Afterskiing i Krakow

Vi er to vennepar i begyndelsen af 30'erne, der skal stå på ski i Slovakiet og tænker på at besøge Krakow i Polen bagefter, da vi har hørt, at byen er både interessant og festlig. Er Krakow det rette valg?

Hilsen århusianerne

  • Kosice i det østlige Slovakiet er også en mulighed, alt afhængig af, hvor skiferien udfolder sig. Men jeg vil foretrække det smukke og velbevarede Krakow, en moderne storby, der summer af liv om aftenen og natten og er forholdsvis rolig og afbalanceret om dagen. Passende til eftermiddagens sightseeing.
I nattelivet oser kældre og hjørnecaféer af jazz og kabaret i Stare Miasto, den gamle by, hvor der ofte er pakket til bristepunktet, for eksempel i Loch Camelot bag Cafe Camelot i Tomasza gaden eller Stalowe Magnolie i Ulica Jana. ( www.stalowemagnolie.pl) Væggene er plastret til med annoncer for livemusik og live poesioplæsning, hvis det skulle have interesse. Jo, Krakows ry som halvfemsernes østeuropæiske "cool city" holder også ind i begyndelsen af dette årtusinde, og der findes næppe mange andre byer i det østlige Europa med så mange steder til at slukke tørsten pr. kvadratmeter som her. Priserne er stadig lave. Øl for en flad tier, og dobbelt vodka med juice for en slik ekstra.

Kommunistisk dekor

Sydøst for den gamle by findes det jødiske kvarter Kazimierz, som har ageret kulisse til Steven Spielbergs film "Schindler's List". Efter sigende har det ikke ændret sig meget siden Anden Verdenskrig, da nazisterne samlede 17.000 indbyggere i en nærliggende ghetto for to år senere at sende hovedparten i koncentrationslejr. En del af kvarteret er istandsat, så festaber har fået nye jagtmarker.

Propaganda i Miodowa gaden er kitschet kommunist dekor med et Trabant-skelet midt i det hele og billeder af Stalin på væggene.

En mere typisk Kazimierz joint er Singer Café, der tidligere var en symaskinefabrik. Stedet er et af Krakows mørkeste. Ofte begrænser belysningen sig til et stearinlys på hvert bord - stort set intet andet. Men det kan næsten ikke blive mere polsk.

Er diskoteker sagen, er Prozak en af Krakows hotteste danseklubber for tiden. Et specielt godt sted at bo er Hotel Copernicus på Ulica Kanonicza 16, ( www.hotel.com.pl/copernicus) som er bygget i det 14. århundrede med 29 værelser holdt i samme stil med mørkt træ, badeværelser med enorme badekar og marmorgulve. Værelserne i tre etager er centreret omkring et atrium med en lille haveterrasse på toppen, der ligger i skyggen af Krakows mest berømte bygning; Wavel Slottet, der absolut også er et besøg værd. I den grotteagtige kælder er der pool. Værelserne er dog ikke helt billige; omkring 1500 kr. for et standard dobbeltværelse inklusiv morgenmad. Mindre kan jo også gøre det. For omkring 500 kr. kan man sagtens finde et udmærket dobbeltværelse i centrum af byen.

Underjordisk katedral

Seværdigheder ud over nattelivet omfatter foruden de allerede nævnte steder katedralen, der i lighed med de fleste af byens seværdigheder ligger i centrum. Lidt uden for byen findes en af Polens største turistattraktioner, den enorme Wieliczka saltmine, hvor en af verdens største underjordiske katedraler kan opleves. Alt er skulptureret i salt, også statuen af pave Johannes Paul II.

Desuden ligger Oswiecim - bedre kendt som Auschwitz - blot en times kørsel fra Krakow. Her kan resterne af nazisternes mest berygtede koncentrationslejr, Auschwitz-Birkenau, opleves.

www.inyourpocket.com, søg på Polen og Krakow.

www.cracow-life.com

www.krakow-info.com

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen