Analyse: Med belejligt topjobskifte fortsætter Frederiksen styrkelsen af Statsministeriet

Mette Frederiksen har arbejdet målrettet på at styrke sin egen og Statsministeriets magt. Håndplukket departementschef giver mere af det.

Analyse: Mette Frederiksen tromler, når andre mumler

Statsminister Mette Frederiksen slap nemt fra årets første debat. Blandt andet fordi De Radikale og Venstre ikke har fundet melodien endnu.

Analyse: 2020 vil afsløre, om Mette Frederiksen kan levere på dette løfte

2020 indvarsler begyndelsen på den store virkelighedstest af statsminister Mette Frederiksen og S-regeringens afgørende løfter.

Analyse: Uffe Elbæks oplagte efterfølger vil på ingen måde skabe fornyelse

En ny leder for Alternativet står over for en mere end almindelig vanskelig situation. Selv med en skarpere grønnere profil skal der meget til at revitalisere det udfordrede parti.

Analyse: Forståelsespartierne må overveje navneskifte til misforståelsespartierne

Finanslovsforhandlingerne afslører nogle af de grundlæggende problemer, som regeringen har med sit flertal. Ikke mindst med forholdet til De Radikale.

Analyse: Enhedslisten er en elastik, der er trukket meget, meget langt

Enhedslisten har årsmøde og jubilæum. Mere indflydelsesrigt end nogensinde, men alligevel med en ganske usikker fremtid.

Analyse: Statsministerens åbningstale mindede om en jordbærmilkshake fra McDonalds

Åbningstalen blev en fortsættelse af Socialdemokratiets oppositionskurs, selv om partiet nu har ansvar.

Analyse: Hvad kan Jakob Ellemann lære af Jeppe Aakjær?

Venstres nye formand har mange opgaver. Men den vigtigste og sværeste er den, han selv kalder ”evolutionen”. Tilbage til rødderne og ind i fremtiden samtidig. Han vil lytte nedefra, men hvad vil det sige?

Analyse: DF's formand ser pludselig klart i bagklogskabens lys, men regeringsduelighed og oppositionsrolle rimer dårligt

DF vil både være regeringsduelige og skarp opposition. Hvordan er stadig uklart, og bagklogskab vinder ikke altid fremtidsvalg.

Bag borgen

Marchen Neel Gjertsen er Jyllands-Postens politiske analytiker. Hun leverer både analyser, baggrundsartikler, portrætter og interviews om alt, hvad der foregår på Christiansborg og i regeringen. Målet er at gøre læserne klogere på det politiske indhold og de forløb, som er afgørende for, hvordan beslutninger træffes. Emnerne spænder bredt – det kan være partiernes forskelligheder, vælgervandringer, magtkampe og politisk historik. Som læser er du velkommen til at sende en mail, hvis du har forslag eller spørgsmål.

Marchen Neel Gjertsen optræder også som Jyllands-Postens analytiker  i radio og TV. Hun har været journalist på Christiansborg siden 2010.  

Indblik
Kommentarer

Formandstalen gav lidt våde øjenkroge: Men det er stadig fuldstændig uklart, hvad regeringen vil og kan

Statsministeren gentager sit valgløfte, og leverede en tale, der gav våde øjenkroge. Men hun blev ikke mere konkret på sit helt centrale valgløfte.

Analyse: Løkke kan hurtigt få en modkandidat – for partiets skyld

Venstre kæmper et indre opgør. Organisationen imod formanden. I et oprør uden modkandidat. Men det kan hurtigt ændre sig. Der planlægges alvorlige skridt for at komme af med formandskabet, og weekenden bliver afgørende for Venstre.

Analyse: Løkke og Jensen skal sidde stille på vippen nu. Ellers bliver de begge to selv vippet af

Opbakningen til Venstres ledelse er smuldret. Trods våbenhvilen mellem de to er der tunge kræfter, som hellere ønsker dem begge udskiftet snarest.

Analyse: Flere i Venstre håber på et endeligt ledelsesopgør i stedet for en langsom kvælning

Analyse: Det kom aldrig til et endeligt opgør i 2014. Men det er der efterhånden flere i Venstre, som ønsker sig nu, fordi den opslidende krig plager partiet og er svær at se en ende på.

Løkke og Jensen krammede kejtet for fem år siden, men nu kan de ikke skjule problemerne længere

Analyse: Næstformand Kristian Jensens (V) direkte undsigelse af partiformand Lars Løkke Rasmussen (V) udstiller endnu en gang det dårlige forhold i Venstres ledelse.

Mest Læste
 1. 1
  Onani eller tis i en flaske? Video med parlamentsmedlem har udløst en storm af harmdirrende støtteerklæringer
  En video af et parlamentsmedlem, der tilsyneladende onanerede i sin bil uden for et gymnasium i Tunesien, har ...
 1. 2
  Landmand måtte skyde 30 køer efter ildstorm, men hvordan skulle han fodre de 200 overlevende? Svaret kom fra uventet side
  Stephen Shipton overlevede den værste ildstorm, som han havde kunnet forestille sig, og han blev bagefter rørt ...
 1. 3
  Elbæk har drøm om arvtager og hårde ord: »Hun har bare holdt sin kæft og snakket Mette Frederiksen efter munden«
  10 centrale nedslag i ny Alternativet-bog