Forskere: Kræften kan løbes væk

Med motion bliver risikoen for at få kræft 25 pct. mindre, mens to nye undersøgelser viser, at chancen for at overleve tarmkræft fordobles.

Løbeture, cykling og ture i et fitnesscenter. De fleste ved nok, at det er sundt med motion, selv om det for nogle oftest blot bliver ved tanken. Men for patienter, der skal komme sig efter tarmkræft, er det et spørgsmål om overlevelse.

To nye af hinanden uafhængige amerikanske undersøgelser viser, at tarmkræftpatienter med regelmæssig motion har en dobbelt så stor chance for at overleve i forhold til, hvis tiden bliver tilbragt i sofaen. Undersøgelserne bliver bragt i august-udgaven af tidsskriftet Journal of Clinical Oncology.

Glæde over resultater

Resultaterne glæder blandt andre speciallæge Peter Schnohr, der er leder af Bispebjerg Hospitals såkaldte Østerbroundersøgelse, som siden 1972 har lavet store folkeundersøgelser bl.a. inden for kræft.

Ifølge Peter Schnohr er det allerede grundigt dokumenteret, at motion har en forebyggende effekt på en række af de store kræftsygdomme:

»Vores undersøgelser har slået fast, at folk, der motionerer mere end fire timer om ugen, har 25 pct. mindre risiko for at få en kræftsygdom. Det er glædeligt, at motion også øger chancen for at overleve, når man har fået konstateret kræft.«.

I det hele taget er regelmæssig motion en af de bedste metoder til at forhindre specielt tarmkræft og æggestokskræft, fortæller Peter Schnohr.

Nina Føns Johnsen, forsker i kræft og fysisk aktivitet i Kræftens Bekæmpelse, er positivt overrasket over, at motion fordobler tarmkræftpatienters chance for at komme sig, og hun betegner det som en ganske betydelig effekt. Hun mener dog, at det er vigtigt at få undersøgelsernes resultater efterprøvet med yderligere undersøgelser:

»Hvis de giver samme resultat, vil der - ligesom vi har anbefalinger for raske danskeres motion - komme anbefalinger for kræftpatienters daglige motion.«

Motion er vigtigt

Nina Føns Johnsen støtter Peter Schnohr i, at motion spiller en væsentlig rolle i forhold til bl.a. kræft.

»Først nu ser vi, hvor meget motion i det hele taget betyder for sundheden. Det er nu, at vi er blevet inaktive, og så kommer alle sygdommene. Jeg tror, at manglen på motion har spillet en rolle for udviklingen af f.eks. tyktarmskræft og brystkræft.«

De to amerikanske undersøgelser kan dog ikke svare på, hvorfor motion forbedrer kræftpatienternes overlevelse.  • En mulighed er, at motion er med til at opbygge et bedre immunforsvar og dermed hæmmer kræftudviklingen.
  • En anden er, at motion sænker mængden af insulin i kroppen, og at insulin stimulerer væksten af celler generelt - også en spirende kræftcelle.
  • En tredje mulighed er, at motion holder vægten nede og dermed kræftudviklingen, fordi overvægt er en risikofaktor for kræft, oplyser Nina Føns Johnsen


niels.thimmer@jp.dk

jens.grund@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.