Rigsadvokat beklager smøl

Rigsadvokaten finder det uacceptabelt, at for milde domme i sager om sexmisbrug af børn ikke ankes på grund af smøl i anklagemyndigheden.

Rigsadvokat Henning Fode vil indskærpe over for anklagemyndigheden, at den skal overholde de interne frister for at indberette domme om seksuelt misbrug af børn. Han finder det uacceptabelt, at domme, han betragter for milde, ikke er blevet anket, fordi de først er blevet forelagt for ham, da det var for sent at anke.

I sin seneste redegørelse til Folketinget om, hvorvidt domstolene følger Folketingets krav om at straffe hårdere for seksuelt misbrug af børn, konstaterer rigsadvokaten, at fire af det seneste års domme er for milde, fordi anklagemyndigheden ikke har anket sagerne. Sagerne burde ifølge rigsadvokaten have været anket, men blev det ikke, fordi anklagemyndigheden ikke overholdt fristerne for at anke.

»Det er uacceptabelt, og jeg vil indskærpe, at fristerne skal overholdes, så det ikke sker igen, at vi afskærer os fra muligheden for at anke til skærpelse af straffen,« siger rigsadvokat Henning Fode.

Folketinget forhøjede i 2002 strafferammerne for seksuelt misbrug af børn under 15 år fra 6 til 8 år, mens strafferammen for sexmisbrug af børn under 12 år og sexmisbrug ved hjælp af trusler eller tvang blev forhøjet fra 10 til 12 år.

Siden har rigsadvokaten afleveret tre redegørelser til Folketinget om, hvorvidt domstolene følger Folketingets krav om at dømme hårdere i denne type sager.

Den seneste redegørelse, som omfatter 63 domme fra det seneste år, fastslår, at domstolene i vidt omfang har fulgt de politiske krav om skærpede straffe, dog ikke ifølge rigsadvokaten de fire sager, som ikke blev anket på grund af anklagemyndighedens smøl. Et større antal af straffene, målt i forhold til de to tidligere redegørelser, ligger i niveauet mellem to og tre et halvt års fængsel.

Rigsadvokaten fortsætter med at følge udviklingen i strafniveauet i sager om seksuelt misbrug af børn. Hans næste redegørelse til Folketinget skal afleveres om et år.

morten.pihl@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.