Afrika er et hit

Trods uroen i Zimbabwe rejser danskerne til det sydlige Afrika som aldrig før. En rejsearrangør taler om en stigning i år på 40 procent. Forklaringen er bl.a. historisk lave priser.

I stedet for at tilbringe de kedelige, grå, danske vintermåneder i Sydeuropa vælger et stigende antal ældre danskere at overvintre i Sydafrika.

Samtidig vokser den egentlige turisme i hele det sydlige Afrika som aldrig før, konstaterer administrerende direktør Per Ankær fra Albatros Rejsers afdeling i det sydlige Afrika.

»Vi regner med en vækst for hele Afrika på omkring 40 procent i år. Det er ikke mindst Sydafrika, der vokser markant. Og hvis det fortsætter, som det går lige nu, vil Sydafrika vokse med omkring 20 procent, mens lande som Tanzania og Kenya ventes at stige med 10-15 procent,« vurderer Per Ankær fra sit kontor i Cape Town.

»Især et stigende antal ældre vælger at overvintre i Sydafrika, hvor de lejer et hus eller en lejlighed for hele vinteren. På den måde er Sydafrika ved at blive et alternativ til Sydspanien eller Sydfrankrig. Der har hele tiden været mange tyskere og englændere hernede, men nu er skandinaverne også for alvor begyndt at komme.«

Efter apartheid-regimets fald er Sydafrika langsomt, men sikkert kommet ind på turisternes verdenskort. Og mange rejsende tager derned for anden gang - klar til at udforske det enorme land på egen hånd udenfor de mere traditionelle rejseruter.

Således er der ved at opstå en ny type turisme, hvor turisterne kan overnatte ude i de berømte townships og her på første hånd opleve den sorte kultur i Sydafrika.

»Især kulturen er der mange skandinaver, der er optaget af. Samtidig er Sydafrika jo et nyt og spændende demokrati, hvilket interesserer mange danskere, svenskere og nordmænd. Mange ønsker at opleve den rigtige historie om Afrika og f.eks. besøge Robben Island ved Cape Town, hvor Nelson Mandela sad indspærret i mange år,« fortæller Per Ankær.

Den vigtigste forklaring på den øgede tilstrømning af turister er dog formentlig prisen:

»I løbet af det seneste år er kursen på den sydafrikanske valuta, randen, faldet over 30 pct. i forhold til kronen. Derfor er det nu 75 pct. billigere at leve i Sydafrika end i Europa. En nat på et turistklasse-guesthouse-hotel koster 150-200 kr., mens et centralt hotel på den berømte havnefront i Cape Town koster 350-400 kr. for en nat.«

Til gengæld er flybilletten ikke helt billig. De laveste priser for en returbillet København-Johannesburg starter ved omkring 5000 kr.

Der er ingen tvivl om, at det er Sydafrika, der er det afgørende lokomotiv i hele regionen. Men den stærkt voksende interesse har også smittet af på nabolandene.

Zimbabwes priser i bund

Turismen til hele området stiger på nær i Botswana, der er hårdt ramt af problemerne i Zimbabwe. Der er ganske vist ingen problemer i Botswana, men fordi der er politiske uroligheder i nabolandet Zimbabwe, er antallet af turister i Botswana faldet.

Ellers vokser turismen i alle landene i området. Selv Zimbabwe har oplevet en lille stigning de seneste måneder - formentlig fordi priserne aldrig har været lavere. Mange steder har man sænket priserne med 40-50 pct. Også i Zimbabwes andet naboland, Zambia, er priserne i bund, og her vokser antallet af turister stille og roligt. Der er fantastiske muligheder for safari i Zambia, men infrastrukturen er elendig, fastslår Per Ankær.

Namibia, der tidligere nærmest var en provins af Sydafrika, men nu er en selvstændig nation, får også flere og flere turister. Priserne her er en smule højere end i Sydafrika, til gengæld er spændingerne mellem sorte og hvide ikke helt så store, ligesom forskellene mellem rige og fattige er mindre end i det store naboland.

Endelig er der store forventninger til et land som Mozambique, der om vinteren har et varmere klima end Sydafrika og samtidig har en enorm, lang og uopdyrket kystlinje, hvor turister fra hele verden formentlig snart vil boltre sig på de hvide sandstrande og i de blå bølger.

Indtil for få år siden var Kenya og Tanzania de eneste store turist-trækplastre i Afrika syd for Sahara. Og de to klassiske safarilande sælger da også fortsat godt, men ifølge Per Ankær er der nu ligeså mange, der lægger ferien i det sydlige Afrika, hvor mulighederne for den fremtidige turisme er endnu større end i de to østafrikanske lande.

Vold og kriminalitet

Lige nu venter alle spændt på fremtiden i Zimbabwe. De internationale medier har de seneste mange måneder været fyldt med historier om politisk vold, overgreb på hvide farmere og stigende kriminalitet i den tidligere afrikanske mønsterstat. Men ifølge Albatros Rejser har man endnu ikke hørt om problemer for landets turister.

Samtidig er den sorte regering i Sydafrika langsomt ved at få styr på kriminaliteten i landet. I dag skal man dog fortsat passe meget på især i Johannesburg, men også omkring Durban længere mod syd. Til gengæld er der ikke de store problemer i Port Elizabeth og helt i syd omkring Cape Town.

lars.from@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen