Trekking er blevet et hit
Vandring i bjergene er populært som aldrig før. Markedet for vandreture vokser med mere end 10 pct. om året. Vi vil både bestige Kilimanjaro, vandre på Inkastien i Peru og nyde god vin og lækre hoteller i Toscana med vandrestøvler på.
På med vandrestøvlerne, solbrillerne og solcremen.
Aldrig tidligere har danskerne i den grad kastet sig over vandring - eller trekking, som det hedder på moderne dansk - i bjergene.
Ifølge direktør Jørgen Nielsen fra Topas Adventure Travel, der har specialiseret sig på området, er salget i flere år steget med mere end 10 pct. om året.
Samme melding kommer fra andre rejsearrangører, der sælger vandreture som aldrig før.
Hvert år kæmper flere hundrede danskere sig vej til toppen af Afrikas højeste bjerg, det 5.895 meter høje Kilimanjaro. Et stigende antal danskere finder også vej til toppen af Vesteuropas højeste bjerg, Mont Blanc, der med sine 4.810 meter ganske vist er lavere end Kilimanjaro, men til gengæld er teknisk vanskeligere og fysisk mere krævende.
De fleste vælger dog at boltre sig lidt længere nede af bjergsiderne, hvor et net af stier, bjerghytter og hoteller giver fantastiske muligheder for trekking inden for næsten enhver sværhedsgrad over store dele af resten af verden.
»Det er ved at blive rigtig stort. Der er tocifrede vækstrater. Stigningen har i nogle år været på over 10 pct. om året,« konstaterer Jørgen Nielsen.
Mange muligheder
Hos Topas er det alt fra bestigning af bjerge som Kilimanjaro, Elbrus, Europas højeste bjerg, eller Aconcagua i Chile, Sydamerikas højeste, til luksusvandring i Toscana, Pyrenæerne eller Korsika med gode hoteller og god mad.
»Mange +45-årige vil bo på lækre hoteller med god mad og så ud og vandre om dagen,« fortæller Jørgen Nielsen, der sælger vandreture for mellem 6.000 og 30.000 kr. pr. styk.
»De lidt hårde ture går til Aconcagua, Elbrus eller Everest Base Camp i Nepal. Her skal man være i god form og have erfaring med at opholde sig i stor højde. En anden mulighed er hytte-til-hytte-ture i Pyrenæerne, Dolomitterne eller rundt om Mont Blanc. Vi sender også mange på vandring i Grønland. I Kroatien er vi begyndt at bruge et sejlskib som mobil base, ligesom vi gør i Indonesien, hvor man sej-ler om natten og vandrer om dagen.«
Det århusianske rejsebureau Ruby Rejser har arrangeret vandreferier i over 10 år, og indehaver Per Christensen har oplevet en støt stigende efterspørgsel gennem alle årene.
»Det er oppe i tiden at være aktiv og bevæge sig. Det er især naturoplevelserne, der trækker, kombineret med kontakten til lokale mennesker samt den gode lokale mad. Samtidig foregår mange af turene i grupper, og for mange er det en rigtig stor oplevelse at bevæge sig sammen med andre,« fortæller Per Christensen.
Ifølge ham appellerer vandreferierne i særlig grad til folk i en alder, hvor børnene ikke længere tager med på ferie.
Kunder kræver komfort
Det medfører, at komforten på vandreferier er blevet skruet i vejret.
»Tidligere smagte vandreferier lidt af, at man skulle ligge i telt og slæbe på en 20 kilo tung rygsæk, men sådan er det ikke længere. Vores vandreferier tager udgangspunkt i den komfortable ferie. Man skal have en god seng at sove i, og man skal ikke selv bære på sin bagage. Man kan koncentrere sig om vandringen,« lyder det fra Per Christensen.
Også Lars Gundersen, indehaver af rejsebureauet Kipling Travel med speciale i bl.a. trekkingture, oplever en stigende efterspørgsel.
»Vandreturene er et stort marked, fordi der er mange, der gerne vil have et friluftselement ind i ferien. Samtidig tiltaler det mange, at vandreturene foregår i et langsomt tempo. Når man vandrer, så kører man ikke forbi seværdighederne, men går stille og roligt,« forklarer han.