Antal førtidspensioner styrtdykker

60 pct. færre fik tilkendt en førtidspension i 2013 i forhold til året før. Enhedslisten kræver kulegravning af nye tal.

Artiklens øverste billede

Kommunerne er over en bred kam langt mere skrappe, når det gælder tildelingen af den varige førtidspension til folk, som står udenfor arbejdsmarkedet.

Det viser helt nye tal fra Ankestyrelsen, som Dansk Arbejdsgiverforenings nyhedsbrev Agenda offentliggør i dag. Hele 60 pct. er faldet på landsplan, mens nogle kommuner har oplevet et fald i tilkendelser af førtidspension på over 80 pct.

En af dem er Næstved Kommune, hvor arbejdsmarkedschef Finn Serup er begejstret over de nye tal. I hans kommune er antallet af folk, der får tilkendt førtidspension faldet med hele 88,2 pct. fra 306 i 2012 til 36 i 2013.

»Meningen er jo at hive folk væk fra den varige førtidspension, hvor du parkerer dem på livstid. Vi får dem nu i stedet ind i nogle ressourceforløb, der kvalificerer dem til at komme ind i en ny livsbane, sådan at de forhåbentlig kan komme ud af den passive forsørgelse,« siger Finn Serup.

Hårdt til værks

Det markante fald kommer efter, at regeringen sammen med Venstre, De Konservative og Liberal Alliance i 2012 vedtog en reform af førtidspensionssystemet, der skærpede kravene markant til den enkelte for at få tilkendt førtidspension. Og det er det, der ifølge Finn Serup fra Næstved Kommune nu for alvor slår igennem.

[No available link text]

»I dag skal alle andre muligheder være udtømte, for at du kan få tilkendt en førtidspension. Der er vi nu gået hårdt til værks, når vi kigger på den enkelte ansøgers situation, og det er det, du kan se i tallene,« siger han.

Ifølge den ny reform skal kommunerne via såkaldte rehabiliteringsteams tilbyde en palet af støttemuligheder for de personer, der får afslag på førtidspension. Det gælder både indenfor det sundhedsfaglige og det beskæftigelsesmæssige område, men da der ofte er tale om personer med psykiske problemer, kan der også knyttes psykologisk bistand til det enkelte ressourceforløb.

Og det virker, siger Lone Lollesgaard, der er forvaltningschef i Vesthimmerlands Kommune. Her har man oplevet et brat fald fra i 2012 at have givet 196 førtidspensioner til at lande på 27 året efter.

»Men jeg synes faktisk, at vi får dem over i nogle gode forløb, som jeg er sikker på vil give bonus i årene fremover,« siger hun.

Ulykkelige historier

Kommunerne er dog blevet kritiseret for ikke at oprette de omdiskuterede ressourceforløb i det tempo, som reformen krævede. Og Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Finn Sørensen, er af samme grund stærkt kritisk overfor de nye tal.

»Bag tallene gemmer sig nogle meget ulykkelige historier. Vi ved, at kommunerne på landsplan kun har oprettet 10 pct. af de ressourceforløb, som de skal, og derfor ser jeg det som ren og skær nedbarbering af hjælpen til mennesker, som er meget syge og behøver hjælp. Vi må nu have kulegravet det her,« siger han.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) siger, at hun heller ikke vil glæde sig for tidligt, selvom hun ser positive takter i tallene.

»Det hele afhænger af, at kommunerne får oprettet nok ressourceforløb. Og det følger vi meget tæt. For der må ikke ske det, at folk, der nu ikke kan få tilkendt en førtidspension, så bare bliver parkeret på eksempelvis kontanthjælp,« siger hun.

Hos Dansk Arbejdsgiverforening er man dog særdeles positive over tallene. Underdirektør Erik Simonsen siger:

»Der er tale om intet mindre end en succeshistorie. Det er hverken godt for virksomhederne, for Danmark eller for den enkelte at få tilkendt en livsvarig ydelse. Det er både dyrt og samfundsøkonomisk urentabelt. Så hvis det her holder, så er vi endog meget glade,« siger han.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen