Fra skipper til topposter

Laurits Tørnæs gjorde organisatorisk og politisk karriere, da en ulykke havde tvunget ham i land.

Laurits Tørnæs var blandt de klarsynede politikere, som erkendte amternes begrænsning og forudså behovet for regioner, allerede da han i 1994 for første gang blev valgt til amtsrådet for Ribe Amt for Venstre og udpeget til amtsborgmester. Nu bliver det hans ansvar, at der bliver lukket og slukket rigtigt i Ribe Amt til nytår, når kommunalreformen træder i kraft.

Det er en garvet politiker, der hermed siger farvel efter at have været med til at præge først landspolitik og derefter amtspolitik gennem en lang årrække. Fiskeskipperen, der blev organisationsmand og senere i perioder minister for landbrug og fiskeri, er kendt for sit store overblik, sine gode egenskaber som forhandler og sine taktiske evner.

Dem har der mange gange været brug for, når det f.eks. gik hårdt til under forhandlinger om fiskekvoter i Bruxelles eller om landbrugetsproblemer.

Hård forhandler

Med sin behagelige og ligefremme optræden har han altid nydt stor respekt og popularitet i organisatoriske og politiske omgivelser, selv om han ofte været en hård modpart for nogle ved forhandlingsbordet.

Den amtspolitiske karriere vidner også om et solidt vælgermæssigt fundament i Ribe Amt, som et alvorligt brandattentat mod Tørnæs-familiens hjem for syv år siden dog har kastet en mørk skygge over. Det fik ham ikke til sige farvel til politik, men han beklager udviklingen i retning af, at politikere i dag må være forberedt på lidt af hvert, og i hans eget tilfælde altså, at hans og hustruen Cattys liv blev efterstræbt på grund af en sygehuslukning.

Tvunget i land

Fiskersønnen fra Sdr. Stenderup tog sætteskippereksamen fra Esbjerg Navigationsskole efter præliminereksamen og blev selvstændig fiskeskipper 1960. En alvorlig påkørselsulykke tvang ham atter på land, og det førte ham ind i organisationsarbejde i fiskeriet og derefter ind i politik.

Han var formand for Esbjerg Fiskeriforening 1971-74 og blev derefter en magtfuld formand for Dansk Havfiskeriforening frem til 1987. Allerede i 1981 var han blevet medlem af Folketinget og tildelt den fremtrædende post som politisk ordfører for Venstre i en årrække. I 1987 var han selvskreven som landbrugsminister i Schlüter-regeringen, som også omfattede fiskeriets problemer med krævende forhandlinger herhjemme og i Bruxelles.

Efter regeringens tilbagetræden var han fiskeripolitisk ordfører, indtil han i 1994 forlod Folketinget for at gå ind i amtspolitik i Ribe Amt, hvor han fra 1993 var Venstres spidskandidat.

Politik har fyldt Laurits Tørnæs' liv gennem mange år, men er også blevet tid til en tur på golfbanen og motionsløb ved Sædding Strand, hvor han bor. Han blev for nogle år siden alene, da han hustru Catty døde efter alvorlig sygdom.

Laurits Tørnæs,

amtsborgmester,

fhv. landbrugsminister

og folketingsmedlem,

Sædding Strandvej 137,

Esbjerg.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.