Byvilla med herskabspræg

Herskabsvillaen på Østervangsvej er nyistandsat med mange fine detaljer. Den ligger med udsigt til byens liv i et af Randers' eftertragtede kvarterer.

Efteråret har lagt sig over byen. Træerne smider deres farver over plæner og i indkørsler. På vej ud af byen mod toppen af Flintebjerg ligger en storslået herskabsvilla opført i røde sten og med sort glaseret tegltag. Også her har efteråret indfundet sig i den tilhørende have, som er flot opvokset med træer og et fantastisk efeutæppe, som snor sig langs husets terrasse.

Gæster bliver budt velkommen til huset ad en trappe med smedejernsgelænder. Inden for venter en tur i et hus, som for omkring 10 år siden gennemgik en gennemgribende modernisering fra kælder til kvist.

Moderniseringen er dog sket med respekt for husets alder.

Det blev opført i 1932 og er tegnet af arkitekt Egefelt. Og typisk for den tids herskabsbyggeri er der kælet for detaljerne. Hoveddøren omkranses af små vinduespartier med sprosser. En flot portal med reminisenser fra romersk stil giver indtryk af storhed og klasse.

Langt de fleste vinduer i villaen er oprindelige. Hjørnevinduet i stuen, som har front mod vejen, sender et fint lys ind over det nye sildebensparket i flotte mørke nuancer. Et gulv, som kun ses sjældent fra nyt.

Stuerummet har masser af plads til den aktive familie, og for enden har man sat panoramavinduer op, så der fra stuen er udsigt til terrassen og den skrånende grund bagved.

Ved siden af stuen ligger spisestuen kun adskilt af franske døre. Familien har valgt en enkel og ren indretning af huset. Med to store lyse flydesofaer og et glasbord. Rummets volumen og lyse venlighed bliver flot brudt af store malerier.

I spisestuen ser man igen, at husets ansigtsløftning er udført med nænsom hånd. På rummets endevæg har familien bevaret det rektangulære vindue med blyindfatning og ensfarvet glas. En sjov detalje fra en svunden tid, som giver rummets kubisme et flot modspil.

Nyt køkken

Køkkenet er ligeledes nyt. De fleste villaer fra denne tid har sjældent køkkenplads nok til moderne familier. Kravene dengang begrænsede sig til, at en person skulle kunne kokkerere i køkkenregionerne, mens køkkenet i dag hører til familiernes vigtigste rum. Her skal både være plads til Legoklodser, lektiebøger, bærbar computer og kogebog.

Husets nye køkken opfylder kravene. Ikke kun pladsmæssigt, men også i sin udformning. Det elegante Boform-køkken har for nylig fået ny farve. De mørke træflader var før kombineret med låger i en mørk grøn. Efter en tur hos sprøjtemaleren står de nu i en hvid højglans.

Villaen er i tre plan, og fra stueetagen snor en trappe sig op til førstesal, hvor værelserne er placeret. To store og regulære værelser til husets børn. Det ene med charmerende skunkskabe. Det store soveværelse ligge også her.

Badstue og kompas

Badeværelset er noget helt for sig. De oprindelige blyindfattede ruder med ensfarvet materet glas har fået lov at overleve. Deres forløb på hele den ene væg sender tankerne hen mod japanske afskærmninger og giver rummet en næsten badstueagtige stemning. Denne stemning understreges yderligere af det helt stilrene jacuzzi-kar, som er indbygget i sort marmor. Over karret er lavet en lille pynteniche, som igen sender tankerne hen på romertidens smukke byggerier.

Sansen for de spændende detaljer præger hele huset. I kælderen, som løber under hele huset, er skabt et dejligt stort rum, der løber fra reposet. Her er gamle skibsmalerier på væggene. Og i loftet er håndtegnet et kompas.

Fra kælderen er der udgang direkte til haven, som er anlagt med tanke på, at den skal være nem at passe.

En stor plæne løber fra husets terrasse og om til indgangen. Gamle træer og buske pynter udvalgte steder. Til huset hører fuldautomatisk garage og mulighed for at anlægge yderligere parkeringsmuligheder på det nederste stykke mod Østervangsvej.

vivienne@horisont.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen