Pamuk får stor dansk kulturpris
Den tidligere vinder af Nobelprisen i litteratur i 2006, tyrkeren Orhan Pamuk, modtager Sonningprisen 2012.Pamuk er hyldet internationalt som intellektuel brobygger, men er kontroversiel i Tyrkiet.
Den tyrkiske forfatter Orhan Pamuk modtager Sonningprisen 2012. Med prisen, der uddeles hvert andet år af Københavns Universitet, følger 1 mio. kr. Prisen bliver givet til en person, der har udført et fortjenstfuldt arbejde til gavn for europæisk kultur, og den hensigt opfylder den 59-årige Pamuk om nogen med sit forfatterskab, der skildrer det moderne Tyrkiets isolation fra den vestlige verden og sine landsmænds had- og kærlighedsforhold til Europa.
Den væsentligste forfatter
Da han fik Nobelprisen i 2006, udtrykte han det således i et interview i Der Spiegel:
»National bevidsthed er i sandhed en mirakuløs ting. Når jeg ikke er i Tyrkiet, føler jeg mig mere tyrkisk end i Istanbul, men når jeg er hjemme, bliver mit europæiske jeg mere synligt. Mine modstandere, især de tyrkiske nationalister, bruger dette som en undskyldning for at angribe mig. Det gør mig endnu mere vred, for næppe nogen har behandlet vores kultur mere omfattende, end jeg har i mine bøger.«
Den 59-årige Orhan Pamuk stammer fra Istanbul og regnes internationalt for Tyrkiets væsentligste forfatter, mens han i sit hjemland er en kontroversiel skikkelse på grund af sit forsvar for ytringsfriheden og sin kamp for, at den tyrkiske stat skal anerkende folkemordet på armenerne og sine overgreb på kurderne. Det bliver man ikke verdenskendt for, medmindre man også har noget litterært at byde på, og her er Pamuk i sværvægtsklassen, som den danske digter Henrik Nordbrandt sagde, da Pamuk fik Nobelprisen:
»Orhan Pamuk er så stor en forfatter, at det hæver sig over alle de politiske betragtninger. Det er et fantastisk godt valg ud fra en ren litterær synsvinkel. Det er fremragende litteratur, han skriver.«
Multikulturel sameksistens
Han betragtes som en forfatter, der slår bro mellem øst og vest, og ifølge Pamuk er modsætningerne mellem de forskellige kulturer ikke noget, der kan eller skal løses, men i stedet ses som en fordel.
»Orhan Pamuks største bidrag til den europæiske kultur er hans åbenlyse udfordring af de grænser, der trækkes omkring den og hans tydeliggørelse af de mange muligheder, der er for at overskride disse kulturelle grænser. Set med europæiske øjne gør Pamuks interesse for emner som kulturel forandring og multikulturel sameksistens hans forfatterskab særligt interessant og stadigt mere aktuelt,« hedder det i indstilling fra Sonningkomiteen.
Pamuk fik sit internationale gennembrud i midten af 1980'erne med romanen ”Den sorte bog”, der først i 2006 udkom på dansk - samme år som han fik Nobelprisen for romanen ”Sne” .