Annonce
Livsstil

Klumme: Vi behøver ikke vide det hver gang, der sker noget skidt

Jeg følger ikke ret meget med i nyhederne.

Mildt sagt. Der kan have været jordskælv og oversvømmelser i det halve af verden i 10 dage, før jeg opdager det. Typisk opdager jeg det så ved, at en eller anden siger: »Det er godt nok frygteligt, det der sker i Langtbortistan i øjeblikket, hva'?« - og så står jeg der og føler mig rimelig fåret, fordi jeg ikke havde hørt om det. Men bortset fra lige dét øjeblik, savner jeg overhovedet ikke at følge med. For det er virkelig ikke særligt vigtige ting, de disker op med, pressen, efter min mening.

En ting er, at det er rædselshistorie på rædselshistorie. Positivt nyt sælger åbenbart ikke - bortset fra de små klip af en andemor, der går over vejen med sine ællinger, afslutningen på en luftballonfestival eller den nye isbjørneunge i zoo, der bliver vist i slutningen af nyhedsudsendelserne for ligesom at tage brodden af alt det alvorlige, og jeg bliver sgu trist af at følge med i det, som andre åbenbart synes, det er så vigtigt at følge med i. Noget andet er: Hvad ER egentligt vigtigt at følge med i? Hvorfor er det vigtigt at vide alt, hvad der rører sig i verden? Ja, bare i Danmark?

»En kvinde er blevet voldtaget i Odense.« Vedrører det mig? Er det vigtigt for mig at vide? Det er væsentligt for den kvinde, at det er sket, det er jeg klar over, men er det vigtigt, at hele Danmark tager stilling til lige den specifikke sag? Er det vigtigt at vide, at syv børn er blevet misbrugt seksuelt af en pædagog i Aarhus? Er det vigtigt at vide, at en ung mand blev knivdræbt i København i nat? Hvad bidrager den viden med udover evt. at gøre mig utryg ved at færdes ude om aftenen eller overlade mine børn (hvis jeg havde nogle) i andres varetægt?

Selvfølgelig skal vi på et overordnet plan vide, at den slags finder sted i vores land. Det er vigtigt, at vi ved, hvad der rører sig på et plan, der gør, at vi f.eks. kan tage stilling til landets love. Men jeg kan ikke se, hvorfor jeg lige skal vide, at præcis den mand er forbryder, eller at netop de børn er ofre. Det er ikke vigtigt for mig at sætte ansigt på dem. Fint nok med folk, der frivilligt står frem og fortæller deres historie om enten at være offer eller forbryder, men skal det partout smækkes op i mit ansigt hver eneste dag, at ”Karen Jensen, 65 år, fra Valby” er blevet forulempet eller at ”Ole Nielsen, 35 år, fra Frederikshavn” røvede en bank? Eller at ”lille Viggo på fem blev væk fra sin mor, men havde bare gemt sig bag køledisken i Netto og blev fundet to timer efter i god behold?”

Det er ikke fordi, jeg er ligeglad med de mennesker. Mødte jeg dem personligt, ville jeg sikkert være mere end interesseret i at høre deres historie. Hvad nyhedsdækning angår, er jeg bare langt mere interesseret i forbrydelsen som overordnet begreb, og hvad vi kan gøre ved den. Og det er fint nok, at der en gang imellem bliver sat et ansigt på, hvis folk har lyst til at stille sig op og fortælle deres historie. Men sgu ikke hvem som helst og hver evig eneste dag. Jeg synes, det er anstrengende og anmasende, både over for mig som seer/læser og over for de mennesker, der er personligt involverede i historierne.

Der foregår så mange langt mere vigtige ting i Danmark og resten af verden, end hvem der blev slået ihjel af hvem i går. Hvorfor er det så det, der får lov at fylde mest? Jeg gad godt at åbne en avis eller tænde for et nyhedsprogram, der nøjedes med f.eks. at fortælle mig om nye love, der er blevet vedtaget, og hvilken indvirkning de har på de mennesker, de vedrører - som man så kunne interviewe på en oplysende mere end en sensationslysten måde.

Natholdet på TV2 havde en aften et indslag, de kaldte for ”Vigtig viden eller ligegyldig info?” Hvor ville det være dejligt, hvis dét var et spørgsmål alle landets redaktører sammensatte dagens nyheder efter. Overlad så alle de personlige historier om, hvad der skete med hvem og hvornår til diverse aftenshows og godmorgen-halløj, hvis det absolut skal være der. For den måde, det fylder på i nyhederne, minder altså langt mere om underholdning end om egentlig oplysning, og er det det, vores nyhedsmedier er til for? Eller er de faktisk til for at give os uundværlige oplysninger om samfundet, der gør, at vi bedst muligt kan tage stilling til landets og verdens forfatning? Jeg synes ubetinget det sidste.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Mad & Vin
Annonce
179 km i ufattelig skønhed: Her tager den grønne ø sig smukkest ud
Ringen rundt om Kerry begynder i Killarney og er en af de smukkeste ruter i Irland. En 179 km lang rundtur om Iveragh-halvøen i et evigt skiftende landskab af søer, bjerge, bakker, enge, strande, klipper og hav. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her