Feltlæge først tilkaldt efter en halv time

Forsvarets akter om den afdøde Irak-soldat rejser flere spørgsmål. De efterladte nægtes erstatning, fordi soldaten efter forsvarets opfattelse døde i sin fritid.

Seniorsergent Arne Ziegler fik tilsyneladende lov til at ligge i 28 minutter, efter at han den 2. november 2005 var fundet livløs i sin feltseng i Camp Danevang i Irak, før feltlægen blev tilkaldt.

Feltlægen nåede så til gengæld frem på to minutter.

Disse oplysninger fremgår af forsvarets akter i sagen, og det undrer Merete Nielsen, advokat for Zieglers enke.

Som Morgenavisen Jyllands-Posten kunne fortælle søndag har enken ikke modtaget nogen erstatning fra forsvaret i forbindelse med ægtemandens død, og hun har derfor måttet sælge parrets hus:

»Så vidt jeg kan forstå, blev der gjort forskellige genoplivningsforsøg både før og efter, at lægen nåede frem. Men hvorfor skulle der gå 28 minutter, før han blev tilkaldt,« vil Merete Nielsen have en forklaring på.

Af sagens akter fremgår det også, at Arne Ziegler, der blev 48 år, og fik blodtryksregulerende medicin, allerede et par timer tidligere var blevet bemærket af en sygeplejerske, der var bekymret over hans usunde udseende.

Flere gange under morgenløbeturen sammen med sin deling havde Arne Ziegler i modsætning til normalt måttet holde pause, fordi han ikke kunne få vejret. Og senere ved middagstid klagede han over en følelse af en klump i brystet.

»Oplysningerne kunne tyde på, at Arne Zieglers blodprop allerede var under optræk under løbeturen. I givet fald er spørgsmålet om tragedien så ikke fandt sted i tjenesten, og burde der så ikke have været udbetalt erstatning«, spørger Merete Nielsen.

Kulancemulighed

Hun undrer sig også over, at forsvaret tilsyneladende har oplyst over for Arbejdsskadestyrelsen, at Arne Ziegler var ryger, når både hans hustru og bror siger, at han ikke havde røget i 15-20 år.

Flere politikere og oversergentens fagforening krævede i weekenden forsvarets erstatningsordning lagt om med henvisning til, at danske udsendte soldater i princippet står til rådighed for forsvaret 24 timer i døgnet, og at livsforsikringsselskaberne i mange tilfælde heller ikke dækker.

Kritikerne mente også, at forsvaret burde have udbetalt erstatning pr. kulance. Kulancemuligheden er direkte nævnt i forsvarets erstatningsvejledning.

Fra forsvarets side slås det fast, at man kun en gang tidligere for mange år siden har været ude for en lignende situation, da efterladte efter en ansat blev nægtet erstatning efter dødsfald som følge af sygdom under udsendelse.

En begivenhed, der angiveligt fandt sted for så mange år siden på Cypern, at forsvaret ikke har kunnet finde navnet.

mads.stenstrup@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.