Tvivl om digital radios fremtid

Det danske valg af DAB som fremtidens digitale radiostandard kan vise sig et være en dødssejler. I udlandet fravælger flere store lande DAB, og toneangivende producenter af radioer svigter DAB-markedet.

Da de politiske partier i 2000 bestemte sig for, at den nye digitale standard for radioer skulle være DAB - Digital Audio Broadcasting - var de muligvis for hurtigt ude.

I lande som Frankrig, USA og Japan har man fravalgt DAB, mens Sverige har trukket håndbremsen for at se nærmere på nye teknologier. Et problem med DAB er, at teknologien blev udviklet i 1987 og derfor er blevet overhalet.

»Jeg mener, at regeringen har valgt det forkerte format. Hvis vi fortsætter med udelukkende at satse på DAB, er det en kolossal fejl. Det var måske det rigtige valg i 1980'erne, og vi kan have det i en periode, men udviklingen har overhalet DAB. Vi skal derfor være opmærksomme på, hvad der bliver førende,« siger Stig Hartvig Nielsen, der sidder i Danmarks Radios bestyrelse, men understreger, at han udtaler sig på egne vegne.

Skudt forbi

Paul Samsøe, der er formand for brancheforeningen DAB Danmark, mener, at kritikken er skudt forbi.

»Det må stå for hans egen regning. Vi har valgt en glimrende teknologi, som gør, at man kan sende 16 landsdækkende kanaler. Det vil man aldrig kunne gøre med FM. Der er ikke rigtig andre teknologier, der tilbyder det på radiosiden, og jeg mener, at det er en forkert måde at se det på. FM og DAB supplerer hinanden udmærket og kan samles i samme system,« siger Paul Samsøe.

Han ser DAB som en teknologi, der er her - her og nu - i modsætning til andre teknologier, som endnu er i udviklingsfasen.

Den radikale medieordfører, Søren Emil Ammitzbøll, tager dog kritikken alvorligt.

»Nu lyder der en advarsel, og derfor mener jeg, at det er noget, som vi bør diskutere i forligskredsen,« siger Simon Emil Ammitzbøll, mens Dansk Folkepartis medieordfører, Louise Frevert, opfordrer til at slå koldt vand i blodet.

»Vi skal ikke lave alting om, hver gang nogen siger "bøh". DAB er en fantastisk radioløsning med mange muligheder. Der er ikke behov for at ændre beslutningen her og nu,« siger Louise Frevert.

Svigtende salg

Udberedelsen af DAB har hidtil kun kørt på skinner i Storbritannien, Danmark og Norge, mens salget af DAB-radioer i Tyskland er svigtende. Dette har fået de store radiofabrikanter til at tøve med at producere flere DAB-radioer.

Det gælder blandt andet den japanske producent JVC:

»Danmark er det eneste land sammen med England, hvor man kan sælge DAB-radioer. Hvis vi kun kan sælge 30.000 i en given periode, vil vores bagland ikke producere DAB-radioer, når vi normalt sælger en halv million af en ghettoblaster-model. Vi ved, at DR gør meget for at promovere det, men det virker ikke, som om slutbrugeren rykker særlig vildt på det. Vi får meget få henvendelser i vores kundecenter om DAB,« siger marketingchef Jan Petersson fra JVC Danmark.

Nogenlunde samme meldinger lyder fra andre store producenter som Pioneer og Panasonic.

Udvikling bekymrer

Men udviklingen bekymrer ikke Paul Samsøe.

»De gode, gamle producenter som Sony, Panasonic og Philips har set med skepsis på dette. De spredte forsøg, som de har gjort, er ud fra den traditionelle strategi om modeller med høje priser, og når der så er gået nogen tid, begynder de billige produkter at komme. Men dén fase kom de aldrig over,« siger Paul Samsøe.

De store producenters holdning til DAB betyder, at man i Danmark næsten udelukkende kan købe DAB-radioer produceret af mindre engelske firmaer, der lever godt af den tøvende udvikling på hjemmemarkedet.

thomas.lund@jp.dk

henrik.olesen@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.