Den første sortering

Fremtidens klaverstjerner krydser klinger i Tivoli.

Koncertsalen i Tivoli:
TIVOLI INTERNATIONAL PIANO COMPETITION
Indledende runde.
Torsdag
Tivolis første internationale klaverkonkurrence er i gang. 12 yngre pianister er udvalgt blandt 10 gange så mange til at dyste om ære og ikke mindst en god mængde præmiepenge. 20.000 Euro har Tivoli stillet i udsigt til vinderen af den næste uges strabadser.

Det er et imponerende felt af yngre pianister, Tivolis fornemt besatte jury har udvalgt. De, der er sluppet gennem nåleøjet, er ikke bare lovende og talentfulde - hovedparten er fuldgode koncertpianister. De fleste er rent faktisk vindere af andre prestigefyldte konkurrencer, og flere har masser af rutine som solister med professionelle orkestre.

Ingen danskere

Førstedagens seks deltagere - der som de øvrige seks fredag fortrinsvis har deres musikalske opdragelse i Sydøstasien og det tidligere Sovjetunionen - var blevet pålagt hver at spille et par sonater. En af Scarlatti og en af Beethoven efter eget valg.

Komponisterne er sikkert udvalgt, så deltagerne både har en chance for at vise deres teknik med tør barok præcision hos Scarlatti for dernæst smide noget mere virtuost temperament ind i sagerne. Altså at give juryen mulighed for at vurdere mod, og ikke mindst evne til, at bevare overblikket i en større, personlig Beethovenfortolkning.

10 i snit

Det lykkedes fint for fleste med et lille 10-tal i gennemsnit. Karakteren gives som bekendt for den udmærkede, men noget rutineprægede, præstation - kun en enkelt hævede sig helt op og kun en enkelt faldt en anelse igennem.

Det var tydeligt, at flere af deltagerne havde befundet sig bedre med et måske lidt nyere, selvvalgt program med mere plads til at folde vingerne helt ud, uden at være i fare for at blive beskyldt for Beethovenkætteri.

Det får seks af deltagerne så mulighed for søndag og mandag aften, hvor semifinalerne med 50 minutters selvvalgt program løber af stablen. På forhånd er der lagt op til brag af koncerter før finalen torsdag, hvor de tre dygtigste konkurrerer som solister med Tivolis Symfoniorkester.

Deltagernes programmer er offentliggjort, og de er særligt for semifinalerne meget forskellige. Fra mere traditionelle romantiske stykker til moderne og ukendt musik.

I den forstand bliver interessant at se, og i særdeleshed spændende at høre, om juryen er i stand til vurdere på trods af musikkens forskellighed og turde satse på folk, der går nye veje på anderledes måder.

kultur@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.