Danskere støtter unges sabbatår

Modsat regeringen mener et flertal af danskerne, at unge har godt af sabbatår, inden de går i gang med en videregående uddannelse. Studievejlederne er enige. De frygter, at pres på de unge vil få flere til at falde fra.

Det er i orden, at unge tager et sabbatår efter ungdomsuddannelsen for at få et pusterum og blive mere modne. Det mener over halvdelen af den danske befolkning ifølge en meningsmåling, som PLS Rambøll har foretaget for Jyllands-Posten.

Regeringens holdning er, at de unge skal hurtigere gennem uddannelsessystemet og blandt andet skære ned på antallet af sabbatår, men undervisningsminister Ulla Tørnæs (V) mener, at det er acceptabelt, at de unge tager et enkelt år:

»Problemet opstår, når der går fire til fem år, for man mister en del af den faglige ballast, som man har med fra sin ungdomsuddannelse,« siger ministeren, der ikke ønsker at give et bud på, hvor mange sabbatår, der er acceptable.

Hun har blandt andet lavet en vejlederreform, der skal sikre, at de unge får bedre vejledning og hurtigere kan træffe det rigtige valg. Men både Socialdemokratiet og landets studievejledere frygter øget frafald, hvis unge presses for hurtigt i gang.

»Mange gymnasieelever er usikre på, hvilken uddannelse de skal vælge. Hvis man presser de unge hurtigt i gang, vil det betyde øget frafald undervejs,« siger formand for studievejlederforeningen for gymnasier og HF, Flemming Steen Christensen, der ikke føler sig forpligtet af regeringens ønsker om at få de unge hurtigt i gang: »Vi rådgiver de unge ud fra deres egne ønsker, men det er ikke vores job at anbefale dem at komme hurtigt i gang.«

Pause kan være nyttig

Samme holdning har Torben Lier Theilgaard, centerleder for IVUC København, der er vejledningskontor for videregående uddannelser.

»Ønsket om en hurtig gennemførelse er et forståeligt politisk ønske, når man har et uddannelsessystem, hvor kæden gerne skal skifte hurtigt fra det ene tandhjul til det næste. Men presser man de unge, vil det betyde øget frafald, fordi mange vil vælge forkert,« siger han.

Derfor er nogle års pause med arbejde inden uddannelse ikke spildtid, mener de studerende.

»Det giver nyttige erfaringer, og det hjælper nogle til at blive mere afklaret i forhold til at vælge uddannelse,« siger Trine Ingemansen, uddannelsespolitisk ordfører ved Danske Studerendes Fællesråd.

Ulla Tørnæs afviser, at de unge falder fra på grund af regeringens ønske om at få dem hurtigere gennem uddannelsessystemet.

»Det er noget sludder. Ingen presser de unge - det handler om, at de har en viden om uddannelserne,« siger hun.

Arbejdsløsheden blandt akademikere påvirker også de unges valg, mener studiechef på Københavns Universitet, Jakob Lange: »Det er svært at motivere dem, når de kan se arbejdsløsheden i den anden ende.«

Både Ulla Tørnæs og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) mener ikke, at det er det rigtige argument, da man forventer, at lavkonjunkturen ændrer sig. I stedet skal der ske en holdningsændring, mener DA - også blandt de knap 60 pct., der har svaret ja til sabbatår i JP's meningsmåling.

»Alle skal indse, at de unge skal bidrage til den faldende arbejdsstyrke. Indtil nu har det kunne lade sig gøre, fordi styrken er steget,« siger chefkonsulent David Jensen, DA.

jorgen.rye@jp.dk

sanne.gram@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.