Analyse: Enhedslisten er en elastik, der er trukket meget, meget langt

Enhedslisten har årsmøde og jubilæum. Mere indflydelsesrigt end nogensinde, men alligevel med en ganske usikker fremtid.

Analyse: Statsministerens åbningstale mindede om en jordbærmilkshake fra McDonalds

Åbningstalen blev en fortsættelse af Socialdemokratiets oppositionskurs, selv om partiet nu har ansvar.

Analyse: Hvad kan Jakob Ellemann lære af Jeppe Aakjær?

Venstres nye formand har mange opgaver. Men den vigtigste og sværeste er den, han selv kalder ”evolutionen”. Tilbage til rødderne og ind i fremtiden samtidig. Han vil lytte nedefra, men hvad vil det sige?

Analyse: DF's formand ser pludselig klart i bagklogskabens lys, men regeringsduelighed og oppositionsrolle rimer dårligt

DF vil både være regeringsduelige og skarp opposition. Hvordan er stadig uklart, og bagklogskab vinder ikke altid fremtidsvalg.

Formandstalen gav lidt våde øjenkroge: Men det er stadig fuldstændig uklart, hvad regeringen vil og kan

Statsministeren gentager sit valgløfte, og leverede en tale, der gav våde øjenkroge. Men hun blev ikke mere konkret på sit helt centrale valgløfte.

Analyse: Løkke kan hurtigt få en modkandidat – for partiets skyld

Venstre kæmper et indre opgør. Organisationen imod formanden. I et oprør uden modkandidat. Men det kan hurtigt ændre sig. Der planlægges alvorlige skridt for at komme af med formandskabet, og weekenden bliver afgørende for Venstre.

Analyse: Løkke og Jensen skal sidde stille på vippen nu. Ellers bliver de begge to selv vippet af

Opbakningen til Venstres ledelse er smuldret. Trods våbenhvilen mellem de to er der tunge kræfter, som hellere ønsker dem begge udskiftet snarest.

Analyse: Flere i Venstre håber på et endeligt ledelsesopgør i stedet for en langsom kvælning

Analyse: Det kom aldrig til et endeligt opgør i 2014. Men det er der efterhånden flere i Venstre, som ønsker sig nu, fordi den opslidende krig plager partiet og er svær at se en ende på.

Løkke og Jensen krammede kejtet for fem år siden, men nu kan de ikke skjule problemerne længere

Analyse: Næstformand Kristian Jensens (V) direkte undsigelse af partiformand Lars Løkke Rasmussen (V) udstiller endnu en gang det dårlige forhold i Venstres ledelse.

Bag borgen

Marchen Neel Gjertsen er Jyllands-Postens politiske analytiker. Hun leverer både analyser, baggrundsartikler, portrætter og interviews om alt, hvad der foregår på Christiansborg og i regeringen. Målet er at gøre læserne klogere på det politiske indhold og de forløb, som er afgørende for, hvordan beslutninger træffes. Emnerne spænder bredt – det kan være partiernes forskelligheder, vælgervandringer, magtkampe og politisk historik. Som læser er du velkommen til at sende en mail, hvis du har forslag eller spørgsmål.

Marchen Neel Gjertsen optræder også som Jyllands-Postens analytiker  i radio og TV. Hun har været journalist på Christiansborg siden 2010.  

Indblik
Kommentarer

Analyse: Månedlangt drama gik forud for farlig V-kabale uden Støjberg

Venstres folketingsgruppe vragede tidl. udlændingeminister Inger Støjberg til ledelsen, og hele forløbet op til afslører en splittet V-top.

Analyse: Thornings socialdemokratiske eftermæle bliver dårligere for hver dag, Frederiksen er formand

Den socialdemokratiske formand folder sin egen politiske fortælling ud i valget af ministre. Blandt de forventede navne og de nødvendige navne gemmer sig også flere unge ideologer og talenter.

Analyse om ny regering: Frederiksen malede det sorte tårn rødt, mens Morten Østergaard holdt stigen

De Radikale aftryk i ny aftale om S-regering er ikke så store som i 2011. S-formand Mette Frederiksen bliver bragt til magten af et genoplivet centrum-venstre, men skubber problemer foran sig.

Analyse: Regeringsforhandlingerne nærmer sig dramatisk slutfasen, hvor Østergaard skal skubbes ned af sin pæl

Dagene går, og der ligger et ca. 15 siders politisk dokument på bordet. Men tiden nærmer sig, hvor Socialdemokratiet skal presse De Radikale til at tage endeligt stilling.

Analyse: Sass-afsked er kulminationen på en menneskelig tragedie - men intet tyder på, at S falder fra hinanden

Analyse: Henrik Sass Larsen er en af grundene til, at S har regeringsmagten inden for rækkevidde. Men netop derfor bliver det hverdag igen snart.

Mest Læste
  1. 1
    Historiker: Hævet over enhver tvivl, at Hitler begik selvmord
    Der er stadig mange, der seriøst betvivler, at Hitler begik selvmord i 1945. Men retter britisk historiker ...
  1. 2
    Indonesien: »Nyfødte børn bliver dræbt. At ”smide barnet ud” er en ganske almindelig praksis«
    I det stærkt konservative og dybt religiøse Indonesien er det et stort problem for kvinder, hvis de bliver ...