Hun omsætter tidens temaer til teater

60 år tirsdag: Som skuespiller og instruktør har Ina-Miriam Rosenbaum gjort prekære politiske emner til scenekunst.

Artiklens øverste billede
På teatret, på film og i tv-serier har Ina-Miriam Rosenbaum optrådt i både seriøse og lettere roller. Foto: Ida Wang

Skuespiller og instruktør Ina-Miriam Rosenbaums efternavn får en kunstnerisk klokke til at klinge hos mange.

Hun er datter af Simon Rosenbaum, der var datidens kabarettens konge. Hendes søster er skuespilleren Pia Rosenbaum. Og så er hendes søn den fremtrædende jazzmusiker August Rosenbaum.

Ina-Miriam Rosenbaum blev uddannet på Statens Teaterskole i 1982; siden har hendes sceniske virke spændt vidt.

Revy har haft en fyldig plads i hendes karriere – hun har haft engagementer som medvirkende og instruktør inden for den satiriske genre i bl.a. Fredericia, Hjørring, Kolding, Vejle og i Tivoli. En række af landets teatre, bl.a. Svalegangen, Det Danske Teater og Jomfru Ane Teateret, har haft bud efter den alsidige skuespiller til mange typer roller. Derudover har hun instrueret teaterforestillinger på bl.a. Det Kongelige Teater, Aarhus Teater og Aalborg Teater.

Mange forskellige roller

Fra tv-skærmen husker vi den karismatiske skuespillerinde fra serierne ”Bryggeren”, ”Borgen”, ”Broen” og ”Anna Pihl”, og på det store lærred debuterede hun i børnefilmen ”Johannes’ hemmelighed” i 1985. Senere fulgte roller i to Snøvsen-film. Hun spillede lærerinden i dramafilmen ”Over gaden under vandet” fra 2009, og i 2018 optrådte hun som psykologen Herdis Lebeck i dramafilmen ”Du forsvinder”, baseret på forfatteren Christian Jungersens roman med samme titel.

De senere år har hun skabt opsigtsvækkende sceniske portrætter af så forskellige karakterer som Joseph Goebbels, Marguerite Viby, Silvio Berlusconi og Poul Henningsen. I 2017 udviklede og producerede hun den satiriske forestilling ”Skattesagens Helte,” om et emne, der fyldte meget i det politiske landskab, og sidste år var hun aktuel med forestillingen ”J O B – et enkelt menneske” – en musikdramatisk udgave af Joseph Roths roman af samme navn. Hun optrådte selv i forestillingen og fik karrierens tredje Reumert for sin præstation.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen