Engageret dobbeltleder

Kirker og gamle arabiske mønter er to af de specielle felter, som overinspektør Michael Andersen dyrker ved Nationalmuseet.

Overinspektør Michael Andersen, Nationalmuseet, er middelalderarkæolog af den engagerede og behagelige type, der altid giver sig tid til at forklare komplicerede sammenhænge. Uddannelsen fik han på Aarhus Universitet, hvor han i dag fungerer som censorformand i sit gamle fag, og i det daglige virker som leder for to af museets enheder: Danmarks Middelalder og Renæssance samt Den Kongelige Mønt- og Medaillesamling.

Michael Andersen kom til Nationalmuseet i 2000 efter en årrække på Roskilde Museum, hvor han var med til at blotlægge en hel bydel med enestående arkæologiske værdier. I 2003 blev han sat i spidsen for Danmarks Middelalder og Renæssance, og to år efter fik han ansvaret for de gamle mønter.

På Nationalmuseet har han især arbejdet med bevaringen af vores gamle kirker som en af museets kirkekonsulenter.

Fornem kulturarv

»Kirkerne hører til den fornemste del af landets kulturarv, og det er et stort privilegium at have med denne bevaring at gøre,« siger Michael Andersen, som i egenskab af overinspektør er ledende redaktør af Nationalmuseets omfattende bogværk Danmarks Kirker, der har været under udarbejdelse siden 1933.

Omkring den runde fødselsdag er Michael Andersen i gang med et stort katalog over alle bevarede seglstamper fra Middelalderen i Danmark. Det er blevet et aktuelt emne takket være de mange indleveringer af danefæ, som dygtige amatørarkæologer udstyret med metaldetektorer foretager.

Mønterne

Inden for numismatikken har han interesseret sig for islamiske mønter, der i stort tal kom til Danmark i Vikingetiden. Der findes ingen specialist på området herhjemme. Derfor må medarbejderne på Nationalmuseet sende mønterne, der indleveres som danefæ, til bestemmelse i udlandet. Michael Andersen håber, at dette forskningsfelt snart opdyrkes i Danmark.

»Mærkeligt nok har man aldrig samarbejdet med forskere i de lande (Arabien og Centralasien), hvorfra mønterne kom til Norden. Dels har vi altså helt konkret brug for at få de 1.000 år gamle islamiske mønter bestemt, dels finder jeg det vigtigt i en tid, da vi er kommet så tæt på den islamiske verden, at gøre opmærksom på, at der fandtes kontakter for over 1.000 år siden, og dokumentationen ligger i den danske muld. Derfor er mit mål at søge kontakter til kolleger i de pågældende lande.«

Michael Andersen bestrider foruden de nævnte funktioner formandposten i Dansk Selskab for Oldtids- og Middelalderforskning og er næstformand for renæssanceåret "Renæssance 2006". Han er stærkt involveret i Nationalmuseets bidrag til året, nemlig særudstillingen "Tycho Brahes verden. Danmark i Europa 1550-1600", der åbner den 16. september. Den kommer til at bestå af såvel danske som udenlandske lån.

Og så har fødselaren en finger med i vigtige restaureringsprojekter, der for tiden foregår på Sprogø og Kalø, men tillige i Trankebar og Ghana.

Michael Andersen,

overinspektør, cand. mag.,

Nationalmuseet,

Frederiksholms Kanal 12,

København.

larsole.knippel@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.