Hegn skal sikre muslimsk gravplads

Fonden bag den nye muslimske begravelsesplads i Brøndby vil bygge et tre meter højt hegn om pladsen efter flere tilfælde af hærværk.

Efter gentagne tilfælde af hærværk tager Dansk Islamisk Begravelsesfond drastiske midler i brug for at beskytte det område, som efter planen snart skal være landets første muslimske gravplads.

Fonden vil søge Brøndby Kommune om tilladelse til at bygge et tre meter højt hegn, ligesom man vil opsætte overvågningskameraer og hyre et vagtkorps, som skal patruljere ved grunden.

»Det er trist, at det er nødvendigt, men vi håber at få lov til at sætte et jernhegn op, som kan forhindre mere hærværk,« siger Kasem Ahmad, der er formand for Dansk Islamisk Begravelsesfond, der siden 2002 har arbejdet for at oprette en muslimsk gravplads i Danmark.

Ifølge Kasem Ahmad er man næsten klar til at foretage den første muslimske begravelse på grunden i Brøndby. Men på grund af hærværkene er man blevet forsinkede. Ukendte gerningsmænd har gentagne gange malet hagekors på jorden og lavet hjulspor.

Han frygter for de herboende muslimers reaktion, hvis det ikke lykkes at standse hærværket.

»Men jeg må indrømme, at jeg er ved at miste modet. Jeg frygter, at hærværk vil fortsætte, og at det vil afholde muslimer fra at blive begravet på pladsen. Det er trist, at et mindretal i Danmark bliver behandlet på denne måde. Vi har kæmpet for denne begravelsesplads længe, fonden driver det selv, og det koster ikke samfundet penge,« siger formanden.

»Et skråplan«

Brøndby Kommune har endnu ikke modtaget en formel ansøgning fra Dansk Islamisk Begravelsesfond, men formanden for kommunens teknik- og miljøudvalg, Arno Hurop Christiansen (S), er skeptisk.

»Jeg så meget nødig et ståltrådshegn omkring det smukke område, som begravelsesfonden har købt. Politiet må tage sig af de mennesker, der laver unoder,« siger udvalgsformanden.

Han pointerer, at han udtrykker sin personlige holdning, da udvalget endnu ikke har drøftet ansøgningen. Men han er umiddelbart skeptisk.

»Muslimerne er trængte i øjeblikket, men der er jo også eksempler på hærværk mod kristne kirkegårde. Hvis vi giver tilladelse til et hegn omkring den muslimske begravelsesplads, tror jeg, vi vil se en række ansøgninger fra menighedsråd, der også vil opsætte hegn omkring kirkegårdene. Det er et skråplan, som jeg helst vil undgå,« siger Arno Hurop Christiansen.

Graven særligt vigtig

Ifølge religionsforsker Morten Warmind fra Københavns Universitet rammer det muslimer særligt hårdt, når deres gravplads bliver skændet.

»I islam er ligplejen meget omhyggelig, og da man tror, at kødet skal genopstå, er det vigtigt, at gravene er uforstyrrede. Derfor er gravpladser et oplagt symbolsk sted at angribe religionen. Det er så tæt på at skænde et lig, som man kan komme, og derfor ser man også, at eksempelvis muslimer reagerer voldsomt, når det sker,« forklarer Morten Warmind.

I Danmark sløjfer man grave efter en årrække, hvilket ikke er tilladt ifølge hverken islam eller jødedommen, og det er netop en af grundene til, at herboende muslimer har arbejdet for at oprette en muslimsk gravplads.

»Men i forhold til resten af verden er det danskerne, der er besynderlige. Udlændinge bliver ofte chokerede, når de hører, at vi sløjfer grave, laver knoglerne til benmel og spreder dem ud over markerne,« siger Morten Warmind.

morten.vestergaard@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.