Gik i kloster: Ro og regelmæssighed skabte kreativitet og dybde

Det moderne samfund larmer. Lyd- og medieforsker Iben Have er rejst væk fra konstant skiftende arbejdsopgaver og Outlook-kalenderens bimlen og har opsøgt roen i et tidligere italiensk kloster ved Amalfikysten for at skrive en ”Tænkepause” – om ro.

Forskerne finder hele tiden nye dinosaurer

Fra bittesmå tyrannosaurusser til arter, der svæver gennem luften på flagermusagtige vinger – hver måned sit dinosaurfund. De mest overraskende fund har vi måske stadig til gode.

En våd idé: »Jeg tænkte straks, at her var noget, der kunne bruges i ørkenen«

Vi har ikke uudtømmelige mængder vand til rådighed på Jorden, og i 2025 ventes det, at mere end 1,8 milliarder mennesker vil opleve vandmangel.

Søskende – har det betydning for vores succes og helbred, at vi er født enten først eller sidst i flokken?

Forestillinger om søskendes personlighed ud fra deres nummer i fødselsrækkefølgen er velkendte og har været forsøgt bevist af videnskaben. På det seneste er der foretaget nye, meget omfattende forsøg på at kaste lys over forholdet.

Guder gennem tiderne: Fra ”Du må gerne have flere guder” til ”Du må ikke have andre guder end mig”

Et samfunds guder har altid spejlet det konkrete samfunds indretning. Tidligere har der ofte været en vis praktik forbundet med at have flere guder, men gennem historien er mange polyteistiske religioner blevet afløst af monoteistiske og dyrkelsen af én sand gud.

Superfluen, der kan bruges til mad, plast og brændstof samt stoppe spild

Den sorte soldaterflue er det nye sort, hvad bæredygtighed angår. Den kan omsætte affaldsprodukter uden at frembringe drivhusgasser i nævneværdigt omfang. Hvis man opdrætter den sorte soldaterflue, står man måske med noget, der kunne redde verden.

Undersøgelse giver svaret: Her er forskellen på hunde- og kattemennesker

Menneskers personlighed har ofte mere til fælles med deres hund eller kat end med deres venner, og nu ved vi, hvorfor kæledyrsejere og deres kæledyr passer så godt sammen.

Sådan overlevede hajer fire masseudryddelser på Jorden

Takket være vegetarisme og forkærlighed for undersøiske vulkaner har hajer kunnet overleve i en halv milliard år. Spørgsmålet er, om deres særlige egenskaber rækker til at tackle klimaforandringer.

Nordpolen flytter sig, og hvis den bytter plads med Sydpolen, får det konsekvenser for livet på Jorden

Den magnetiske nordpol er i fuld fart på vej mod Sibirien. Spørgsmålet er hvorfor. Det er et mysterium med vidtrækkende konsekvenser, og for at løse det forskes der på livet løs.

Redaktionen anbefaler

Nationalitet er i dag måske vigtigere end nogensinde

Vi tilhører en nation i både ånden og på papiret. Begrebet nationalitet knytter sig nemlig til både følelse og formalitet, og forestillingen om et folk og en nation har siden ordets oprindelse haft potentiale til både at samle og splitte befolkningsgrupper. Nationen kan opfylde et almenmenneskeligt behov om at høre til, som kun synes at vokse i globaliseringens tidsalder, og derfor er nationalitet i dag måske vigtigere end nogensinde.

De er blevet til ubeboelige bageovne: Sådan kan Merkur og Venus vise vej i jagten på liv på andre planeter

Ved at nå til en forståelse af, hvordan de har forandret sig, kan menneskeheden lære, hvilke eksoplaneter af klippemateriale der måske opfylder kravene til liv.

Jo mere motion, jo bedre: Vær fysisk aktiv 100 minutter eller mere hver dag

Aktuelle anbefalinger om fysisk aktivitet er for lavt sat, viser undersøgelser.

Vi sover 232.960 timer af vores liv væk: Men hvorfor?

En fornuftig mængde søvn er afgørende for vores velbefindende. Men forskerne leder stadig efter forklaringen på søvnens egentlige formål.

Lysets styrke: Så meget betyder lys for vores velbefindende

Det forstyrrer døgnrytmen og skader helbredet at tilbringe mindre tid udendørs og mere tid indendørs i svag kunstig belysning. Den gode nyhed i så henseende er, at en smule dagslys faktisk batter noget.

Mest Læste
  1. 1
    USA's største våbenfabrikker sidder tungt på boom i gylden branche
    Den internationale våbenproduktion sætter igen ny rekord. Især lande i Mellemøsten er storaftagere af ikke ...
  1. 2
    Historiker: Hævet over enhver tvivl, at Hitler begik selvmord
    Der er stadig mange, der seriøst betvivler, at Hitler begik selvmord i 1945. Men retter britisk historiker ...