Efterlysning med uventet resultat

Kultøkser fra Bronzealderen med fin ornamentik udstilles på Vendsyssel historiske Museum.

Bronzealderens store kultøkser findes oftest i par. Når der derfor findes én økse, så ledes der altid grundigt efter ledsageren. Det var således tilfældet i 1977, da der var fremkommet et fint eksemplar af slagsen i Viby på Sjælland (omtalt i Jyllands-Posten torsdag den 13. juli). Eftersøgning med detektor, ved rundspørge og til sidst gennem tv gav dengang ikke noget resultat.

Og dog.

Da den manglende økse blev efterlyst i fjernsynet i november 1977, fremviste man naturligt nok den fundne, idet den manglende jo ville være næsten identisk. Makker-øksen blev dog - som bekendt - ikke fundet ved eftersøgningen, men fandtes flere år senere i en villahave.

Lidt større

Derimod modtog museet i Hjørring en opringning fra en helt anden kant af landet, hvor man havde set efterlysningen af pragtøksen. Opringningen kom fra gården Egebak ved Jerslev i Vendssyssel. Man havde da en økse af den viste slags, godt nok lidt større.

Dagen efter var Vendsyssels Historiske Museum på pletten. Og det var ganske rigtigt. Man havde en pragtøkse fra bronzealderen, 48 cm lang og med en vægt på intet mindre end 7,1 kg!

Det var ikke den efterlyste økse fra Viby, men derimod en "ny" kultøkse, der ligesom Viby-øksen savnede sin makker. Gårdejeren kunne temmelig præcist udpege fundstedet for øksen, en mark, som mod nord skråner ned mod en udyrket ådal. Da vådområder jo ser ud til at have et yndet sted for nedlæggelsen eller ofring af kultgenstande, som f.eks. pragtøkserne, var der håb om, at dette var det originale sted, hvor øksen - eller forhåbentlig - økserne var ofret engang i bronzealderen.

Dronningen Livregiment, der holdt til på kasernen i Nr. Uttrup nord for Nørre Sundby blev bedt om hjælp. Og minsandten om ikke den anden økse dukkede op af jorden, ikke langt fra det sted, som gårdejeren havde angivet som findested for den første!

Egebakøkserne udmærker sig ved deres fine ornamentik, bestående af en sammenhængende, kompliceret spiraldekoration. De stammer nok fra tiden 1500-1000 f. Kr.

Egebaksøkserne skal efter planen udstilles på Vendsyssel historiske Museum i oktober.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.