Et af få steder i Danmark, hvor man kan opleve årtusinder gammelt naturfænomen

Midt i september kulminerer kronvildtets brunst med brøl, der i lydstyrke og urkraft kan hamle op med løvens. Kampen om kronhjortens ret til at grundlægge næste generation foregår efter ældgamle spilleregler.

Sæson for svaler, der sidder højt på strå

I sensommeren flokkes svaler for at overnatte skulder ved skulder i rørskove langs søer, moser og vandløb. Digesvalen er den mindste i svalernes sovesale. Selv om flokkene synes at være højt på strå, er der blevet færre de senere årtier. Klimaændringer med mere nedbør og ekstremvejr i yngleområderne, færre insekter, tørke og ørkendannelse i Afrika gør det sværere at være svale

Farverig eksplosion af første generations flyvende migranter

I maj og juni fløj århundredets største invasion af tidselsommerfugle fra Nordafrika og Mellemøsten ind over Danmark. Antallet af migrerende sommerfugle var enormt. Der var sommerfugle overalt fra Skagen til Gedser. Mange af tidselsommerfuglene lagde æg, og i disse uger flyver en nyklækket generation hen over landet iklædt klare spraglede farver.

Havørn på an(d)strengende jagt over søen

Forpustet efter en duel på udholdenhed fik en havørn fløjet en gumpetung gråand i land til et sensommermåltid på søbredden i Vejlerne i det nordjyske.

Naturens dybe stille ro er sjælens bedste medicin

Frisk i Naturen er et tilbud, der har slået rod i Frederikshavn Kommune, og som gerne må sætte frø og spire landet over. Det skal hjælpe borgere i socialpsykiatrien til at få flere åndehuller i hverdage fyldt med angst og depression. Vi var med, da et hold psykisk sårbare drog ud for at indtage naturens gratis medicin, der er uden bivirkninger.

Luftens kraftkarle ringmærket på taget af kraftværket

Verdens hurtigste fugl, vandrefalken, har smag for et familieliv i højden. Danmarks nordligste ynglepar på Nordjyllandsværket har fået unger i 60 meters højde med fjordudsigt. Vi var med, da ungerne blev ringmærket, så fugleforskere kan blive klogere på rovfuglenes færden som herskere af himmelrummet og stærenes skræk.

Både regn og sol: Endelig en sommer, der passer de danske klimavidner

Både hos vinbonden ved Kolding og mælkeproducenten på Djursland er der enighed om, at årets vejr har været godt for dem begge.

Danske dådyr dør en langsom død: »Da vi åbnede maven, væltede det ud«

Det er ikke kun hvaler i verdenshavene, som er plaget af plasticforurening. Også den danske pattedyrsfauna er ramt. Plastic, der flyder i landskabet, er et voksende problem for drøvtyggende dådyr, og i de senere år er der fundet adskillige dådyr med store mængder plast i maven.

Natur: På fiskeri efter ny viden om Danmarks fiskefauna

Knap 200 fritidsfiskere landet over har været med i Nøglefiskerprojektet under DTU Aqua. Fynske Poul Erik Nielsen er en af de flittige fiskere, som trækker aktuelle informationer om danske fiskearters ve og vel på land.

Mest Læste
 1. 1
  »Risskov er luskefisenes republik«
  Uendelige somre, skæve originaler og et poesiens land er med til at udgøre Jens Blendstrups Risskov. Forfatteren ...
 1. 2
  Amatørforsker presser myndighederne med bog om forsvundne nazi-dokumenter
  Ung politimands private efterforskning har sat Rigsarkivet under ministerpres.
 1. 3
  Sidder alene derhjemme: »Hvorfor er der aldrig nogen, der inviterer mig ud eller ringer til mig?«
  En 62-årig kvinde er begyndt at føle sig ensom, fordi det altid er hende, der skal tage initiativer over for andre. Nu ...
Indblik

10 fluer på taget er bedre end én i hånden

Borgere hjælper biologer til en større viden om Danmarks flyvende insekter ved i bil at trawle efter fluer, myg og ”storvildt” i to meters højde.

Først var der ulvetider: Nu er det tid for sjakalen

Guldsjakalen har slået sig fast ned i mindst tre jyske områder. Sjakalen er et et vagabonderende pattedyr, der går sine egne veje og følger naturens grønne motorvej.

Fuglekiggere flokkes i Skagen: Mens vi venter på fugletrækkets ketchupeffekt

Skagen er Nordeuropas bedste fugletræksted om foråret. Titusinder af fugle er i transit over Skagen-halvøen med afgang fra klitterne og krattene nær Grenen. Med vejret som den store flyveleder holder ornitologerne på Skagen Fuglestation øje med trækket og fanger fugle i videnskabens tjeneste.