Prøv smagen af Flandern

”Track” og ”Brusselicious” sætter fokus på kunst, byrum og gastronomi.

Artiklens øverste billede
Belgiens nationalret er 'Moules et frites' - muslinger med pommes frittes. Og den fås, heldigvis, overalt.

Vi cykler langt fra Gents postkortfacade, over en tidligere industrigrund med byhaver, forbi en ældre mand med ternet sixpence og lugejern, gennem et hul i hækken og kommer til en forladt fabriksbygning. Bag en lille indgangsdør finder vi en 12 meter høj skulptur bygget af materiale fra skrottede campingvogne.

Skulpturen er ét af 41 kunstværker, museet SMAK har spredt rundt i byen. I klosterhaver, historiske bygninger, private hjem og byens gader.

»Alle kunstneriske bevægelser er udsprunget af byen. ”Track” er en dialog med byen i stedet for bare at være en udstilling på et museum,« siger kunstnerisk leder Philippe Van Cauteren, som har brugt de seneste to et halvt år på at planlægge udstillingen ”Track”.

Vi befinder os i Flandern. Et hjørne af Belgien, der mest er kendt for at tale en underlig dialekt af hollandsk (flamsk), for retten ”moules et frites” (muslinger og pommes frites) og for at huse det europæiske parlament i Bruxelles.

Men området byder på meget mere, hvilket nu skal vises frem. Det er derfor, vi rejsejournalister denne dag er sprunget på cyklerne i Gent. Det er derfor, vi kører bag facaden, for i år har Flandern ikke bare ét, men to arrangementer, der skal trække på byrummet på nye måder. Det ene er ”Track”-udstillingen, som vi nu oplever i pedaltempo gennem Gent.

Idéen er, at besøgende selv aktivt foretager valg og fravalg, når de zapper sig gennem skulpturer, installationer, videokunst og performancekunst, skabt af kunstnere fra hele verden. Hver enkelt besøgende vælger sin vej gennem byen og sine kunstværker. Der er ikke to, som følger det samme spor.

Rystende gourmetrestaurant

Fra Gent går turen de 50 km til Bruxelles, hvor 2012 er udnævnt til gourmetår under navnet ”Brusselicious”. Flanderns andet store arrangement i år. Modsat i Gent handler det dog ikke om kunst, men om smagen af Bruxelles og Flandern.

Her vil Bruxelles i 2012 på det nærmeste flyde over af gastronomiske arrangementer, der kan få selv den mest diæt-ramte europaparlamentariker til at knappe buksen op.

Blandt årets bud er ”Dinner in the Sky”, hvor man kan spise 40 meter over jorden ved fire af byens mest populære seværdigheder, ”Gourmet Walks”, hvor specielle bykort guider til de bedste smagsoplevelser, ”Belgium Beer Weekend” og ”Chokolate Week” (se mere i faktaboksen).

Vi får et sammenkog af det hele og starter med turen ”Tram Experience”, som løber hele året.

I en sporvogn sidder vi 34 personer ved hvide borde med fordybninger til tallerkener og glas. Neonbelysning og hundredevis af små spots i loftet får folk udenfor til at kigge en ekstra gang, som den kører rundt mellem de almindelige sporvogne i Bruxelles.

Maden, der er kreeret af Thierry Theys fra den 2-stjernede Michelinrestaurant Nuance, bliver sendt ud fra et lille åbent køkken forrest i sporvognen. På de to timer rundturen tager, skal tjenerne nå at servere fire retter. Tram Experience, som den rullende, rystende gourmetrestaurant hedder, kører som en fast del af Brusselicious.

Pommes frites-ruten

Næste stop er Maison Antoine, en forvokset pavillon, som er én af 10 boder spredt rundt i byen, der er udvalgt til at være med på Brusselicious' pommes frites-rute, en pilgrimsvandring for folk med hang til friske Bintjekartofler, forkogt ved lav temperatur, afkølede og kogt knasende sprøde i oksefedt.

Lige netop pommes frites-boder har Bruxelles og Flandern i et nærmest uendeligt antal, så man behøver ikke lade sig begrænse af en pommes frites-kanon.

Få ting er smukkere end at sidde i solen og skue ud over mayonaisegletscheren på pommes frites-bjerget foran én.

Og hvis fritterne skal skylles ned med en øl, er udvalget ikke mindre imponerende. En del barer sælger flere hundrede forskellige øl – og nogle op til et par tusinde.

Har man ikke studeret flamsk øl hjemmefra, kan man trygt lukke øjnene, kaste sig ud i det og overraskes over den enorme mangfoldighed, den flamske øltradition byder på.

For eksempel den flamske hvedeøl, der krydres med koriander og appelsinskal. Brune og røde ales der med en blanding af over- og vildgæring har et syrligt, sødt vinøst præg. Den vildgærede lambic, der med sin syrlige smag minder mere om vildgæret vin end øl og ofte eftergæres med kirsebær eller fadlagres.

Chokoladetradition

Laurent Gerbaud holder formen med kinesiske skrifttegn i bunden under chokoladestrålen.

Sin chokoladeforretning startede han i Shanghai, hvor kineserne dog ikke satte pris på den traditionelle søde fyldte chokolade. Så Laurent Gerbaud satte jagten ind på nye ingredienser, og fortsætter jagten, selv nu syv år efter at han flyttede forretningen hjem til Bruxelles. Hans chokolade med kandiseret ingefær, for eksempel, ligger langt fra den klassiske flamske chokoladetradition.

Fyldte chokolader blev opfundet af Jean Neuhaus i Bruxelles i 1912, men det var med verdensudstillingen i 1958, hvor fyldt chokolade blev delt ud til alle besøgende, at Flandern for alvor blev kendt internationalt for sin chokolade. Med succesen fulgte en lang række chokolademagere, som i dag gør regionen til verdens centrum for chokoladehåndværk.

Smager af mere

Sporet ender. Præcis som med ”Track” er udfordringen som kulinarisk turist til ”Brusselicious” at finde sin egen vej gennem Flanderns gourmetoplevelser, fritter, øl og chokolade. Begejstres over variationen og fortrænge de urimeligt mange fravalg. Dem kan der måske rådes bod på en anden gang. Flandern smager helt sikkert af mere.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.