Bookerpris - med odds

Bruttolisten til den prestigefyldte britiske bogpris er offentliggjort.

I Storbritannien er der blevet taget endeligt hul på Booker-sæsonen - som alle bogelskere med spænding har ventet på, siden forfatteren John Banville sidste år vandt 2005-prisen med sin roman "The Sea".

I går offentliggjorte Man Booker komiteen "the longlist" - en bruttoliste over potentielle vindere - og der blev straks sat odds på fra bookmakerfirmaet William Hill. For danske læsere vil sydafrikaneren Nadine Gordimer, australieren Peter Carey og britiske Sarah Waters være kendt, men i modsætning til sidste år, hvor Salman Rushdie, Zadie Smith, Ian McEwan, J.M. Coetze og Julian Barnes var blandt de nominerede, findes der ingen rigtig store internationale navne.

Nadine Gordimer spåes i The Guardian gode chancer sammen med veteranen Howard Jacobson, mens bookmakerfirmaet William Hill har sat laveste odds på David Mitchell med romanen "Black Swan Green", som giver pengene fem gange igen, mens Peter Carey, som vandt prisen i både 1988 og 2001 giver pengene seks gange igen for romanen "Theft: A Love Story".

Ud over Peter Carey er Barry Unsworth den eneste anden blandt de nominerede, der har prøvet at vinde en Booker før, som han i 1992 delte med Michael Ondaatje. Barry Unsworths roman "The Ruby in Her Navel" giver pengene otte gange igen, mens Sarah Waters roman "The Night Watch" har odds syv til en.

Stor pr-værdi

Om en måned bliver bruttolisten slanket til seks bøger, og den 10. oktober bliver vinderen offentliggjort. Udover hæderen er der 50.000 pund eller godt 550.000 kroner i førstepræmie, mens de fem andre får hver 27.000 kroner. Men der er mange flere penge i prisen end førstepræmien.

På den litterære blog www.bookish.dk sammenlignes Man Booker prisen spøgefuldt med Oprah's Bookclub, den amerikanske talkshow-værtindes bestsellerbogklub, som forgylder de forfattere, der bliver udvalgt til udgivelse.

Sikkert er det, at en shortlisting - en nominering blandt de udvalgte seks - skaffer enorm publicity i Storbritannien og får forlagenes salgsafdelinger til at køre de store kanoner i stilling, hvad forfatteren DBC Pierre, der vandt i 2003, er et godt eksempel på.

Som debutant gik han fra total anonymitet til litterær stjernestatus på en nat i oktober 2003, og hans vinderroman "Vernon God Little" blev oversat til 40 sprog og har siden solgt over 500.000 på verdensplan. DBC Pierre var dog stærkt atypisk for en Booker-vinder, da han var helt uden litterære meritter og temmelig eksperimenterende i sit formsprog - valget af ham skabte også enorm debat og blev kritiseret for at være poppet og overfladisk.

Ikke plads til krimi

Bookerprisen er nemlig kendt for de sikre traditionelle valg og solid storytelling fra mere eller mindre etablerede forfattere og er da også hyppigt kritiseret for at være for konservativ.

Der var således heller ikke i år plads til andre genrer på listen, selv om den skotske krimiforfatter Ian Rankin har revset komiteen for ikke at være opmærksom på de betydelige stilistiske landvindinger og den litterære nytænkning, som finder sted i krimigenren eller i fantasy.

Bookerprisen uddeles kun til romaner og kun til forfattere, der er borgere i Commonwealth eller Irland.

jesper.stein@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.