Maksimumstraf til terrortiltalt

En bosnisk mand, der har tilstået at have skaffet våben og sprængstof til den formodede terrorcelle i Sarajevo, fik maksimumstraf på to års fængsel. Sagen fortsætter 14. august.

Prag

Han havde aftalt med anklageren, at han kunne slippe med otte måneder, hvis han ville vidne. Men bosniske Amir Bajric, der har tilstået at have skaffet våben og sprængstof i sagen om en formodet terrorcelle med tråde til Danmark, fik i går to års fængsel.

Retten i Sarajevo ville ikke godkende aftalen om otte måneder. Da sagen mod fem terroranklagede begyndte torsdag, blev der derfor indgået ny aftale om højst to års fængsel, og fredag morgen besluttede de tre dommere så at give maksimumstraf til Bajric.

»Det, du har været med til, fortjener den hårdeste straf. Men din medvirken til at afsløre større forbrydelser og dit samarbejde om opklaringen er taget med i vore overvejelser,« sagde retsformand Mirza Jusofovic ifølge Ritzau.

Dommen er imidlertid ingen strømpil for resten af sagen, mente Christiane Schaumburg, medforsvarer for 20-årige dansk-tyrkiske AC, efter retsmødet:

»Dommerne mente, at han har medvirket til alvorlige kriminelle aktiviteter. Men det behøver ikke omfatte min klient, som fastholder, at han var i Sarajevo for at fejre Ramadan, inviteret af sin svenske bekendt,« sagde hun, og mindede også om, at Bajric er tidligere dømt flere gange.

Kritik af dansk politi

Både dansk-tyrkeren AC og svensk-serberen MB, også kendt under dæknavnet Maximus, nægter sig skyldige. Det samme gør to andre bosniske anklagede.

Den danske forsvarer forstærkede i går sin kritik af Glostrup Politi, der står for den danske del af efterforskningen. Hun måtte rejse til Sarajevo delvis for egen regning, delvis betalt af AC's familie, mens to af politiets efterforskere er til stede. Desuden har hun fået pålæg om ikke at tale med AC om sagens danske bilag, skønt det viser sig, at AC allerede har fået flere af disse udleveret, fordi de indgår i den bosniske sag.

»Politiet har ifølge retsplejeloven ansvar for at meddele, når pålægget ikke længere gælder. I retten blev jeg i dag bekendt med mindst 20 bilag, som min klient og jeg begge har, men fortsat ikke må tale om,« sagde Schaumburg og tilføjede: »Jo flere af den slags fejl, politiet begår, jo sværere bliver det at bruge materialet i retten. Så jeg kritiserer hver fejl, jeg finder. Men jeg forstår ikke, hvorfor politiet søger at besværliggøre forsvaret på den måde.«

AC har tidligere afvist at tale med dansk politi - ifølge Schaumburg, fordi hun ikke var til stede, da han blev spurgt. Nu arbejder politiet og forsvareren på at finde en dato for en afhøring.

Retsmødet fredag bød på afhøring af en betjent, der i fjor var med til at anholde MB og AC i en lejlighed i Sarajevo, hvor politiet fandt 20 kg sprængstof, våben, et selvmordsbælte og en afskedsvideo.

Sagen fortsætter 14. august. Det var i går ikke muligt at træffe Glostrup Politi.

louise.with@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.