Danskerne: Forbud mindsker ikke sexkøb

Undersøgelse: Et forbud vil hverken forbedre kvindernes situation eller mindske omfanget af prostitution, mener flertal af danskerne ifølge ny måling.

Artiklens øverste billede

Kriminaliserer man sexkøb, vil man mindske omfanget af prostitution og dermed hjælpe en stor del af kvinderne, der ikke længere behøver at erhverve sig som prostituerede. Det er i hvert fald et af hovedargumenterne bag et nyt forslag fra EU-Parlamentet, der officielt anbefaler et forbud mod købesex over hele Europa. For kun med et forbud kan man for alvor komme prostitution til livs og hjælpe de prostituerede, lyder argumentet fra parlamentet.

Men ifølge en ny måling er danskerne langt fra enige med politikerne i EU. Et flertal af danskerne mener ikke, at et forbud vil komme kvinderne til gavn – tværtimod.

Ifølge en ny meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Jyllands-Posten, mener knap 62 pct. af danskerne, at et forbud vil være en decideret ulempe for de prostituerede. Samtidig tror 70 pct. af danskerne heller ikke på, at et forbud vil mindske omfanget af prostitution.

Det hjælper ikke

Professor i sexologi ved Aalborg Universitet og tidligere formand for Sex & Samfund Christian Graugaard er »helt afgjort« enig med flertallet af danskerne:

»Jeg mener ikke, at et sexkøbsforbud med nogen rimelighed kan forventes at hjælpe de svageste sexarbejdere, som gerne vil ud af prostitution. Tværtimod risikerer vi at skubbe dem ud i en trist form for usynlighed, som svækker deres retstilling og gør det endnu sværere at nå dem,« siger han.

Ej heller adjunkt ved Roskilde Universitet Christian Groes-Green, der har forsket i menneskehandel, tror på, at et forbud vil være til de prostitueredes bedste. Ligeledes lægger han sig op ad flertallet af danskerne, der heller ikke tror på, at et forbud vil have nogen markant effekt på omfanget af prostitution:

»Det er ikke utænkeligt, at det vil blive reduceret en smule. Men at man på afgørende vis kan begrænse omfanget med et forbud, det tror jeg ikke på,« siger han og henviser bl.a. til undersøgelser fra Sverige, hvor købesex blev kriminaliseret i 1999:

»Man har forsøgt at lave undersøgelser, men problemet er jo, at en stor del af handlen er gået under jorden og dermed er blevet skjult. Så man ved faktisk ikke med sikkerhed, hvilken effekt det har haft.«

Lov er et vigtigt signal

Spørger man derimod landsformand for KFUK’s sociale arbejde, der driver Rederne, Lisbeth Trinskjær, er et forbud vigtigt – uanset hvilken effekt man tror det vil have. For det handler om at sende et signal, mener hun:

»Med lovgivning skal vi normsætte i samfundet ved at sige: Det er ikke i orden at købe et andet menneske,« siger Lisbeth Trinskjær.

Hun hæfter sig bl.a. ved holdningen til sexkøb i Sverige, hvor det er forbudt. Ifølge en meningsmåling, som den svenske regering henviser til, støtter over 70 pct. af svenskerne forbuddet. Derimod var folkestemningen i Sverige en helt anden, da man i 1999 indførte forbuddet, siger Lisbeth Trinskjær:

»Men i dag er det blevet en selvfølge, og sådan er det jo med lovgivning. Den er holdningsbærende. Tænk eksempelvis på, hvor meget holdningen til rygning har ændret sig i Danmark på ganske få år,« siger hun og efterlyser derfor »politisk mod« til at indføre EU-Parlamentets forbud.

Det er skadende

Ifølge lektor og afdelingsleder for Medicinsk Kvinde- og Kønsforskning på Københavns Universitet Birgit Petersson er det af samme årsag mindre væsentligt, om der er videnskabelige beviser for, nøjagtig hvilken effekt et forbud vil have – for det handler om at markere, hvad der er rigtigt og forkert. Desuden bør man betragte spørgsmålet om prostitution på samme måde, som man betragter et hvilket som helst andet farligt erhverv, mener hun:

»Vi har så meget fokus på det psykiske og fysiske arbejdsmiljø, og når der er ting, vi ved er skadelige på længere sigt, såsom mobning eller kemikalier, så forebygger vi det. Det her er samme slags problem: Alle arbejdspladser skal være sådan, at der ikke er skadende arbejdsforhold. Og prostitution er skadende – så enkelt er det,« siger Birgit Petersson.

Hun påpeger, at der hverken findes valid forskning om de skadelige konsekvenser ved prostitution, eller hvordan et forbud vil påvirke omfanget, da det ifølge lektoren er et svært felt at forske i.

Giv dem rettigheder

Hos Sexarbejdernes Interesseorganisation (SIO) tror man dog ikke på, at et forbud vil mindske omfanget, og man glæder sig generelt over den nye måling:

»Vi i SIO er glade for resultatet. Kundekriminalisering gør kun skade, og det har ingen dokumenteret virkning på omfanget af prostitution,« siger talskvinde Cecilie Kirkegård.

Både De Konservative og Dansk Folkeparti efterlyser flere arbejdsmarkedsrettigheder til de prostituerede såsom a-kasse og fagforening:

»I dag siger man: Vi vil gerne have jeres skattepenge, men vi vil ikke give jer de samme rettigheder, som alle andre på arbejdsmarkedet har. Det er dybt hyklerisk og dobbeltmoralsk,« siger socialordfører for De Konservative Mai Mercado.

Hos Venstre efterlyser man særligt en lempelse af reglerne om rufferi, som i dag betyder, at det er ulovligt for kvinder i klinik eksempelvis at ansætte en telefondame eller en dørvagt, fordi de dermed tjener penge på andre menneskers prostitution.

S og SF fortsætter

Selvom regeringens officielle standpunkt er ikke at indføre et forbud, arbejder man hos både Socialdemokraterne og SF fortsat på at indføre et forbud af sexkøb i Danmark.

Socialminister Manu Sareen (R) holder imidlertid fast i, at der ikke skal indføres forbud, og han ønsker heller ikke at ændre reglerne om rufferi. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Karen Hækkerup (S), men regeringen har tidligere nægtet at give prostituerede flere arbejdsmarkedsrettigheder.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen