Yucatan - både himmel og helvede

Mexicos Yucatan-halvø er et overrendt tropisk paradis med palmestrande og kulturelle seværdigheder i verdensklasse, men med lidt god vilje kan man få det meste for sig selv.

Artiklens øverste billede
På Isla Holbox kan man komme helt tæt på en fascinerende natur og et hav, som rummer alt lige fra de sjældne hvalhajer og delfiner til et meget rigt fugleliv. Fotos: Morten Bundgaard

Yucatan er både himmel og helvede på jord. Så er det sagt. Strandene langs østkystens Riviera Maya ud mod Det Caribiske Hav er fantastiske. Exceptionelle, paradisiske strækninger med det fineste koralsand, palmeskygge og funklende azurblåt hav. Det bliver ikke meget bedre.

Det samme gælder det attraktive klima, det righoldige dyre- og planteliv og ikke mindst de velbevarede ruinbyer og templer som de gamle indianske civilisationer, herunder den mægtige Maya-kultur, har efterladt sig utallige steder på halvøen. En fascinerende og enestående kulturarv, der rækker flere tusinde år tilbage i tiden, og så absolut en seværdighed i særklasse.

Men Yucatans østkyst er også et spejlbillede på en overrendt og kommercielt iscenesat forlystelsesdestination. Et behagesygt turistreservat indhegnet af skræmmende store hotelkomplekser og tilhørende temaparker.

Før 1970'erne var her ikke andet end uigennemtrængelig jungle. I dag står liggestolene tæt mellem palmerne med det formål at tilfredsstille de ca. fem mio. besøgende, der hvert år stimler sammen for at forløse drømmen om det tropiske paradis på jord.

Det er en stor industri, som har sat sit præg på Riviera Maya. Det skal man som besøgende gøre sig klart inden afrejse.
 

Appel til mange

Riviera Mayas 160 km lange kystlinje er en af verdens mest populære, og mange vil elske hotelkædernes ødsle fortolkning af det søde liv, som det udfolder sig på hundredvis af luksushoteller og resorts så store som landsbyer.

Ikke mindst børnefamilien, der blot vil være sammen om en ubekymret, solsikker strandferie på et all inclusive-hotel, eller ægteparret i deres bedste alder, der gerne krydser oceaner for femstjernet luksus, eller de unge vilde, der vil feste natten væk under blinkende stjerner sammen med alle de øvrige rygsæksrejsende i sorgløse badebyer som Cancun eller Playa del Carmen.

Ingen af dem vil blive skuffet. I disse henseender har Riviera Maya masser at byde på. Men autentisk bliver det aldrig. Ej heller særligt mexicansk. Sådan er østkysten. Den er vokset ud af masseturismens bug.

En stilfærdig ø

Vil man helst gå i en bue uden om menneskemylderet og i stedet opleve en mere uberørt side af Yucatan, må man søge mod mere afsidesliggende land.

Det kunne være den charmerende ø Isla Holbox. Det er ikke mange år siden, at øen var lidt af en hemmelighed, men selv om charterselskaberne i dag har fået øje på øens kvaliteter, i takt med at gæsterne er blevet mere kræsne, er det stadig et af de steder på Yucatan, hvor masseturismen endnu ikke har hærget kyststrækningen.

Efter et par livlige dage ved Riviera Maya er det en ganske befriende oplevelse at ankomme med båd til Holbox. Øen ligger 30 minutters sejlads fra Yucatans nordøstlige spids, hvor Den Mexicanske Golfs grønne, næringsrige vande møder Det Caribiske Havs lysende turkisblå bølger.

En fredfyldt, beskyttet stribe land, som kun er 42 km lang og 1,5 km bred omgivet af en lavvandet lagune og et særligt økosystem, som huser et righoldigt fugleliv med mere end 150 forskellige arter.

Her kan man lægge hele verden bag sig og komme tæt på en fantastisk natur og give sig hen til en isoleret caribisk østemning. Det lyder godt nok som klichéen fra brochurens glitterpapir, men her er der noget om snakken, det føles ægte, det føles rigtigt, og man har stort set det hele for sig selv.

Øen kan kun håndtere et begrænset antal gæster ad gangen på de få intime strandhoteller og bungalower, som findes på øen. Et nævneværdigt eksempel er CasaSandra Hotel, et smagfuldt trestjernet hotel med en perfekt beliggenhed ned til vandet, men heldigvis er det kun ét i en lille række af fine, uprætentiøse palmebladtækkede perler, der er strippet for overflødig luksus i traditionel forstand. Ingen fitnesscentre, hæveautomater, 18 hullers golfbaner eller natklubber.
 

Dagene går op i ingenting

Øen er den virkelige luksus, den er attraktionen i sig selv. Øen har et par tusinde indbyggere, som hverken råder over asfalteret vej eller biler. Al transport foregår til fods eller i små firehjulede golfvogne via ujævne sandede hjulspor.

Her kan dagene forsvinde med ingenting, uden at man bliver forstyrret undervejs. Forsvinde ind i en god bog, eller man kan slippe tunge tanker fri under lange barfodede gåture i det knasende, fine sand med Holbox' altid friske, salte havbrise i ryggen. Ofte uden én eneste sjæl i miles omkreds, kun omgivet af umættelige hvide pelikaner, der kaster sig ned i bølgerne efter føde, og lyserøde flamingoer, der står og fisker efter krebsdyr i lagunens lave vand.

Man kan også tage med båd længere ud på havet og svømme med golfens delfiner eller møde en af havets mest fantastiske skabninger, hvalhajen, verdens største fisk, som ifølge Verdensnaturfonden kan blive op til 20 meter lang og veje 30 tons.

Holbox er et af verdens bedste steder at observere denne langsomt svømmende hvidplettede fisk, som er truet af udryddelse og ofte befinder sig på dybt vand. Men i havet nær Holbox kommer disse intelligente og godmodige kæmper op til overfladen i små grupper for at søge efter føde i de næringsrige havstrømme. Fisken er ufarlig for mennesker, og det er muligt at svømme side om side med denne mægtige størrelse ud for Holbox' nordkyst i sommermånederne. Øen praktiserer en prisværdig form for bæredygtig økoturisme, som også efterlader plads til, at den lille lokalbefolkning kan leve et relativt uforstyrret liv, tæt knyttet til den fantastiske natur. Det bør man som besøgende sætte pris på, og sådanne oplevelser gør, at Yucatan set fra den rigtige vinkel kan være en nærværende og holistisk ferieoplevelse.

Yucatan

Geografien

  • Halvøen ligger i Mexicos sydøstlige hjørne og adskiller Den Mexicanske Golf og Det Caribiske Hav. Yucatan er ca. tre gange så stor som Danmark og er inddelt i tre forskellige delstater, Campeche, Yucatan og Quintana Roo. Delstaterne huser 3-4 mio. af Mexicos ca. 110 mio. indbyggere. Turisterne besøger ofte kun Quintana Roo, som rummer hovedbyen Cancun og hele den østvendte kyst kaldet Riviera Maya. Merida i Yucatan-delstaten er regionens hovedstad og en af Mexicos smukkeste byer med sin hvide spanske kolonistil. Merida betragtes også som halvøens kulturelle og handelsmæssige centrum, mens Campeche er præget af Mexicos vigtigste erhverv, olieproduktion, idet 60 pct. af landets olieproduktion foregår her, primært i Den Mexicanske Golf.

Geologien

  • Halvøen består af gammel havbund, der har rejst sig som et fladt kalkstensplateau. Den porøse kalkstensundergrund er mange steder eroderet af regnvand, hvilket har skabt tusindvis af dybe vandhuller eller små søer, lokalt kaldet cenotes, overalt i det karakteristiske flade terræn. Det er øens særkende. Hullerne er en del af det, der betegnes som et af verdens største sammenhængende underjordiske vandsystemer bestående af floder, ferskvandssøer og imponerende grotter med drypsten.

Historien

  • Mayakulturen etablerede igennem århundreder et religiøst og handelsmæssigt centrum på Yucatan. Den avancerede civilisation har efterladt mange velbevarede ruinbyer og arkæologiske seværdigheder i verdensklasse. Senere har halvøen udgjort et ganske isoleret hjørne af Mexico præget af en uberørt kystlinje, uigennemtrængelig jungle og dårlig infrastruktur. Det ændrede sig drastisk, da den mexicanske stat i begyndelsen af 1970'erne genopdagede regionen og iværksatte et storstilet projekt, der havde til formål at forvandle halvøen til en førende turistdestination. Efterkommere af de indfødte indianere har stadig en stor tilstedeværelse på øen, dog er kulturen under pres.

Turismen

  • Ifølge World Turism Organization er Mexico blandt verdens 10 største turistdestinationer, og her vejer Yucatan-halvøen tungt som Mexicos mest populære rejsemål med mere end fem mio. besøgende hvert år. Hovedattraktionen er Cancún og den spektakulære østkyst Riviera Maya, der strækker sig næsten 160 km fra Puerto Morelos 32 km syd for Cancún til fiskerlejet Punta Allen i syd. Cancún og Riviera Maya er et relativt ungt turistområde, der har gennemgået en eksplosiv udvikling siden 1970'erne. Cancúns første hotel blev bygget i 1972, og i dag finder man alene i Cancún hundredvis af hoteller og flere end 50.000 senge.

LÆS OGSÅ: Badeferie på mexicansk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.