I Vejen river man ned før spekulanterne rykker ind
Kommunen opkøber forfaldne boliger på tvangsauktion, men pengene slipper op.
Ukrudt og græs vokser vildt, skuret er brændt, vinduerne gaber nogle steder 5-10 cm, og så er der skimmelsvamp på både vægge og lofter.
Bag huset er flagstangen knækket sammen. Kælderen står under vand.
Storegade 110 midt i Holsted i Vejen Kommune mellem Esbjerg og Kolding har været forladt i et par år og er ikke længere egnet som bolig for mennesker.
Alligevel er det et hus, som projektleder Karsten Gude, Vejen Kommune, har holdt godt øje med. Skrækscenariet var, at personer som Låsby Svendsen, der har været kendt for at leje faldefærdige huse ud til socialt udsatte familier, skulle købe det på tvangsauktion.
Skruppeløse spekulanter
»Skruppelløse spekulanter ville sige, at det bare skulle have lidt kalk, og så kunne en familie flytte ind. Der var også sådan en interesseret køber, men vi fik en aftale med kurator,« siger Karsten Gude, der tilføjer, at kommunen er forpligtet til, at ingen - og slet ikke børn - bor i sundhedsskadelige huse.
Prisen var 175.000 kr. og i nærmeste fremtid rives huset ned. Samme skæbne er de seneste to år overgået op mod 100 andre ejendomme i Vejen - herunder otte huse i Holsted - med hjælp fra den tidligere regerings nedrivningspulje. Med kommunens eget bidrag på 25-30 pct., har man haft 13 mio. kr. at gøre godt med.
Selve nedrivningen koster typisk omkring 50.000-60.000 kr. Dertil kommer en gennemsnitlig pris på 250.000 kr., hvis kommunen også skal købe ejendommen.
De sidste penge fra nedrivningspuljen bliver brugt i år, og så er det ifølge Karsten Gude svært at se, hvorfra man skal få midlerne til at videreføre indsatsen.
Kommunen vurderer, at man har omkring 500 boliger, der burde rives ned. For at komme til bunds skulle nedrivningspuljen have kørt nogle år endnu, for kun de mest oplagte og synlige ruiner er fjernet.
»Hvis vi skal være en attraktiv landkommune at flytte til, er det ikke nok, at folk kan købe et flot hus, hvis der ligger en ruin ved siden af. Det handler om helhedsindtrykket,« siger Karsten Gude, der tilføjer, at kommunen måske nok kan få byfornyelsesmidler, men at disse ikke kan bruges til at opkøbe ejendomme.
Mødested for unge
I huset på Storegade har der ikke boet nogen på de skæve gulve, siden en ung kvindelig lejer flyttede ud, og ejeren gik konkurs for et par år siden. Cigaretskod i vasken, øldåser i et skab og en jakke i bryggerset vidner ifølge Karsten Gude om, at nogle - måske byens unge - har brugt huset til mødested.
Det har naboen Ellen Margrethe Eskesen Krogh dog ikke bemærket, men hun er glad for, at den forfaldne nabobygning snart skal jævnes med jorden.
»Det ser forfærdeligt ud,« siger pensionisten, der har boet i byen i 25 år og bemærket flere og flere tomme butikker og boliger.
»Jeg håber, at slagteriet vil få flere mennesker til at flytte hertil,« siger Ellen Margrethe Eskesen Krogh med henvisning til, at Danish Crown er ved at bygge et nyt slagteri ved Holsted.