspirationsteorier, fodres fantasien af figurer af dæmoner med horn i panden, engle der holder kors, som var det en økse, og grimme mandslinge der rækker tunge af de besøgende.

Som i andre kirker er der masser af symmetrier i kapellet, men studerer man dem nærmere, brydes de alligevel af uregelmæssigheder, der øger mystikken.

Hvorfor tårner den ene søjle sig direkte mod himlen, mens dens symmetriske parallel snor sig som en Pippi Langstrømpe-fletning?

Alt bliver undersøgt

Kirken er oversvømmet af store og små Da Vinci-nørder. De stikker nysgerrigt øjnene helt tæt på symbolerne, mens de sammenbidt prøver at løse mysteriet:

»Har jeg fundet symbolet, der viser, at Den Hellige Gral ikke er et krus, men et levende menneske?«

Imens høres svag latter fra den bageste del af kirken.

En ældre Da Vinci-turist går rundt med en laserkuglepen og peger op i loftet. Måske er det ham, der har fået et Gral-gennembrud?

Måske er det Rosslyn Chapels ejere, Sinclaire-familien, der griner hele vejen hen til banken med de cirka 65 kr., det koster for en voksen at komme ind i den privatejede kirke?

I hele turist-trængslen sidder en ung mand med hænderne foldet om en rosenkrans. Han har lukkede øjne, og fra tid til anden knæler han, mens rosenkransen rasler. Rosslyn Chapel er faktisk en kirke, hvor troende holder møde med Gud.

Higer man efter moderne virkelighed oven på fortidige mysterier, bør man køre et par kilometer tilbage ad vejen mod Edinburgh. Her ligger Roslin BioCentre, hvor fåret Dolly blev klonet. Rosslyn Chapel bør nydes for sin stemning, og kirken er absolut et besøg værd.

thomas.lund@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen