Satellitopsendelse udsat igen

Det er uvist, om opsendelsen af verdens mest avancerede meteorologiske satellit må udskydes i længere tid.

Heller ikke anden gang var lykkens gang, da den europæiske vejrsatellit MetOp tirsdag skulle sendes op fra en base i Kasakhstan.

Nye tekniske problemer forhindrede opsendelsen, der skulle have fundet sted kl. 18.28 (dansk tid). Det skal nu vise sig, om det i stedet lader sig gøre at få den fire tons tunge satellit op på samme tid onsdag.

Det fortæller Peter Aakjær, direktør for Danmarks Meteorologiske Institut (DMI). Han befinder sig i Kasakhstan for at følge projektet.

Ringe optimisme

»Som jeg tolker reaktionerne og ansigtsudtrykkene fra de teknikere, der netop er tilbage fra stedet, giver situationen næppe anledning til den helt store optimisme. På den anden side er det mere reglen end undtagelsen, at disse opsendelser lykkes,« siger DMI's direktør.

Mandag måtte opsendelsen annulleres på grund af en fejl på Soyuz-rakettens brændstof-opfyldning forårsaget af problemer med navigationssystemet.

»Der blev fundet andre fejl i løbet af natten til tirsdag, før man tirsdag eftermiddag kunne tage beslutningen om igen at fylde brændstof på. Men efter en halv time begyndte en lampe at lyse på noget hardware, og det fik lederen af missionen til at stoppe nedtællingen. I denne omgang er der tale om problemer med selve raketten - problemer, som tilsyneladende har noget at gøre med en teknisk omstilling af satellitten,« forklarer Peter Aakjær.

Onsdag er sidste udkald i denne omgang, fordi raketten kun kan tåle at stå til tre forsøg, når man først er begyndt at påfylde brændstof. Hvis der gøres et tredje forsøg, sker det på samme tid af dagen, når Jorden står rigtigt i forhold til Solen.

Dansk deltagelse

MetOp, der er blevet kaldt verdens bedste vejrsatellit, skal være den første europæiske satellit, som sender krystalklare billeder til Jorden fra en bane omkring polerne. Det vil sikre helt nye standarder, også for kvaliteten af de beregninger af vejr og vind, som DMI er involveret i.

Danmark bidrager med over 200 mio. kr. til projektet. I alt tre nye satellitter skal frem til 2019 sende billeder til Jorden. De samlede udgifter til projektet beløber sig til ca. 10 mia. kr.

Affyringen forsøges gennemført fra den base i Kasakhstan, der også blev benyttet ved opsendelsen af verdens første satellit, "Sputnik", i 1957.

Basen i den tidligere sovjetstat blev også anvendt fire år senere, da russeren Jurij Gagarin som den første begav sig ud i rummet. /ritzau/

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.