Skår i idyllen

Det er en støjende affære at være nabo til en motorvej.

Vvvvrrrrooouuuummm.

Lyden af biler, lastbiler, motorcykler og busser er konstant - og høj - når man sidder i Eva Kirstine Christensens have og forsøger at nyde det dejlige sommervejr i den idylliske landsby Smidstrup mellem Fredericia og Vejle.

»Forleden var der en af naboerne, der målte 77 decibel i sin have. Andre målinger, som er lavet af bl.a. Vejle Amt, har vist mellem 62 og 70 decibel,« fortæller Eva Kirstine Christensen, mens hun viser rundt i den smukke have, hvor man har udsigt over grønne marker og motorvejen.

Hun mener, at larmen er blevet væsentligt forværret de seneste fem-ti år, og er bekymret for, hvordan det vil gå, når motorvejen, der ligger blot 225 meter fra enden af hendes have, skal udvides fra fire til seks spor.

Uudholdeligt

»Jeg er meget friluftsmenneske, men kan ikke holde ud at være herude i haven. Det er næsten ligegyldigt, hvor eller hvornår man er her, så støjer det. Der kører over 100 biler forbi i minuttet, derfor vil vi gerne have støjskærme, måske sådan nogle, som de har ved den nye motorvej ved Herning. Vi håber også at få støjdæmpende belægning på motorvejen, ligesom vi forsøger at få myndighederne til at sænke hastigheden. Samlet vil det forhindre, at støjen stiger yderligere i takt med, at trafikmængden stiger,« forklarer Eva Kirstine Christiansen.

Selv om det er en stille dag, vi besøger landsbyen, er der ingen tvivl om, at vi er meget tæt på én af Danmarks mest befærdede trafikårer. Lyden er konstant og over det hele. Det er, som om bilerne kører lige omme på den anden side af træerne, selv om de er et godt stykke væk ude på marken.

»Det skyldes, at man har bygget motorvejen på en jordvold, der er syv-otte meter høj. Det sender støjen lige hen til os,« lyder forklaringen.

Det er ikke sådan, at Eva Kirstine Christensen er fanatisk antibilist. Tværtimod. Hun har selv bil, og hendes mand kører lastbil, så hun er vant til både trafik og støj. Alligevel føler hun, at hun sammen med landsbyens øvrige beboere er blevet fanget i en støjghetto.

»Vi har boet i Smidstrup siden 1967 og her i huset siden 1975. Motorvejen kom i 1982. Man glemte simpelthen at tænke sig om, da man anlagde dæmningen, som bilerne kører på. Vi har aldrig fået nogen kompensation for støjen, selv om vores huse er faldet i værdi, og vores livskvalitet er forringet. Jeg er f.eks. oppe flere gange om natten, fordi jeg ikke kan sove i støjen. Og ofte må jeg tage ud på arbejde for at finde ro og stilhed. De har lovet os støjskærme i 2012, men vi har ikke lyst at vente så længe,« siger Eva Kirstine Christensen.

Hun håber på en støjskærm, men helst én, man kan se igennem.

»Det ville være synd med jordvolde, fordi der er så meget natur herude. En jordvold ville fjerne alt udsynet, derfor synes jeg, der skal glasskærme op.«

Der bor 700-800 mennesker i Smidstrup og nogle hundrede i landsbyen Store Velling på den anden side af motorvejen. De har samme problem, når vinden kommer fra den anden side.

lars.from@jp.dk

jannik.brinch@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.