Kinesiske turister fravælger Danmark

Besværet med de stramme danske visumkrav gør, at den kinesiske rejsebranche fraråder Danmark som rejsemål. Dansk turisme går glip af et trecifret millionbeløb, vurderer branchen.

Kinesiske turister gider ikke gennemgå besværet med at søge visum til Danmark, så de vælger andre EU-lande som rejsemål. Det koster Danmark et trecifret millionbeløb om året, vurderer bestyrelsesmedlem i Danmarks Rejsebureau Forening Peer Kjær, som har lavet en analyse gennem virksomheden Viewpoint Communication.

»Kineserne vælger som alle andre at rejse derhen, hvor det er let at komme til, og derfor mister vi markedsandele til de andre skandinaviske lande, som er mindre restriktive,« siger han.

Den finske ambassade i Beijing lover at afgøre visumspørgsmål inden for 10 arbejdsdage, mens den danske ambassade ofte tager tre gange så lang tid, især hvis ansøgeren ikke har været i Europa før.

Den danske ambassade i Beijing er f.eks. meget omhyggelig med at interviewe alle personer i en gruppe, som søger turistvisum, mens andre lande nøjes med at tale med rejselederen.

Gider ikke vente

Direktør for Skandinavisk Turistråd i Asien, Søren Leerskov, bekræfter, at danske konsulater i Kina har en strengere procedure om visumansøgninger end de fleste andre landes konsulater.

»Kineserne ved, at det tager længere tid at få et visum til Danmark, så vi presser os selv ud af visummarkedet, for ingen turister gider vente så længe,« siger han. Søren Leerskov skønner, at Norge i 2006 vil nå at udstede ca. tre gange så mange og Sverige fire gange så mange turistvisa til kinesere som Danmark.

Direktør i VisitDenmark, Flemming Bruhn mærker også tendensen:

»Vi ved fra vore samarbejdspartnere i Kina, at den kinesiske rejsebranche selv har fundet løsningen på det danske bureaukrati: De fraråder ganske enkelt at vælge Danmark som hoveddestination, hvad enten det gælder ferie- eller forretningsrejser,« siger han og tilføjer, at udviklingen er til stor skade for dansk turisme, der ikke får del i den eksplosive økonomiske vækst i Kina.

En gennemsnitlig kinesisk turist bruger omkring 1.000 kr. i døgnet under et ophold i Danmark. Til sammenligning har tyskerne et døgnforbrug på 300 kr., og gennemsnittet for alle turister i Danmark ligger på 456 kr., vurderer VisitDenmark.

Snyder dagligt

Den danske ambassade i Beijing kan ikke genkende beskyldningerne.

»Jeg har ikke indtryk af, at vi er mere restriktive end andre, men vi er restriktive, og det er der mange gode grunde til,« siger ambassaderåd i Beijing, Søren Lütken.

»Vi oplever næsten dagligt forsøg på svindel med falske papirer, og det er vi pisket til at tage højde for. Så snart folk kommer med et blankt pas og underlige dokumenter, skal vi sætte Udlændingeservice derhjemme i gang. I så fald vil sagen tage uger eller måneder at få afdækket. På det punkt ved vi godt, at mange med reelle hensigter bliver ramt af, at nogle prøver at snyde os,« siger han.

Ambassaden har indført interviewrejser til de fjerne provinser i Kina, så ikke alle skal rejse helt til Beijing i forbindelse med visumansøgning.

»Jeg kan godt forstå, at turistbranchen i Danmark måske tolerer en større fejlprocent end vi, men vi ved også godt, hvem der bliver skudt på, når turister ikke vender tilbage,« siger Søren Lütken.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.