Dansk-tyrker tror på frifindelse

Ifølge den terrorsigtede dansk-tyrkers forsvarer i Bosnien er sagen mod ham så tynd, at han kan være løsladt inden jul. Anklagemyndigheden kræver 10 års fængsel.

Prag

I ni måneder har de ventet i et topsikret fængsel i det centrale Sarajevo. Men torsdag morgen begyndte retssagen mod den 20-årige dansk-tyrker AC og den 18-årige svensk-serber MB, som i fjor blev anholdt i Bosniens hovedstad, sigtet for at planlægge et terrorangreb.

Også i retten er sikkerheden i top. Retsbygningen ligger gemt bag høje hegn og mure lidt uden for Sarajevos centrum, og der er kun adgang via en sluse, hvor enhver med ærinde i retten skal gå gennem en våbendetektor, have scannet tasken og aflevere mobiltelefon og anden elektronik.

Alvorlige anklager

Anklagerne er alvorlige. Dømmes dansk-tyrkeren for at have planlagt et terrorangreb, risikerer han fra tre til op mod 10 års fængsel. Men ifølge AC's bosniske forsvarer, Semso Temin, bygger sagen mod dansk-tyrkeren på indicier. Han har ifølge Jyllands-Postens oplysninger stillet sin klient i udsigt, at han, som sagen står, kan være frifundet og løsladt inden jul.

AC siger, at han tog til Sarajevo, fordi han blev inviteret af sin ven MB til at holde den muslimske højtid Ramadan, og at han intet anede om sprængstof eller terrorplaner. Han ankom tre dage før anholdelsen og var uheldig at være på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt, siger han.

De politifolk, der arresterede MB og AC i en stuelejlighed i en stille forstad, har dog forklaret, at AC havde en pistol i højre hånd, gemt under en jakke, da han blev anholdt.

»Men den lå en meter væk. Der er ingen fingeraftryk fra min klient på den. Og hvorfor skulle han som kejthåndet tage den i højre hånd,« sagde Semso Temin i går til Ritzau.

En af de involverede betjente ventes at vidne i dag, mens en anden vidnede torsdag - overværet af danske og svenske journalister, to betjente fra Glostrup Politi, Danmarks ambassadør og flere andre tilhørere. Ifølge forsvareren er AC dog ikke begejstret for de danske gæster:

»Han er bekymret for, om dommeren kommer under pres. Min klient er bange for, at det kan have en negativ indflydelse på dommen,« sagde han til Ritzau.

AC er tyrkisk statsborger, men født og opvokset i Avedøre og har dansk opholdstilladelse. Han har fået tilbud om hjælp fra Danmarks ambassade i Sarajevo, men er primært blevet assisteret af den tyrkiske ambassade under fængslingen. AC's danske advokat, Christiane Schaumburg, følger sagen som medforsvarer og talte i en pause torsdag kort med sin klient.

»Han har siddet buret inde i ni måneder uden at ane, hvad der foregik, eller vide, hvad han konkret var sigtet for. Han er selvfølgelig presset af situationen, men også lettet over, at der endelig sker noget,« sagde hun i aftes og tilføjede:

»Og så er han naturligvis opmuntret af den bosniske forsvarers vurdering af, at beviserne ikke holder.«

Retten afviste aftale

Sammen med AC og MB står to bosniere anklaget for at have solgt sprængstof og våben, mens en femte bosnier har slået en handel af med anklagemyndigheden. Han er tidligere dømt og skulle nu slippe med otte måneders fængsel mod at vidne mod de øvrige. Men retten godkendte ikke aftalen og fastsætter fredag morgen en ny straf på op til to år.

Anklagemyndigheden fortsætter sin fremlæggelse i dag og igen 14. august og ventes at føre ca. 30 vidner, hvorefter de fire forsvarere hver især skal fremføre deres argumenter. Sagen ventes derfor ikke afsluttet før tidligst om et par måneder.

louise.with@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.