Nyt canadisk krav på Hans Ø betydningsløst

Canadier har fået myndighedernes tilladelse til at søge efter mineraler på den omstridte Hans Ø mellem Grønland og Canada.

Efter måneders ro om ejendomsretten til den omstridte Hans Ø mellem Grønland og Canada er det lykkedes igen at puste til gløderne. Canadieren John Robins har for 57 canadiske dollars (knap 300 kr.) købt retten til at søge efter mineraler på den 130 hektar store, ubeboede klippeø, der ligger 1.000 km fra Nordpolen.

Fra dansk side tager man udviklingen i sagen ganske roligt, hvilket skyldes, at sagen har været kendt i det danske udenrigsministerium gennem længere tid.

»Jeg ser det mest som et udtryk for, at den notifikationsaftale, der blev indgået på et ministermøde sidste efterår, fungerer. Danmark og Canada holder hinanden orienteret,« siger ambassadør Peter Taksø-Jensen, chef for juridisk tjeneste i Udenrigsministeriet.

Formelt har Danmark protesteret over for canadierne mod, at de udsteder tilladelse til efterforskning på dansk territorium, men reelt har det ikke den store betydning.

Gældende praksis i Den Internationale Domstol er, at når de enkelte lande er klar over uenigheden om retten til et territorium, så vil efterfølgende skridt som det aktuelle ikke få nogen betydning.

John Robins fik tilladelsen på baggrund af en papiransøgning til de canadiske myndigheder. Han har aldrig været på Hans Ø, men hans virksomhed Hunter Exploration Group i Vancouver har gennem de sidste fem år fået tilladelse til at søge efter mineraler på 10 mio. hektar arktisk territorium, hvor der er fundet en lovende diamantmine.

»Hvem ved, måske ligger der også en stor diamantmine og lurer under Hans Ø,« siger Robins til Edmunton Journal.

Uenigheden om Hans Ø begyndte i 1973, da det ikke lykkedes Danmark og Canada at blive enige om, hvem der ejede øen, da der skulle trækkes en international grænse mellem Canada og Grønland. I stedet fik Hans Ø status af ingenmandsland med en grænse, der løber op til den vindomsuste klippeøs sydlige kyst, for så at forsvinde og først dukke op igen ud for den nordlige kyst.

Danmark hævdede sit krav på øen ved at plante et dansk flag. Canada svarede igen sidste år ved først at lade soldater rejse det canadiske flag og en varde.

/ritzau/

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.