Nu kan selv landkrabber se havets ulve i Skagen

Danmark lægger i disse år salte vande til visitter af delfiner som spækhuggere og øresvin. Skagen er toppen, hvad angår hvalobservationer fra land.

»En fuglesensation« er landet: Fire Kohejrer set i Midtjylland

Kohejren er aldrig før set på dansk jord, men lige nu har hele fire styks slået sig ned ved Herning.

2019 er det bedste frøår i mands og kvindes minde

2019 er det bedste frøår i mands og kvindes minde. Skovens folk har oplevet en rekordhøst af bøgens nedfaldsfrugter, bog.

Krognæb invaderer Danmark: Rønnebærrene er aldeles ikke sure, sagde finken, for den kunne nå dem

Den buttede finke, krognæbbet, bliver kaldt Nordens papegøje. Dens livret er rønnebær, og i disse uger går en af de største kendte invasioner af krognæb over Danmark.

På falderebet af svampesæsonen: Til skovs i jagten på eftertragtede tragtkantareller

Når de fleste svampe hænger med hatten, begynder tragtkantarellerne at byde sig til for skovgæster, der har øje for brune nuancer. Da kan man fylde en kurv og få sig en smag af efterår.

"Detektiv" har spottet 32 arter i Thy: Gyldne stjernestunder med guldsmede

I fem måneder har en guldsmededetektiv været på fri gummistøvlefod i Nationalpark Thy. Det har givet ny viden om, hvor mange arter af guldsmede og vandnymfer, der flyver over nationalparkens ferske vande og lægger æg.

Engang var hjejlen jægernes vigtigste fuglevildt: Nu er der ikke plads til den længere

Selv om hjejlen ikke yngler herhjemme mere, er Danmark fortsat en vigtig rasteplads for den buttede vadefugl.

Et af få steder i Danmark, hvor man kan opleve årtusinder gammelt naturfænomen

Midt i september kulminerer kronvildtets brunst med brøl, der i lydstyrke og urkraft kan hamle op med løvens. Kampen om kronhjortens ret til at grundlægge næste generation foregår efter ældgamle spilleregler.

Sæson for svaler, der sidder højt på strå

I sensommeren flokkes svaler for at overnatte skulder ved skulder i rørskove langs søer, moser og vandløb. Digesvalen er den mindste i svalernes sovesale. Selv om flokkene synes at være højt på strå, er der blevet færre de senere årtier. Klimaændringer med mere nedbør og ekstremvejr i yngleområderne, færre insekter, tørke og ørkendannelse i Afrika gør det sværere at være svale

Mest Læste
 1. 1
  Politiet fik ved en fejl fortrolige teledata: »Det overgår næsten min forstand, hvordan det kan ske«
  Indholdet fra et ukendt antal sms-beskeder er i strid med loven havnet hos Rigspolitiet i en sag, som ...
 1. 2
  Holland er klar til at tage over efter briterne
  Når brexit træder i kraft, mangler EU et stort land, der kan sige Tyskland og Frankrig imod.
 1. 3
  Borgmestre reagerer på dyster jernbaneprognose: »Det handler ikke om, at vi bare kan tage bilen«
  Venstres transportordfører giver kold skulder til Banedanmarks milliardudgift, men V-borgmestre kalder ...
Indblik

Farverig eksplosion af første generations flyvende migranter

I maj og juni fløj århundredets største invasion af tidselsommerfugle fra Nordafrika og Mellemøsten ind over Danmark. Antallet af migrerende sommerfugle var enormt. Der var sommerfugle overalt fra Skagen til Gedser. Mange af tidselsommerfuglene lagde æg, og i disse uger flyver en nyklækket generation hen over landet iklædt klare spraglede farver.

Havørn på an(d)strengende jagt over søen

Forpustet efter en duel på udholdenhed fik en havørn fløjet en gumpetung gråand i land til et sensommermåltid på søbredden i Vejlerne i det nordjyske.

Naturens dybe stille ro er sjælens bedste medicin

Frisk i Naturen er et tilbud, der har slået rod i Frederikshavn Kommune, og som gerne må sætte frø og spire landet over. Det skal hjælpe borgere i socialpsykiatrien til at få flere åndehuller i hverdage fyldt med angst og depression. Vi var med, da et hold psykisk sårbare drog ud for at indtage naturens gratis medicin, der er uden bivirkninger.

Luftens kraftkarle ringmærket på taget af kraftværket

Verdens hurtigste fugl, vandrefalken, har smag for et familieliv i højden. Danmarks nordligste ynglepar på Nordjyllandsværket har fået unger i 60 meters højde med fjordudsigt. Vi var med, da ungerne blev ringmærket, så fugleforskere kan blive klogere på rovfuglenes færden som herskere af himmelrummet og stærenes skræk.