Historien som en event

Danskere er vilde med vikinger, jernalderen og andre perioder fra Danmarkshistorien.

Jernaldermarked, vikingedage, middelalderfestival eller levende landboliv. Historien kan opleves på nærmeste hold, når der præsenteres begivenheder rundt i det danske sommerland. Og flere museumsfolk fastslår, at netop den type aktiviteter, hvor de besøgende selv kan være med, trækker besøgende til i disse år.

Gennem hele sommerperioden er der forskellige steder begivenheder med historien som tema. Forrige weekend var der eksempelvis stort vikingetræf ved Moesgård Museum i Århus med flere end 20.000 deltagere. Denne weekend har bl.a. budt på jernaldermarked arrangeret af Silkeborg Museum. Den kommende tid indeholder kulturkalenderen flere og lignende tilbud rundt i Danmark.

Museumshaven i Silkeborg - lige foran bygningen med hovedattraktionen, Tollundmanden - var hele søndagen fyldt med børnefamilier, der oplevede jernalder på nærmeste hold. Aktiviteterne spændte lige fra rideture på islandske heste og farvning af garn i en gryde over bål til bl.a. maling af skjolde og pottemageri.

Helt rigtig satsning

Blandt de besøgende i Silkeborg var Malene Lindvig med døtrene Signe, fem år, og treårige Ida:

»Det er rart at komme ud, hvor der sker noget spændende for børnene, og de så samtidig kan få indblik i, hvordan verden så ud. Det er helt rigtigt for museerne at satse på det,« mener Malene Lindvig, mens hun og døtrene synligt nyder den afslappede atmosfære mellem markedets boder.

Museumsdirektør Christian Fischer, Silkeborg, fastslår, at tendensen er tydelig:

»Vi lever i en tid, da events spiller en stor rolle for mange. Derfor er det vigtigt, at museerne i vores formidling til en vis grænse også spiller med på tidens krav og udfordringer. Jernaldermarked er et godt eksempel,« mener Christian Fischer.

Større interesse

På Hjerl Hede kan livet, som det formede sig i en dansk landsby for 100 år siden, opleves. Den jyske turistattraktion mærker også interesse for at tage del i de gode gamle dage:

»Vi har mange gæster hen over sommeren til vores levendegørelse. Men i juletiden trækker det virkelig besøgende til. Folk søger i den travle hverdag vel det gammeldags og hyggelige. Min egen fascination af historien hænger nok også sammen med det overskuelige,« siger museumsinspektør Gitte Behr, Hjerl Hede, hvor der næste weekend er høstgilde.

Skjern-Egvad Museum har i de seneste dage gennemført vikingemarked. Det vestjyske museum rummer flere aktiviteter, og blandt dem er Bork Vikingehavn:

»Netop sådan en weekend med masser af levende vikinger, der har slået lejr, og meget andet trækker folk til. De seneste år har besøgstallet til vores markeder været stigende. Interessen for historien er der. Og især når det kan opleves på en sjov og aktiv måde,« mener museumsinspektør og historiker Peter Carstensen fra det vestjyske museum.

jesper.olesen@jp.dk På flere af landets museer er der oprettet deciderede børneklubber.

Silkeborg Museum står eksempelvis for "Hugin og Munin Klubben Midtjylland".

90 børn i alderen 8-14 år er der medlem af klubben. De tilbydes deltagelse i et bredt program af aktiviteter med inspiration fra forskellige tidsperioder i Danmarks-historien.

Lignende Hugin og Munin-klubber findes bl.a. på Fyn, i Randers og København.

jep

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.