Det kolde vand i hanen er 16 grader
Vi skal drikke vand - masser af vand - når det er varmt. Men lige nu er vandet i vandhanen ofte så varmt, at det ikke smager godt. Læg vandet i køleskabet eller isolér vandrørene, lyder rådet.
Når drikkevand kommer op af jorden, er det dejlig koldt.
Blot 7-8 grader varmt.
Men inden det når ud til vandhanerne, er temperaturen ofte steget til 16-18 grader eller mere, hvilket får vandet til at smage grimt.
Høj temperatur i jorden er en del af forklaringen. Men ifølge funktionschef Kristian Friis fra Dansk Vand- og Spildevandsforening, Danva, er vi heller ikke selv ret gode til at passe på vores drikkevand.
»Man kunne f.eks. isolere vandrørene for at holde vandet koldt, men det sker ikke,« mener Kristian Friis.
Problem i nye huse
Også VVS-installatør Arne Damgaard fra firmaet AD Teknik i Ørting ved Odder efterlyser en bedre isolering.
»Rørene i et hus ligger ofte tæt, og når man f.eks. lægger gulvvarme, afgiver det varme, så det kolde vand også bliver opvarmet. Det er især et problem i mange nye huse. Der skal nemlig ikke kun isoleres for at holde varmen inde i varmerørene, men også for at forhindre, at det kolde vand bliver varmt. I etageejendomme er varmt vand i rørene et ret kraftigt problem, fordi der er mange meter rør, fra vandet kommer ind i en ejendom, til det når op på fjerde sal,« forklarer Arne Damgaard.
Formanden for Foreningen af Vandværker i Danmark, Solveg Nilsson, der selv bor i en etageejendom i Ballerup, er bekymret over det varme drikkevand.
»Boligblokke har varmt vand hele året - og ekstra varmt lige nu. Det er et problem i forhold til bakterier, og det er ubehageligt. Derfor kunne det måske være en idé at montere nogle køleanlæg, så vandet blev holdt koldt, ligesom man har det på nogle skoler,« lyder det fra Solveg Nilsson.
Rørene længere ned
Hovedproblemet er dog, at jorden bliver varmet op af Solen - hvorefter temperaturen nede i jorden langsomt stiger, og vandet bliver varmere.
»Hvis vandet skal holde de anbefalede 12 grader, skal rørene graves væsentligt dybere ned i jorden end de 1,20 meter, som de er hos os i Esbjerg. Men det sker næppe, for det er en ualmindeligt bekostelig affære,« siger hydrogeolog Peter Madsen fra Esbjerg Kommunes Vandforsyning.
»Hos de mennesker, der bor yderst på vores forsyningslinjer, er vandet 16-17 grader, når det når frem. Men når det kommer ind i folks huse, står det i rørene ved husets temperatur og bliver endnu varmere. Vi er bange for bakterier, når temperaturen bliver for høj, og vi tager derfor hvert år 60 forskellige prøver,« oplyser Peter Madsen, der dog understreger, at man endnu ikke har fundet forhøjede kimtal som følge af lunkent vand i rørene.
USA-modellen
Et stigende antal danskere vælger den amerikanske model for at sikre sig koldt drikkevand: De køber simpelthen et amerikansk køleskab med indbygget isvand og ismaskine. Prisen ligger mellem 10.000 og 20.000 kr., men salget går strålende, oplyser direktør Ebbe Lauritzen fra Hvidevareleverandørforeningen, FEHA.
»Lige nu ligger de amerikanske køleskabe med en markedsandel på ca. 5 pct., og salget er stigende,« siger han.
Bakterie-risiko
Også her kan bakterier dog blive et problem. Flere forhandlere oplyser, at man kun skal vælge et amerikansk køleskab, hvis man er sikker på at bruge ismaskinen regelmæssigt, da der kan opstå problemer med bakterier i ismaskinen eller isvandet, hvis anlægget f.eks. ikke bliver brugt i flere uger, mens man tager på ferie.
Det helt enkle råd lyder imidlertid: Tap en masse vand på flaske, læg det ind i køleskabet, og nyd 5 grader koldt vand hele sommeren.