De hjemløses store forkæmper

70 år mandag: Preben Brandt har hele sit liv insisteret på at få dem, der står uden for samfundet, ind i varmen.

Artiklens øverste billede
I 1997 valgte Preben Brandt at forlade en karriere i det offentlige system og stiftede ”Projekt Udenfor”. Foto: Joachim Adrian/Polfoto

Når udsatte, hjemløse, misbrugere og andre på kanten af samfundet i dag er kommet indenfor i samfundsdebatten, handler det i høj grad om Preben Brandt og ”Projekt Udenfor”.

Den lille runde mand med den frodige skæg og de overbevisende talegaver har nemlig gennem et helt liv kæmpet for de mennesker, som ikke vandt i livets lotteri, og en af de markante milepæle var, da Preben Brandt i 1997 valgte at forlade en karriere i det offentlige system og stifte ”Projekt Udenfor”.

Med et langt friere afsæt har Brandt kæmpet – og været en kæmpe – for at bedre de udsattes vilkår, og det altid med lige dele menneskelig ildhu og faglig dokumentation. Hvilket også er forklaringen på, at Preben Brandt er den af dem, der lyttes til.

En af forklaringerne på troværdigheden er formentlig, at Preben Brandt, der uddannet læge, i det meste af sit arbejdsliv har fulgt de samme spor. I 1990 blev han således ansat som socialoverlæge i Københavns Kommune – med kontor på forsorgsinstitutionen Sundholm.

Endnu en prik over i’et satte Preben Brandt et par år senere, da han blev dr.med. på en afhandling om yngre hjemløse - den første og hidtil eneste disputats om hjemløse og hjemløshed i Danmark.

Efter syv år som kommunal boss valgte han den mere aktivistiske ngo-vej med ”Projekt Udenfor”, som både satte konkrete projekter i søen for skæve eksistenser og samtidig blev en videnbank på området.

At hjemløse og udsatte for alvor er kommet på dagsordenen er etableringen af Rådet for Socialt Udsatte et udtryk for, og Preben Brandt var – selvfølgelig – med i opstarten og rådets første formand i perioden 2002-09.

Ved siden af den daglige dont er der blevet plads til at markere sig med masser af artikler, foredrag og tillidshverv. Plus et par håndfulde bøger, hvor den seneste er fra 2012 og hedder ”Udenfor – erindringer fra et liv på kanten”.

I de senere år har Preben Brandt bevilget sig lidt mere fritid, men hans livslange engagement for dem, de andre ikke vil lege med, er helt intakt, og han er stadig en aktiv del af ”Projekt Udenfor”.

Værdighed

Selv om han er sluttet som daglig leder af sit livsværk, er Preben Brandt stadig formand for projektets bestyrelse, og han er stadig en flittig foredragsholder og ofte at finde i debatter om netop hjemløshed og udsattes vilkår.

Som en levende tråd gennem sit arbejde har han altid udvist stor respekt for mennesker, som faldt ud over kanten, og han har med omhu undgået at bruge nedladende hattedame-retorik i stil med, »at det er så synd for...«

Et langt liv både udenfor og indenfor har helt oplagt lært ham, at der også hos bumserne på bænken og blandt unge hjemløse, som surfer fra sofa til sofa, findes stor solidaritet og værdighed.

Og med sit grånende skæg og gode talegaver passer han da også godt ind i billedet, når han selv slår sig ned på bænken og får sig en snak, en håndbajer og endnu en skæbnefortælling fra undersiden af velfærds-Danmark.

Preben Brandt, formand, dr.med., Frederiksberg.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.