Fællesskab skal gødes

I Vester Hæsinge på Fyn samles en gruppe borgere i byen hver torsdag aften i vinterhalvåret for at spise sammen. Madklubben har nu eksisteret i 18 år.

Det giver fællesskab og gode vibrationer at spise sammen i en løst organiseret madklub en gang om ugen. Det er erfaringen i det lille landsbysamfund Vester Hæsinge på Fyn, hvor en gruppe borgere mødes hver torsdag på skolen for at lave mad og hygge sig sammen om et fælles måltid.

»Det fællesskab, vi har fået ud af det, er med til at løfte nogen og give os noget, som vi ellers ikke ville have haft. Det er blevet en del af vores kultur, og det hører ganske enkelt med til vores vinterhalvår her i Vester Hæsinge,« siger Inge Svejdal, der er blandt madklubbens trofaste medlemmer.

Madklubben i Vester Hæsinge blev stiftet for 18 år siden af en gruppe lærere og ansatte på den lille skole i landsbyen. De frygtede skolelukning på grund af tidens tendens til sammenlægning og nedlægning af de små skoler. Derfor dannede gruppen en madklub for landsbyens beboere med base på skolen og med tilknytning til landsbyens borgerhus, der var bygget sammen med skolen.

»Det skete nok for at skaffe mere aktivitet til skolen og dermed redde den fra lukning. Men det var da også med til at sætte noget i gang, som har holdt lige siden, og som har vist sig at være værdifuldt for beboerne her i byen, selv om det naturligvis ikke er alle, der er med i madklubben,« siger graver Ole Andersen. Sammen med sin kone Kirsten Andersen er han også blandt de aktive medlemmer i klubben, der troligt møder op til fællesspisning på skolen torsdag efter torsdag i vinterhalvåret.

En lille gruppe fra madklubben er samlet omkring kaffebordet på terrassen i Kirsten og Ole Andersens idyl af en nedlagt landbrugsejendom over for skolen, for at sætte ord på klubbens betydning for landsbyfællesskabet. Egentlig er der lukket for fællesspisning om sommeren. Men når der er anledning til det, kommer man gerne som klubmedlemmer, der også helt åbenbart er rigtige gode venner, og giver sit besyv med.

»Det, med om fællesskabet er blevet en trend, er ikke nået til Vester Hæsinge endnu. Vi kommer i madklubben fordi det både er praktisk og hyggeligt,« siger Kirsten Andersen.

Der er omkring 50 personer, som deltager i fællesspisningen hver torsdag på skolen. Tjansen med at købe ind og lave mad går på skift mellem fire hold af faste såkaldte "kogekoner". Ind imellem kommer der også en gæstekok.

Klubbens medlemmer kan bestille madbilletter via internettet og så købe dem i Brugsen. Alle, der deltager i torsdagsspisningen, er aktive med praktisk forberedelse eller oprydning i en eller anden form for uformel turnus. Nogen gange er man meget med i det praktiske, mens der måske andre gange er perioder, hvor der ikke er så meget tid eller overskud til at være på, som det bliver forklaret på Kirsten og Ole Andersens terrasse. Man er dog enige om, at der et vist element af "Tordenskjolds Soldater".

»De, der laver maden, bestemmer, hvad vi skal spise. Vi andre er mere med som arbejdsbier, og der bliver bestemt set stort på millimeterretfærdighed, når opgaverne skal fordeles,« lyder det fra lærer Kurt Hansen, der også er blandt klubbens kernebrugere.

Der er ca. 100 medlemmer i klubben. Men ikke alle dukker op samtidig. Vi har været oppe på 80 deltagere nogle få gange, men så bliver det næsten også for fabriksagtigt. Det ideelle er omkring et halvt hundrede stykker, hvoraf en stor del også er børn. Så får vi tid til at snakke med hinanden og så sker det at vi bliver hængende over et glas rødvin bag efter. Det er en gode for samvær og fællesskab, hvor ingen bliver holdt ude,« forklarer den tidligere landmand Jens Lund.

For den lille flok på terrassen er det imidlertid ingen tvivl om, at madklubben har afgørende betydning for det gode fællesskab i Vester Hæsinge.

De er også med på, at fællesskab ikke kommer af sig selv.

Det skal gødes.

niels.hoejland@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.