Skyggen af en helt

Aktuelt portræt: Filminstruktøren Laurits Munch-Petersen laver en spillefilm om sin berømte morfar, den surrealistiske digter Gustaf Munch-Petersen, der faldt i Den Spanske Borgerkrig.

Artiklens øverste billede
Laurits Munch-Petersens afgangsfilm ”Mellem os” fra Den Danske Filmskole indkasserede 13 internationale priser, bl.a. en ”Student Academy Award” for bedste udenlandske film. Foto: Erik Hagens

Den 40-årige filminstruktør Laurits Munch-Petersen har foretaget en lang rejse i familiehistorien for at komme ind på livet af den morfar, han aldrig har kendt personligt: Den surrealistiske digter Gustaf Munch- Petersen (1912-1938), der meldte sig i kampen mod Francos styrker i Den Spanske Borgerkrig og omkom, og som har opnået en næsten mytisk status i dansk litteratur trods en beskeden produktion.

Den 90 minutter lange dokumentarfilm ”Skyggen af en helt”, der bygger på en blanding af fiktion og fakta, vises i biograferne til sommer eller efteråret. Manuskriptet er skrevet af kollegaen Anders Østergaard, som vandt en række priser for sin internationalt berømmede film ”Burma VJ” om opstanden i landet i 2007. Filmen om digterikonet baserer sig på den omhyggelige dagbog, som Laurits Munch-Petersen nedskrev efter sit møde med mormoren, keramikeren Lisbeth Munch-Petersen, kort før hendes død i 1997, 88 år gammel.

»Mange har gennem tiderne spurgt, hvorfor jeg ikke kunstnerisk har dyrket min morfar, og svaret har altid været: Jeg har ikke haft lyst,« fortæller Laurits Munch-Petersen, der er søn af keramikeren Ursula Munch-Petersen, datter af Gustaf Munch-Petersen, og billedkunstneren Erik Hagens.

Tabu

»I min mors barndomshjem var Gustaf Munch-Petersen tabu. Min mormor gik helt i sort, da hun fik meddelelsen om hans død. Hun giftede sig igen og begyndte på en frisk. I mit eget barndomshjem talte vi åbent om min morfar, og hans eksistens og liv har hele tiden rumsteret i mig,« fortsætter Laurits Munch-Petersen, der forsøgte en tilnærmelse til mormoren, da hun atter blev enke.

»Jeg skrev et brev og spurgte, om jeg måtte besøge hende i Gudhjem, men fik afslag. Alligevel troppede jeg uanmeldt op, og hun var nødt til at lukke mig ind. I løbet af en weekend åbnede hun sig fuldstændigt og fortalte alt om Gustaf. Da Anders Østergaard læste optegnelserne, kunne han se rammehistorien til en film, og i flere år har projektet konstant udviklet sig og er nu endt som en biograffilm.«

Laurits Munch-Petersen blev i 2003 uddannet på Den Danske Filmskoles instruktørlinje med afgangsfilmen ”Mellem os”, der hjemtog 13 internationale priser. Siden har han flittigt instrueret mange dokumentarfilm, f.eks. til tv om en række opsigtsvækkende mord herhjemme. Egentlig havde han en ambition om at blive billedkunstner og var medhjælper hos en kobbertrykker i Madrid og i to år assistent for Bjørn Nørgaard, som han hjalp med at skabe de danmarkshistoriske gobeliner. Engang bad Bjørn Nørgaard ham om fotografere og dokumentere en igangværende opstilling, og det blev et vendepunkt for Laurits Munch-Petersen, som fandt det fascinerende at filme.

Selv om han er instruktør på ”Skyggen af en helt”, der bringer optagelser fra de relevante steder i Spanien, står han også foran kameraet og fortæller, ligesom hans mor medvirker. Rollen som Gustaf har skuespilleren Ulrich Thomsen, og i filmen optræder bl.a. kritikeren Torben Brostrøm, forfatteren Asger Schnack og forfatteren Ole Sohn. Sidstnævnte har skrevet en bog om Gustafs fætter, kommunisten Arne Munch-Petersen, der endte sine dage i Butyrkafængslet i Moskva i 1940 som offer for Stalins despoti. Den aldrende Lisbeth spilles af den 89-årige skuespiller Ruth Brejnholm.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.