10.000 huse burde rives ned

Faldefærdige boliger: To års nedrivningspulje har ikke rokket ved antallet af forfaldne huse. Lollands borgmester vil sælge husene til polakker og lade danskere købe et hus nummer to.

Indland, side 12-13To år med nedrivningspuljer på i alt 250 mio. kr. har ikke gjort indhug i antallet af faldefærdige huse, der bedst egner sig til at blive jævnet med jorden - tværtimod.

Det viser en rundspørge til landets kommuner, foretaget af KL's nyhedsbrev Momentum.

77 af 98 kommuner har svaret, at de har 10.200 nedrivningsmodne boliger.

Dertil kommer omkring 1.500 forfaldne boliger i de kommuner, der ikke er med i undersøgelsen, vurderer Thorkild Ærø, direktør i Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet.

Instituttet fandt i 2008 - før nedrivningspuljen - i en lignende undersøgelse, at der dengang var ca. 10.000 ubrugelige boliger i landets yderområder.

»Det er en kamp for de små lokalsamfund, at der i disse år sker en hastig bevægelse fra land til by, og det giver et overskud af boliger. De skal ikke stå tomme og uopvarmede ret længe, før de bliver dårlige,« siger Thorkild Ærø.

Martin Damm (V), formand for kommuneforeningen KL's teknik og miljøudvalg, er kritisk over for, at regeringen ikke har videreført og styrket nedrivningspuljen, fordi det forstærker en ond spiral på landet:

»Når huse står og falder sammen, skæmmer det et helt område og hæmmer bosætningen. Med flere forfaldne huse til følge - en rigtig skidt udvikling.«

I Lolland Kommune bliver der forladt 250-300 boliger om året, næsten én om dagen. Også her har nedrivningspuljen ifølge borgmester Stig Vestergaard (S) forslået som en skrædder i helvede. Han foreslår, at udenlandske arbejdere, bl.a. polakker, som der er mange af på Lolland, får bedre mulighed for at købe husene, ligesom han også ønsker en lempelse af bopælspligten, så f.eks. københavnere kan købe en ejendom og stadig bo i København.

Det sidste er by-, bolig- og landdistriktsminister Carsten Hansen (S) positiv overfor, men han vil ikke røre ved den såkaldte sommerhusregel, der forhindrer udlændinge i at købe fast ejendom i Danmark.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.