Bourgognevinen: Besværlig, men et godt køb lige nu

Bourgogne-vinene har i nogle år haft et noget blandet ry. Kendere er enige om, at en god bourgognevin er noget af det mest fantastiske. Men det er også let at blive skuffet.

En del af forklaringen er, at Bourgogne-vinene sammenlignet med for eksempel Bourdeaux-vine er besværlige at gennemskue.

Mens der i Bourdeaux som regel kun er en producent per vinmark, er de berømte vinmarker i Bourgogne ejet af en række producenter.

Og på grund af markens gode navn kan de mindre gode producenter tage lige så meget for hver flaske som mere samvittighedsfulde eller dygtige kolleger. Derfor gælder det i Bourgogne ikke om at gå efter distrikter, marker eller årgange. Det gælder om at gå efter de rigtige producenter, og så bliver der pludselig mange navne at holde styr på.

Et tip er at købe vinguruen Robert Parkers opslagsværk om Bourgogne-vine. Her bliver en lang række producenter bedømt, og selv om man ikke nødvendigvis er helt enig med den amrikanske dommer, har man da noget at gå efter.

En anden forklaring på Bourgognes manglende popularitet er, at priserne på bourgognevine i en periode har været uhyrligt høje.

Områdets berømte rødvine er lavet på pinot noir druen, der er meget besværlig at have med at gøre, men som til gengæld giver nogle af verdens mest raffinerede vine. Druen og vinen har i en periode været stærkt på mode. Mange nye vinlande har forsøgt sig med pinot noir uden det store held, og derfor steg prisen på den ægte vare voldsomt.

Nu er billedet imidlertid vendt. I nogle år er priserne faldet, mens udviklingen er modsat i Bourdeaux. Det gør Bourgogne-vinene til gode køb lige nu.



På vinsmagning



Der er en række enkle regler og råd, der gør det lettere at gå på vinsmagning.

Nogle vil have det svært med bare at gå ind på en tilfældig gård for at smage. Men hvis man som udgangspunkt kun besøger de steder, der selv reklamerer med vinsmagning på skilte langs vinruten eller i byerne, reagerer man jo blot på en invitation.

Hvis man herefter opfører sig høfligt, smager seriøst på vinen og ikke bare hælder den i sig, kan det ikke gå galt.

Andre vil måske have det dårligt med at se vinbonden åbne flasker til besøgende, der muligvis slet ikke vil købe noget. En strategi kan være at slå sig sammen med andre, så man besøger gruppevis.

Så vil vinbonden åbne flere flasker, og der vil efter al sandsynlighed være nogen i gruppen, der har lyst til at købe. I alle tilfælde sker der jo ikke noget ved, at man selv køber to af de mest tiltalende flasker som en souvenir.

En anden strategi er at besøge en større vingård, som har mange gæster. Her er der ofte ansatte til at tage sig af de besøgende, og flaskerne er åbne på forhånd.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.