Kortere ventetid på SU til udlandet
Der er godt nyt til studerende, som vil studere i udlandet. Mange vil fremover få godkendt ansøgning om at tage SU med på 14 dage.
For få måneder siden ventede danske studerende i gennemsnit fire måneder og i flere tilfælde mere end et halvt år på at få SU med til studier i udlandet.
I dag viser en opgørelse fra Uddannelsesministeriet, at ventetiden er forkortet til syv uger i gennemsnit, og ifølge uddannelsesminister Morten Østergaard (R) er ambitionen, at ventetiden for mange studerende snart bliver 14 dage eller mindre.
Ministeriet indfører senere på sommeren en ordning, der betyder, at studerende, der skal studere på et universitet, hvor der tidligere har været danske studerende, kan få deres ansøgning behandlet hurtigere, fordi deres uddannelsessted ikke skal igennem en ny godkendelse. Indtil videre er der 400 kandidatuddannelser i databasen over allerede godkendte uddannelser.
Skal blive kortere endnu
Da Morgenavisen Jyllands-Posten i december 2011 skrev om studerendes lange ventetid på SU til udlandet erkendte Morten Østergaard (R), at en ventetid på knap et halvt år var utilfredsstillende.
»Det er ikke godt nok endnu, men vi er nået stykke ad vejen. Når mange studerende snart får 14 dages ventetid, vil jeg mene, at det er optimalt. Desuden betyder den ordning, at vi er bedre rustet til at håndtere de perioder, hvor der kommer mange ansøgninger,« siger Morten Østergaard (R).
Baggrunden for den lange ventetid på SU er bl.a. udlandsstipendieordningen, der blev indført i juli 2008, og som betød, at studerende kunne få SU med, hvis de tog en hel uddannelse i udlandet. Formålet var netop at få flere danske unge til at rejse ud i verden for at uddanne sig, og ordningen havde da også en stor effekt. Antallet af ansøgere steg fra 468 i 2008 til 1.200 i 2011. Men med successen fulgte længere ventetid på fire måneder i gennemsnit.
Telefonsluse
Studiechefer sagde, at de oplevede studerende, der undlod at rejse ud pga. lang ventetid, og studerende stod frem i medierne og fortalte, at de overvejede at opgive deres studier og vende hjem pga. den manglende SU.
Uddannelsesministeren forklarede, at der er oprettet en telefonsluse, så studerende, der vil søge om SU til udlandet, stilles direkte igennem til Udlandskontoret.