Julestemningen breder sig bag de tykke mure

Flere danske slotte og herregårde åbner dørene for gæster op til jul, og de historiske omgivelser giver en helt særlig julestemning. Her er tre steder, du kan besøge i december.

Artiklens øverste billede
Frederiksborg Slot. Foto: Tine Uffelmann/VisitNordsjælland

Kom indenfor i de private gemakker

Juletraditionerne er stærke på Børglum Kloster i Vendsyssel mellem Hjørring og Løkken. Det har de især været, siden det gamle kloster fra Middelalderen var ramme for TV 2’s familiejulekalender Ludwig og julemanden, der blev sendt i 2011 og genudsendt i 2016. Du kan gense julemandens værksted og julemandens stue fra den populære julekalender, når Børglum Kloster holder julemarked i denne weekend og i starten af december. Der vil også være boder med kunst, håndværk, og delikatesser. Julemarkedet er desuden eneste gang om året, hvor besøgende har adgang til ejernes private julepyntede stuer og kongesalen.

Klostret har juleåbent den 27.- 28. og 30. november samt den 4.-5. december og den 11.-12. december.

Se åbningstider og entrépriser på boerglumkloster.dk

Julemarked. Foto: Mathias Milton/VisitDenmark

Shop med god samvittighed på Koldinghus

Koldinghus, det gamle kongeslot i Kolding, inviterer til julemarked den 3.-5. december. I det flot restaurerede bygningsværk er der en mangfoldighed af forskellige boder dog med fælles fokus på, at produkterne, der sælges, er bæredygtigt produceret eller udviklet i socialøkonomiske virksomheder. Som på flere af de andre slotte er julemarkedet suppleret med juleworkshop, levende musik og drillenisser. Billetten til julemarkedet giver adgang til slottets andre udstillinger herunder den aktuelle udstilling af cirka 100 af dronningens private broderier i slottets hvide bibliotekssal. Koldinghus er også en del af ”Kolding Light Festival”, og i det tiltagende vintermørke bliver slottets ydermure oplyst i et væld af farver den 3. til 4. december mellem kl. 17 og 21. Man kan også begive sig op i det massive borgtårn og kigge ud over lysinstallationerne i resten af byen.

Kirkesalen i Koldinghus. Foto: Kongernes Samling

Gensyn med Vinterbyøster eller Bamses jul

I Hillerød viser julelysene i december vej til det imposante Frederiksborg Slot, som spejler sine høje spir i slotssøen, mens julestemningen breder sig mellem de tykke mure i de gamle stuer og haller. Fra i dag 27. november frem til den 2. januar i det nye år står det nationalhistoriske museum sammen med DR bag en stor særudstilling, der blandt andet viser dragter og rekvisitter fra DR’s populære julekalendere, og på de fire adventssøndage kan familier og børn komme i Frederiksborg Nisseskole og lære om julens traditioner. En anden særlig julegave fra museet til gæsterne er, at lågerne på museets pragtkabinetter fra 16- og 1700-årene åbnes i december, så man kan opleve en ellers hemmelig verden med små spejlkabinetter og skuffer. Museet udstiller også nogle af sine sjældne silkebroderede lærredsduge, som blev skabt af danske adelskvinder i 1600-årene.

Se: dnm.dk

Gensyn med DR's julekalendere/Frederiksborg Slot. Foto: det nationalhistoriske museum

Gensyn med DRs Julekalendere/Frederiksborg Slot. Foto: Det Nationalhistoriske Museum

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen