Corona-kampens ansigt: »Jeg ligger ikke søvnløs om natten«

Søren Brostrøm står midt i orkanens øje, mens coronavirussen spreder sig. Det er dog ikke noget, der får den tidligere fødselslæge til at ryste på hånden.

Artiklens øverste billede
Søren Brostrøm er Sundhedsstyrelsens ansigt ved siden af sundhedsministeren og statsministeren, når befolkningen skal informeres om coronavirussen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

»Og det var Emil, ikke?« siger han og virker i tvivl om, hvem på listen af påtrængende journalister, han nu er kommet til.

Tvivlen kan man godt forstå, for Søren Brostrøm har travlt for tiden. Meget travlt.

Som direktør for Sundhedsstyrelsen er han gennem en nærmest endeløs stribe af interviews, pressemøder og tv-optrædener blevet landets ansigt på kampen for at inddæmme den virus, der siden januar har været det altoverskyggende tema i mediebilledet.

Den tidligere gynækolog og fødselslæge har været direktør for landets øverste sundhedsmyndighed siden 2015, og han er pinligt opmærksom på, hvilket ansvar han nu står med, mens coronavirussen er i udbrud. Det ansvar har gjort, at han i øjeblikket arbejder 14 timer i døgnet alle hverdage, mens weekenderne også som regel står i pligtens tegn.

Når man har arbejdet som læge i 20 år med meget livreddende arbejde, og man skal udføre et akut kejsersnit på otte minutter, opbygger man en robusthed, som gør, at man ikke rigtig bliver skræmt.

Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen

Han tager dog situationen med ophøjet ro.

»Jeg har ansvaret, og det har Sundhedsstyrelsen også. Sådan er det, og det har jeg aldrig været et øjeblik i tvivl om. Jeg vidste også godt, at det kunne blive meget stort og fylde meget for det danske samfund. Men jeg ligger ikke søvnløs om natten, for vi kan godt håndtere det her,« siger Søren Brostrøm.

Lægemor er stolt

Søren Brostrøm ser det selv som givet, at han skulle være læge. Lige siden han var barn, har lægevidenskaben været et kerneelement i hans tilværelse. Forældrene var begge læger, og under opvæksten i deres embedsboliger var det medicinske ugeskrifter, der tog plads på reolen.

»Jeg har aldrig villet være andet end læge, og jeg har aldrig fortrudt det. Far og mor mødte hinanden på lægestudiet i de glade 60’ere, så sundhedsvæsenet og sygehusvæsenet har været hele mit liv nærmest før undfangelsen,« fortæller Søren Brostrøm.

I dag er han ikke længere læge i klassisk forstand - nu er han primært leder og embedsmand. Erfaringerne i den til tider kaotiske hverdag på Danmarks hospitaler bruger han dog stadig i høj grad, når situationen spidser til i jobbet som direktør for Sundhedsstyrelsen.

»Jeg har prøvet det, der er værre. Når man har arbejdet som læge i 20 år med meget livreddende arbejde, og man skal udføre et akut kejsersnit på otte minutter, så opbygger man en robusthed, som gør, at man ikke rigtig bliver skræmt,« siger han.

Hvad siger din mor til, at sønnike farer rundt for at redde Danmark fra coronavirussen?

»Hun gør, hvad enhver god mor ville gøre; hun siger, at hun er stolt af mig, og så spørger hun bekymret, om jeg nu får nok at spise og får min nattesøvn. Så svarer jeg, at det gør jeg - selvom jeg arbejder meget,« siger Søren Brostrøm og griner.

Ikke panik, ikke skødesløshed

Nu er det Søren Brostrøms job at sikre, at der bliver kommunikeret klart og tydeligt til den danske befolkning i forhold til coronavirussen. Det er en svær balancegang, for panik er ikke at foretrække, ej heller er skødesløshed. Samtidig skal han også bekæmpe den misinformation, der hurtigt kan sprede sig på nettet i en krise som denne.

Efter ni år i Sundhedsstyrelsen mener han dog, at han har knækket koden.

»Det handler om at kommunikere åbent og ærligt om, hvad der sker. Når man ser mig kommunikere, er det ikke en eller anden rolle eller maske, jeg tager på. Derudover skal man have nogle værdier, så folk kan mærke, hvad det er, at Sundhedsstyrelsen står for,« siger han.

Det er nogle erfaringer, som Søren Brostrøm især har fået efter den tid, hvor han og Sundhedsstyrelsen kæmpede med at få genoprettet tilliden til HPV-vaccinen, som var blevet anklaget for at gøre en række unge kvinder syge, selvom der ikke var noget videnskabeligt, der tydede på det.

Dengang lærte han, at vejen til at blive en tillidsvækkende autoritet er mere kompleks end som så. For selvom Søren Brostrøm sagde klart og tydeligt, at vaccinen ikke var farlig, hjalp det ikke meget.

»Det er farligt for en autoritet at sidde i sit elfenbenstårn og være mopset, når der er nogen, der siger noget vrøvl. Fejlen for mig var, at jeg bare gik ud og sagde, at vaccinen var fuldstændig sikker, og at der ikke var noget at bekymre sig om. Vi lærte, at vi var nødt til at vise mellemregningerne og gå mere i dialog.«

»Autoriteten skal man opbygge i fredstid, for det er for sent at gøre, når først krisen rammer,« siger Søren Brostrøm.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.