Hafjell - enOL-klassiker

Med pister, der blev brugt til slalom ved OL i Lillehammer, er der rig mulighed for at få sus i skidragten i Hafjell. Og med en ny gondollift kommer man hurtigt op igen.

De blå kantstriber lyser stadig i den hårdtpressede sne på Olympialøyp efter weekendens FIS World Cup-konkurrence i super G, slalom og storslalom i Hafjell. Elever fra norske skigymnasier - måske de kommende skistjerner - træner nu på den indhegnede bane og kører både hurtigt og tæt på de porte, som verdens bedste skiløbere for få dage siden siksakkede igennem. Sveriges Anja Paersson blev nummer fem, men da bedste nordmand var Lisa Bramseth som nummer 28, undlader vi at træde for meget i det over for vores lokale vært, markedschef Jean-Francois Gehin fra Hafjell Ferie og Fritid.

»Det var et vældig fint arrangement og på den måde godt for Norge,« nøjes han med at konstatere.

Træningsområdet er spærret af, og vi må stille os tilfredse med en rød piste ved siden af. Desværre et af problemerne ved Hafjell. Både det norske og danske skilandshold lægger af og til beslag på de bedste pister. Omvendt fortæller det også noget om områdets skimæssige fortræffeligheder, at de bedste vælger at træne netop her.

Efter en ubrudt stribe af store carving-herresving når vi bunden af området, glider direkte ind i stoleliftens båse og er snart på vej op igen. Pauser holder man i lifterne. Og fra i år er det med en ny sekssæders gondollift blevet endnu mere behageligt at blive fragtet op igen.

Mange skandinaviske skiområder er hurtigt overset, men tre timer senere må vi konstatere, at selv om skiområdet ikke syner af noget nedefra, er det faktisk ret stort og varieret. Topografien snyder nemlig. På grund af det nederste stejle stykke kan man ikke kan se toppen fra bunden. I alt 35 km præparerede pister byder sig til i forskellig sværhedsgrad. Med en højdeforskel fra bund til top på 830 meter er længste nedfart - en transportpiste - på omkring syv kilometer.

Hygge på toppen

Første etape fra toppen former sig som en rigtig hyggetur, der blandt andet går gennem de store hytteområder, hvor man kan fascineres over de meget fashionable bjælkehytter. Mange velhavere har de senere år investeret enorme summer på velbeliggende hytter i attraktive skiområder, og Hafjell har bestemt fået sin andel.

Derpå bliver nedfarten mere krævende og slutter stejlt af med gode muligheder for at få sus i skidresset. Hovedparten af Hafjells pister ligger i skov, der beskytter mod vind og giver delvis skygge for solen. Derfor holder pisterne ofte længe i Hafjell. Øvede skiløbere kan finde store udfordringer i det olympiske område, der lagde pister til slalom og storslalom-konkurrencerne under vinter-OL i Lillehammer 1994. Der bliver kørt stærkt på især de nederste brede "motorvejsstrækninger", hvor det ungdommelige vovemod konstant ligger i overhalingsbanen. Og der er plads til de unge i Hafjell. Vildskaben kan få frit afløb på de mange hop og offpist-afstikkere inde mellem træerne, som området er så fuld af. Hvis der skal mere til at sende adrenalinen ud i kroppen, råder Hafjell over en af Nordens bedste og mest udfordrende terrænparker. Halfpipes og hop - små og store "big air jumps" - breder sig i dette enorme legemekka, hvor snowboardere med hængerøv og alpinister på afveje kan udfordre hinanden.

Området har imidlertid den fordel, at der fra næsten enhver liftstation er alternative nedfarter for begyndere og letøvede. Derfor møder man også skiskoler langt oppe i systemet, da de fladeste strækninger ofte findes her. Det giver selvtillid ikke altid at være henvist til de lavest beliggende pister, men som her at kunne nyde den flotte udsigt i en kilomesters højde, mens man skærer sine første sving i sneen. Muligheden for skiløb i forskellig sværhedsgrad i det meste af terrænet gør stedet ideelt for større grupper og familier med forskellige ønsker og behov.

Mange danskere

Netop familier og skoleklasser møder vi da også mange af under vores ophold. Og tilsyneladende er det ikke tilfældigt, at de næsten alle taler dansk.

»Danmark er et rigtig godt marked. 40 pct. af alle vores gæster er danske, og på hytteudlejning er det vores største gruppe med 50 pct.,« forklarer Jean-Francois Gehin, der også må erkende, at danskere i de senere år er vokset i nordmændenes ski-anseelse.

»Engang kunne man næsten altid genkende en dansker på stilen. Sådan er det ikke længere. Mange danskere har lært at stå på ski som barn eller ung, og i dag kan vi ikke se forskel,« erkender han.

Team Benns er en af de danske operatører, som sender mange danskere til Hafjell. Selv om selskabet har både Hemsedal, Geilo og Trysil i programmet, fremhæver produktchef Stig Lindenstrøm selv Hafjell.

»Personligt foretrækker jeg Hafjell på grund af de store udfordringer, og fordi alle får en oplevelse ud af det, uanset deres niveau. Det er et rigtig godt familiested, og samtidig er der mange andre spændende aktiviteter i området, så man ikke behøver at stå på ski hele tiden,« siger Stig Lindenstrøm.

henrik.gronvald@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.