Nydelsessygen hersker

Det er moderne og indbegrebet af det gode liv at pleje sig selv. Ikke bare til daglig, men også på et af de mange velværetempler og kursteder, der dukker op i disse år, og som lokker med et utal af behandlinger.

Danskere lider af nydelsessyge.

Reklamesloganet "Fordi jeg har fortjent det" rammer tidsånden i hjertet og beskriver med få ord det, de fleste forbinder med det gode liv.

»Tiden er præget af nydelse og optimalisme, hvor ingen vil nøjes. Det hænger først og fremmest sammen med, at mange har fået råd til det, der for 15 år siden var vild luksus og kun for overklassen. Desuden har vi i lang tid individualiseret drømmen om det gode liv. Og uanset at vi hævder, at de immaterielle værdier giver os indhold i tilværelsen, ender det i et materielt forbrug. Hvad enten det er eksotiske rejser, spabad i haven eller at bade i gedemælk på en velværeanstalt,« siger direktør i og stifter af trend- og kommunikationsvirksomheden Pejgruppen, Poul Erik Jakobsen.

Ikke mindst de mange kur-, spa- og velværecentre rundt omkring har forstået at udnytte moderne menneskers trang til at nyde tilværelsen.

»Vi kan godt lide at hoppe af verden og synke hen - både åndeligt og fysisk - for en tid. Velværeoaserne er en slags vandhuller, hvor ingen forventer noget af os, og hvor vi derfor har mulighed for at lukke døren og hive stikket ud og lægge de mange krav og det store pres bag os for en stund,« forklarer kommunikationsekspert Henrik Byager, der har sin egen konsulentvirksomhed og bl.a. holder kurser og foredrag om danskernes livsstil.

Også for mænd

En sådan oase er kurbadet i DGI-byen i København. Det åbnede i 2000, og siden er det gået støt fremad med antallet af besøgende. Det koster 245 kr. at komme ind (rabat i sommerferien), og så kan man blive så længe, man lyster og bruge de forskellige bade og saunaer samt forsyne sig med alskens frisk frugt og saft.

»Folk kommer for at stresse af og slappe af en stund, og vi kan sagtens mærke, at danskerne har fået øjnene op for spa- og wellnesstrenden. Fra at det mest var kvinder, er mændene også begyndt at komme, både alene og sammen med vennerne, ligesom vi har haft firmaer, der inviterer deres forretningsforbindelser på en anderledes oplevelse,« fortæller salgs- og marketingchef Eva Veis Thomsen.

Liv på godt og ondt

Henrik Byager hæfter sig ved, at velvære gerne må koste.

»Vi betragter det som en god investering at være gode ved os selv, og det skal nærmest være dyrt, for at vi tror på det. Målet er at kunne køre videre i samme gear og nå det hele eller mere til. Vi kan nemlig ikke sige nej, men læsser blot mere ovenpå, og så må vi gøre noget for at kompensere. Hellere det end at lægge livet om,« siger han.

Sociolog Emilia van Hauen bryder sig ikke om, at velvære er blevet synonym for den tidslomme, hvor man kan være i fred for en stund og blive nusset.

»Velvære betyder reelt at være veltilpas i egen væren og acceptere egen eksistens, som den er. I dag bruges ordet ganske anderledes og som ensbetydende med det gode liv. Men for mig er det gode liv ikke at føle konstant glæde og tilfredshed, men derimod at opleve livet på godt og ondt. Ellers risikerer man at blive følelsesløs. Det er i spændet mellem glæde og sorg, at man føler sig levende,« mener hun og tilføjer, at det positive ved velværetrenden er, at det åbner for en ny kropsforståelse og lærer os at bruge sanserne på en måde, som vi ellers savner i vores kultur.

»Man skal blot ikke forledes til at tro, at det har noget med velvære i ordets oprindelige definition at gøre,« siger hun.

helle.tougaard@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.