Val d'Isere på toppen

Hvis man bedømmer verdens skibyer ud fra deres skiterræn, liftkapacitet, indkøbsmuligheder, atmosfære, natteliv og indkvartering vil Val d'Isere i Frankrig formentlig blive nummer ét i en samlet bedømmelse. Topplaceringen i skiløbernes bevidsthed har gjort byen kræsen med sine gæster.

Yeeeehaaa!

Som en flok forårskåde motorcyklister suser vi i samlet flok ned ad solbeskinnede, hvide pister. De spredte cowboy-udbrud beskriver bedre end ord, hvordan den indre skibums har det.

Han er i udbrud.

Det er præcist dette sceneri, vi skientusiaster har for vane at fantasere os til på en tåget og klam dag i Danmark i et forsøg på at afværge snigende vinterdepression.

Vi løber på en lydløs dyne af mindst 30 centimeter friskfaldet sne. Himlen er i nattens løb blevet tømt for nedbør og står tilbage klar og isblå. Selv i 2500 meters højde er vinden tilbageholdende.

Det er vi ikke.

Det ene øjeblik tager vi den i afslappet stil ned ad brede boulevarder. Det næste vælger vi smalle, stejle passager, der syrer i benene og kræver flere pauser.

Stolelifter, kabinelifter eller tunnelbaner bringer os hurtigt op igen.

På blot et par timer har vi passeret flere bjergtoppe i det enorme skiområde "L' Espace Killy" i Val d'Isere.

350 kilometer præparerede pister ligger for vore fødder i områderne Le Solaise, La Daille, Bellevard, Le Fornet og Tignes - altsammen bundet sammen af 130 lifter.

"L' Espace Killy" - opkaldt efter den legendariske franske skimester Jean-Claude Killy - er internationalt anerkendt for sin høje standard. Her er skiløb på alle niveauer - især får den krævende skiløber stillet en paillet af muligheder til rådighed.

Kun for eksperter

Når man kan komme ned over alt, kan man også tage op over alt - det vil sige næsten overalt. Her findes off piste-nedfarter, som kun eksperter bør vove sig ud på.

Men også blandt de præparede pister bør de røde advarselslamper blinke. For vovehalse, som har lyst til et ordentlig adrenalinspark, er der Face Bellevarde Olympic - den allerede legendariske styrtløbspiste, som sweicheren Bernhard Russi designede i forbindelse med De Olympiske Lege i Albertville i 1992.

Selv om området stiller krav til skiløbernes evner, er kun omkring otte procent af pisterne sorte. Dertil skal dog føjes, at sort på disse breddegrader betyder kulsort, og at skiløbere med skierfaring fra Norge og Sverige nok også vil betegne flere af de røde nedfarter som sorte. Men stadig står det klart, at den blot rimeligt erfarne skiløber har adgang til over 300 kilometer skiløb.

Begyndere lades imidlertid ikke i stikken. I begynderområdet stilles lift og pister gratis til rådighed - fair nok, når et liftkort for otte dage koster omkring 1500 kroner.

Med lidt øvelse kan nybegynderen efter nogle dage besejre en snes grønne pister i et let tilgængeligt område.

Op i ekspresfart

Effektiviteten vurderet ud fra hvor lang tid, man tilbringer i liftkøer og i lifter i forhold til, hvor meget man får stået på ski, er helt i top.

Med en liftkapacitet på godt 122.000 personer i timen, formår lifterne selv fra morgenstunden hurtigt at ekspedere de mange skiløbere op og sende dem videre ud i systemet.

Desuden giver flere lifter og tunnelbaner direkte fra byen adgang til lange nedfarter. Eksempel: Fra bydelen La Daile i 1785 meters højde fragter højhastighedstoget Funival skiløbere til toppen af Rocher de Bellevarde i 2827 meteres højde på små fem minutter. Fire-fem pister - heraf et par, der ender i smukke skovomgivelser - med en faldhøjde på over 1000 meter står herefter til fri disposition.

Det eneste sted, vi oplevede generende ventetid, var i køen til den afsluttende Le Grande Motte-kabinelift, der med 3500 meter markerer toppen af Tignes-området. Folk tilbringer typisk mellem 15 og 30 minutter på at komme op og snappe efter vejret i den iltfattige luft. Alligevel gør de det igen og igen, for udsigten og turen ned er det hele værd.

"L'Espace Killy" udmærker sig ved, at de enkelte skiområder er tilgængelige fra Val d'Isere inden for en lille time. I hvert område finder man hurtigt sine favoritpister, hvor man kan gøre ophold for en stund og pudse stilen af.

Således var skiløbet, den dag Jyllands-Posten var på besøg, særligt perfekt i Le Solaise, hvor pistemaskinerne havde været tidligt ude. Men også Tignes, der ligger længst væk fra Val d'Isere, bør fremhæves for sit fabelagtige terræn. Også her sørger en tunnelbane for at bringe skiløberne hurtigt op fra bydelen Val Claret.

Langt de fleste danskere bor i Tignes i 2000 meters højde og har således direkte adgang til noget af områdets bedste skiløb for foden af gletcheren Grand Motte, der i øvrigt at åben for skiløb året rundt.

Tignes by tåler dog ingen sammenligning med Val d'Isere, idet bydelene Val Claret, Tignes le Lac og Le Lavachet blev opført i huj og hast, da vinterturismen for alvor fik øjenene op for områdets muligheder i 1960' erne og 1970' erne. Byggematerialet var ucharmerende beton, og franskmændene har siden brugt enorme summer på at forskønne de grimme betonsiloer med træfacader.

Det har absolut løftet områderne, men de tåler ingen sammenligning med Val d'Iseres smukke sten- og træhuse Her står dele af den gamle landsby med den gamle kirke stadig som for flere hundrede år siden. Området er om natten oplyst af projektører - en flot syn, der også er indfanget på adskillige postkort.

Fine shoppingmuligheder

Hele det centrale Val d'Isere har et meget eksklusivt præg og emmer af rigdom. Fine franske restauranter ligger side om side med dyre specialbutikker, fashionable parfumerier og designer-forretninger med navne som Gucci og Versace i guldskrift på facaden.

Her levnes dog også plads til jævne skigæster. I sidegaderne findes både gode og billige restauranter. Hos "L'Aventure" på tredje sal over turistinformationen står den ikke i så høj grad på frølår og snegle i hvidløg. Her får man hagesmæk på, inden den står på en ordentlig omgang spareribs. Bagefter kan man skylle efter med øl - siddende i et badekar.

Med over en million skigæster fra november til maj har Val d'Isere næsten fuld belægning på sine 15.000 senge i hoteller, lejligheder og pensioner. I perioden fra jul til påske er byen fyldt, og det har gjort bystyret kræsent.

»Vi har et luksusproblem, for vi er kommet til det punkt, hvor vi ikke ønsker flere gæster. Derimod vil vi gøre noget mere for, at det er de rigtige, som kommer hertil,« siger Val d'Iseres informationschef Jane Jacquemod.

Med "rigtige" menes naturligvis folk med penge, der handler i de dyre butikker og spiser ude både til middag og aften. Og da al erfaring viser, at større grupper af unge og børnefamilier typisk lader sig indkvartere i lejligheder og laver mad selv, anses disse grupper ikke længere som en attraktiv kundegruppe. Men det siger informationschefen naturligvis ikke direkte.

»Vi vil satse på kvalitet frem for kvantitet. Der har været for mange problemer med store grupper af unge, hvor de ødelægger oplevelsen for vores andre gæster. Det gælder både i terrænet og i nattelivet. Derfor vil vi arbejde målrettet på at få antallet af grupper bragt ned,« siger hun.

Ejere af hoteller og lejlighedskomplekser er derfor blev bedt om at køre en hård kurs over for deres støjende gæster. Desuden skal de så vidt muligt undgå eller i hvert fald begrænse samarbejdet med selskaber, som arrangerer grupperejser - specielt dem som sender flere busfulde af feststemte unge til byen. Et problem som topper i skolernes vinterferie i uge 7.

Årlige prisstigninger er også med til at frasortere lavprisselskaberne, mens andre styringsinstrumenter, som at fjerne diverse grupperabatter, så rejsen til Val d'Isere bliver nogle hundrede kroner dyrere end andre destinationer - også kan tages i anvendelse. Det er i mange tilfælde nok til at få større grupper af unge, som traditionelt skeler meget til prisen, til at vælge andre rejsemål.

henrik.groenvald@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.