Vinderen burde blive ...

Sangene: Der er ikke noget fremragende nummer. De mest interessante sange i finalen i Eurovision Song Contest er fra Holland, Tyskland, Norge og Frankrig.

Til tider kan man få den opfattelse, at Eurovision Song Contest er et lidt aparte modeshow, fordi deltagerne pakker sig ind i iøjnefaldende kostumer for at brænde igennem hos publikum og seere.

Men det er, som navnet antyder, i sit udgangspunkt en sangkonkurrence – eller en dyst på melodier om man vil.

Derfor er fokus her på sangene. Hvad de kan og ikke formår, og de bliver omtalt i samme rækkefølge som i finalen i aften på Refshaleøen – og i fjernsynet.

Mariya Yaremchuk repræsenterer Ukraine. Foto: Frank Augstein, AP

1: Tick – Tock (Mariya Yaremchuk, Ukraine)

Gamle trick i en veludført udgave. Sangen er skrevet i samarbejde med en svensker, så det giver næsten sig selv, at den har en simpel, catchy stil, og med den titel rammer den lige i hukommelsen.

Teo, Hviderusland. Foto: Frank Augstein, AP

2: Cheesecake (Teo, Hviderusland)

Der er lidt kartofler i munden, når Teo på engelsk synger om cheesecake. Sangen har et charmerende moderne dansetouch, som man ikke lige forbinder med et land, der er blevet kaldt Europas sidste diktatur.

Dilara Kazimova, Aserbajdsjan. Foto: Frank Augstein, AP

3: Start A Fire (Dilara Kazimova, Aserbajdsjan)

En klassisk, storslået grandprix-ballade, der appellerer mere til det konservative end det festglade publikum. Desværre virker det, som om Dilara ikke aner, hvad hun synger om, og det går ud over hendes omgang med de engelske gloser.

Islands Pollapönk. Polfoto

4: No Prejudice (Pollapönk, Island)

Islændingene er så påvirket af det berømte amerikanske band Green Days hæsblæsende punkrock, at det er lige før, at det ikke er sjovt at lytte til det ellers umiddelbart befriende anderledes nummer.

Carl Espen fra Norge. Polfoto

5: Silent Storm (Carl Espen, Norge)

Hvis Carl Espen vinder konkurrencen, skal man ikke høre et ondt ord herfra. Selv om sangen dybest set har en klassisk balladeopbygning, leverer den norske tømrer en flot vokal præstation.

Ovi & Paula stiller op for Rumænien. Polfoto

6: Miracle (Ovi Martin & Paula Seling, Rumænien)

Der er dømt stormvejr i denne elektronificerede sang, som temmelig hysterisk og overgearet forsøger at bygge bro mellem dansemusik og store Eurovision-armbevægelser.

Aram Mp3 er fra Armenien. Polfoto

7: Not Alone (Aram Mp3, Armenien)

De engelske gloser kommer gumpetungt ud af munden på Aram Mp3 i et larger than life-arrangement, der postulerer at have noget på hjerte.

Montenegros Sergej Cetkovic. Polfoto

8: Moj Svijet (Sergej Cetkovic, Montenegro)

For en gangs skyld bliver der ikke sunget på engelsk. De store følelser sættes i spil i et arrangement, der meget voldsomt svejser folklore og symfonisk musik sammen.

Polens Donatan & Cleo. Polfoto

9: My Słowianie – We Are Slavic (Donatan & Cleo, Polen)

Det lyder, som om overgearede kvindemennesker er blevet sluppet i et kaos af et arrangement med bl.a. østeuropæiske folkemusiktoner og flamencoklapperi. Det er sjovt. I et minuts tid.

Grækenlands Freaky Fortune. Polfoto

10: Rise Up (Freaky Fortune, Grækenland)

Der er blevet stjålet fra højre og venstre i den hektiske, elektroniske dansemusik i dette klichéprægede festfyrværkeri. Lidt af en græsk tragedie, må man stakåndet konstatere.

Conchita Wurst fra Østrig. Polfoto

11: Rise Like A Phoenix (Conchita Wurst, Østrig)

James Bond-lydspor og Burt Bacharach spøger overalt i det storladne arrangement, hvor dragqueen Conchita med det møjsommeligt trimmede skæg synger det bedste, han/hun har lært. Opsigtsvækkende god er sangen dog ikke.

Tysklands finaledeltager er Elaiza. Polfoto

12: Is It Right (Elaiza, Tyskland)

Denne tyske kvindegruppe leverer et både charmerende og troværdigt, akustisk præget bidrag med en fin vokal præstation på toppen. Men den er nok for langsom til at have en chance som vinder?

Sanna Nielsen synger for Sverige. Polfoto

13: Undo (Sanna Nielsen, Sverige)

Enya møder Celine Dion i denne storladne Eurovision-ballade. Sanna Nielsen har mange vokale kræfter og håndterer engelsk godt. Men man synes, at man også hørte ”Undo” sidste år. Og årene før.

Frankrigs bidrag Twin Twin. Polfoto

14: Moustache (Twin Twin, Frankrig)

Franskmænd synger selvfølgelig på fransk, og Twin Twin forstår ganske intelligent at fusionere moderne musikteknologi med et håndspillet, hektisk fransk/verdensmusikalsk udtryk, som man kender fra landsmanden Manu Chao.

Tolmachevy Twins fra Rusland. Polfoto

15: Shine (Tolmachevy Sisters, Rusland)

Tvillingesøstrene lyder, som om de gør deres bedste med en sang, de ikke rigtigt har noget forhold til, og som selv i Eurovision-sammenhæng lyder bagstræberisk.

Italiens Emma Marrone. Polfoto

16: La Mia Città (Emma Marrone, Italien)

En italiensk rockmama synger lidt hæst en sang, som hun selv har skrevet. Det minder om Gianna Nannini i 1980’erne, og det skal ikke opfattes som en alvorlig kritik.

Sloveniens Tinkara Kovac. Polfoto

17: Round And Round (Tinkara Kovac, Slovenien)

Når man lytter til den engelske tekst, bliver man lidt rundtosset, da ordene ikke rigtigt giver mening sammen. Musikken er lidt folklore, meget elektronik og en god portion storladenhed. Har vi hørt det før? Og bedre?

Softengine repræsenterer Finland. Frank Augstein, AP

18: Something Better (Softengine, Finland)

Det finske boyband spiller poprock, præget af bl.a. Coldplay, og Eurovision-sangen går fra hurtig til hektisk. Selv om sangen skiller sig ud fra mængden, er resultatet ikke for alvor medrivende.

Ruth Lorenzo kommer fra Spanien. Polfoto

19: Dancing In The Rain (Ruth Lorenzo, Spanien)

Spanien? Bortset fra indledningen lyder nummeret ikke særligt spansk. Arrangementet er endnu et af de storladne, men Ruth Lorenzo har ikke de nødvendige unikke vokale kræfter til at løfte det til et særligt sted.

Schweiz stiller med Sebalter. Polfoto

20: Hunter Of Stars (Sebalter, Schweiz)

Han spiller violin og fløjter (ikke særligt godt!), og så synger Sebalter også. Hans vokale præstation er dog ikke specielt spændende selskab, mens arrangementet virker overdrevet entusiastisk.

Ungarns András Kállay-Saunders. Polfoto

21: Running (Andras Kallay-Saunders, Ungarn)

Da sangeren er opvokset i USA (med en ungarsk mor), er det ikke så underligt, at han giver sin sang et præg af amerikansk r&b. Hans vokale præstation er blandt årets bedste, men hvorfor skal der så meget fart på arrangementet til sidst? Titlens budskab er forstået.

Maltas Firelight, Malta. Polfoto

22: Coming Home (Firelight, Malta)

Sangeren Richard Edward Micallefs vokale udtryk er dybest set det mest interessante ved denne sang, der er lidt for metervarepræget af elektrisk folkemusik. Når sangerinden blander sig, bliver det ikke mere interessant.

Basim fra Danmark. Polfoto

23: Cliché Love Song (Basim, Danmark)

Titlen siger jo alt. Det er en sang præget af klichéer. Den glade stemning, vrøvleriet og den pænt polerede fortælling. Og så er der indlagt et fællessangmoment. Mon ikke det går godt, selv om det originale er svært at få øje på?

The Common Linnets, Holland. Foto: Frank Augstein, AP

24: Calm After The Storm (The Common Linnets, Holland)

Nashville kalder! Den hollandske sang er præget dybt af amerikansk countrymusik, både den nye og gamle. Der er noget voksent og alvorligt over nummeret, der stikker ud på en god måde, også fordi det er professionelt udført. Kunne blive en overraskende (god) vinder. Eller en af de store tabere.

Valentina Monetta, San Marino. Foto: Frank Augstein

25: Maybe (Forse) (Valentina Monetta, San Marino)

Blandt de mange storladne sange er denne blandt de bedre, fordi sangerinden har en stemme, der kan matche nummeret. Desværre er hendes omgang med ordene ikke altid lige køn at høre på.

Storbritanniens Molly. Polfoto

26: Children Of The Universe (Molly, Storbritannien)

Det er en gåde, at Storbritannien, der slås med USA om at være det vigtigste popmusikland i historien, ikke kan levere et mere interessant bidrag end et nummer, der virker overlæsset med effekter. Sangerinden har ellers en lidt speciel, hæs stemme, som kunne have været pakket mere personligt ind.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.