Rige fyrstegrave ved Tryggevælde Å

Måske ligger de første danerkonger begravet ved Tryggevælde Å på Stevns.

Ved Tryggevælde Ås nedre løb på Stevns, nogle få kilometer før åen løber ud i Køge Bugt, ligger Himlingeøje-gravpladsen. Det er en gravplads, der har været anvendt gennem generationer i tiden 150-300 efter Kristi fødsel. Over en længere årrække, ja, faktisk de seneste 150 år, er der jævnligt dukket nye fund op, ikke mindst fordi en jernbane blev anlagt tværs hen over gravpladsen.

Mænd og kvinder af høj byrd er gennem flere generationer blevet gravlagt på Himlingeøje-gravpladsen. Der var en iøjnefaldende forskel på gravene, eller rettere sagt på gravenes indhold, idet nogle var helt uden gravgaver, andre bugnede af rigdomme. Teorien er, at det drejer sig om en fyrsteslægts hvileplads, hvor også tyende og trælle har fundet hvile. Et væsentligt indslag i gravgodset er glas, der er blevet fremstillet i de romerske provinser. Så velbevaret er nogle af disse glas, at findere har anvendt dem som blomstervaser uden at vide, at det faktisk drejede sig om fine oldtidsglas!

Mange gravgaver

I en af gravene fandtes et drikkehorn af glas, purpurfarvet og elegant af form. Andre gravgaver i denne grav var en spand med bronzebeslag, en benkam, en forsølvet bronzetallerken, en si, et glasbæger, en guldarmring, en guldfingerring og forskelligt spiseservice. Den gravlagte ser ud til kun at have været en snes år gammel.

En teori er, at de rige grave på Stevns er de første daner-konger, udvandret fra Sverige. Under alle omstændigheder tyder de rige gravgaver fra Europa på, at der er tale om fyrster med stor betydning, der i hvert fald langt har overskredet Tryggevælde Å.

Skulle det virkelig være rigtigt, at fyrstegravene ved Tryggevælde Å er de første danerkongers gravplads, er det muligt, at det er forfædrene til danerkongen Hugleik, der i de skriftlige kilder led et nederlag i 515 under et flådetogt til Frankerriget.

Hugleik er den første danske konge, der er nævnt i de europæiske kilder.

Fundene fra Himlingeøje gravplads udstilles efter planen på Køge Museum i løbet af i år.

kultur@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.